lumberjack napisał(a):Wyngiel to jednak wyngiel. Sam mam piec na drewno i wyngiel i jestem zadowolony.Wcale nie. Epoka węgla odchodzi już do przeszłości - oczywiście nie w takich ekologicznie zacofanych krajach jak Polska, gdzie nie masz do tej pory żadnej elektrowni atomowej.
Elektrownia atomowa to najpotężniejsze źródło zdobywania energii. Przeczytałem właśnie, że aż czternaście krajów nie ma w ogóle elektrowni atomowych ze wspólnoty europpejskiej; myślałem, że tylko kilka, co pokazywałoby nasze katastrofalne zacofanie. A oto one: Dania, Estonia, Irlandia, Grecja Chorwacja, Włochy, Cypr, Litwa, Łotwa, Luksemburg, Malta, Austria i Portugalia. Pytanie, co w tych krajach jest źródłem energii? Włochy, Portugalia to tak zwane ciepłe kraje, więc może mają w większości energię słoneczną. Inne oparte są na węglu - w sensie energia w pozostałych dwunastu krajach pochodzi z węgla albo głównie z węgla? Wie ktoś coś na ten temat?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".