Hans Żydenstein napisał(a): Już się nasłuchałem w TVNie o tych wizach na bazarach, jak widać prosty przekaz najlepiej trafia do głowy.Obaj chyba rozumiemy, że nie wszystkie wizy były sprzedawane na bazarach. Aczkolwiek i do takich akcji dochodziło.
Cytat:MSZ za PO zaczęło szukać oszczędności. Zaczęto likwidować ambasady i konsulaty, wprowadzono outsourcing wizowy, czyli znacząco przerzucono procedurę przyznawania wiz na firmy pozarządowe, które po prostu mają zysk z tego, że pozyskują nowych klientów.O. I to jest wreszcie jakiś merytoryczny argument przeciwko polityce imigracyjnej PO. Tylko że nie można udawać, że nie ma żadnej różnicy między sytuacją, gdzie kontrola imigracyjna jest zoutsource’owana na firmy zewnętrzne, a taką, gdzie nie ma żadnej kontroli, bo wizy są wręczane za łapówkę. Nawet jeśli to nie pasuje do partyjnej narracji pispeojednozło.
Cytat:Odpowiedziałem już setki razy na pytanie dlaczego głosowałem na ugrupowanie z Bosakiem.Odpowiadałeś, tylko że Twoje odpowiedzi są niespójne i ciężko w nich doszukać się intelektualnej uczciwości. Z jednej bowiem strony próbujesz mówić o kompetencjach i o merytorycznych zarzutach (i to się chwali), a z drugiej — gdy przychodzi do dowodzenia, że Bosak ma kompetencje do rozwiązania tych konkretnych spraw lepsze niż inni, to przechodzisz do jakiegoś bycia „antyimigracyjnym”, co nie jest żadną kompetencją, a po prostu sentymentem. Sentymentem, który utrudnia rozwiązanie sprawy.
Cytat:Bosak tak czy siak się nie zajmie imigracją, bo jest w opozycji.Nic nie przeszkadza Bosakowi będąc w opozycji pisać interpelacji w kwestii merytorycznych błędów w polityce imigracyjnej. Nic nie przeszkadza Konfederacji w inicjatywie ustawodawczej, która może takich praktyk jak outsourcing zakazać. Ty zaś już na starcie tłumaczysz, dlaczego Bosak nic nie zrobi.
Cytat:Jeżeli myślisz, że sprzedaż na bazarze to nasz główny problem w polityce migracyjnejUważam pushbacki za większy. Ale to nieistotne w tym kontekście. Liczy się to, że za PiS rzeczywiście doszło do niekontrolowanej migracji a nie tylko do sytuacji, które niektórzy postrzegają jako niewłaściwą kontrolę.
Cytat:Nie będzie nawet jakby pojawiło się nowych 50 świadków.Proponowałbym jakiś zakład, ale ciężko ustalić jego warunki.