lumberjack napisał(a): Na kogo wasze rodziny głosują? Ja pójdę w końcu na Hołownię albo lewaków, a moi rodzice i moja żona idą oddać głos na PiS.
Od strony żony wszyscy głosują na PiS, PJJ, Konfederacja. Ona sama głosuje na Konfederację. Powód konserwatyzm, mocny katolicyzm.
Rodzina z mojej strony to wszyscy PO, Lewica. Chyba tylko babcia jest wyjątkiem i głosuje na PiS. Powód antyklerykalizm.
To tak w skrócie
Ja głosują na 3D bo nie chciałbym aby spadli pod próg wyborczy i tym samym dali PiSowi trzecią kadencję.
Iselin napisał(a): Nie pasuje do narracji o postępowych kobietach i konserwatywnych mężczyznach
Tak u mnie też się to średnio sprawdza. U mnie w rodzinie to zdecydowanie kobiety są tymi bardziej konserwatywnymi.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
― Ignacy Daszyński
― Ignacy Daszyński