To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[oddzielony] Muzyka ambitna i nieambitna
Przepraszam, że wstawiam post po poście, nie mogłem się powstrzymać.

Wczoraj miałem refleksyjny wieczór, sporo czasu i święty spokój.
Wszedłem w YOUTUBE i zacząłem grzebać w muzyce z mojej młodości. Trafiłem na jeden utwór i postanowiłem podzielić się z Wami moimi wrażeniami. Jest to utwór kompletny. Wielu artystów, kompozytorów marzy by choć raz w życiu, nawet przez przypadek skonstruować coś, co będzie uznane za arcydzieło. Utwór, który wam teraz przedstawiam, pierwszy raz przesłuchałem w 1984 roku i teraz w 2024 wywołał taką reakcję, że z pełną siłą wracają wspomnienia tamtych (wspaniałych) czasów. Wtedy, przy pierwszym odsłuchaniu uznałem go za kompletny i doskonały-arcydzieło. Teraz twierdzę, po latach, że nic się nie zmieniło. Przetrwał próbę czasu.
Ten utwór prezentuje nową, nowoczesną wersję jazzu. Autor stosując wyłącznie gitarę basową (cztery struny), przystawkę Boss Rps-10 Famous Pitch Shifter Digital Delay i wielościeżkowy magnetofon na taśmę magnetyczną tworzy kompletną przestrzeń dźwiękową. Wszystkie dźwięki, wszystkie które usłyszycie w tym utworze pochodzą tylko z gitary basowej.
OK., ktoś powie, że na wielościeżkowym magnetofonie można zrobić wszystko – to Ja powiem,  że Mike Oldfield nagrywając „Dzwony rurowe” na 16-o ścieżkowym magnetofonie zmarnował jedną taśmę, bo tak wiele nakładek zastosował. Techniczne zagadnienia realizacji nagrania Dzwonów Rurowych to odrębne i bardzo interesujące zagadnienie 1). 
W końcu udało się i stworzył arcydzieło i wydał na winylu. Niestety, to (arcy)dzieło Oldield'a nie przetrwało próby czasu – to moja opinia.

Jak przystało na prawdziwe arcydzieło - musi pojawić się jakiś błąd, choć jeden. W minucie 4, 16 sekund artysta przedstawia popis swoich możliwości technicznych i wypada z rytmu - za ostro „pojechał”. To moje zdanie, a może właśnie taki był zamiar – tego nie wiem. Ta „wpadka” niczego nie przesądza. Utwór jest kompletny, genialny i bardzo przyjemnie się tego słucha. Autor nie był pierwszym, co zastosował echo, ale pięknie to wykorzystał, co wcześniej zrobił z gitarą (6-o strunową)  Pat Metheny, a w "Diffrent Trains" 3) mocno przesadził i .... chwała mu za to.  Szczególnie 27-a minuta - zachęcam do odsłuchania - naprawdę warto.

A ten, o kim teraz piszę,  zapisał ten utwór w 1984 w komunistycznej Polsce. Gitara, jeden procesor, kilka nakładek i mamy – arcydzieło. Proszę, posłuchajcie 2)

2
1)
https://www.youtube.com/watch?v=bv_4sZCLlr0
2)
https://www.youtube.com/watch?v=NhB89K_b...92&index=4
3)
https://www.youtube.com/watch?v=7xXFn6kcBs0

(20.11.2023, 01:35)kmat napisał(a):
(19.11.2023, 23:16)lumberjack napisał(a): Ale masz jakąś obiektywną definicję dziadostwa?

U mnie w branży, w remontach, jest teraz moda na niby złote krany itp. elementy dekoracyjne gdy tymczasem dla mnie każda taka "wyzłocona" łazienka kojarzy się cygańskim/ruskim kiczem. A dla wielu ludzi nie jest to dziadostwo tylko imponujący przepych. A jeśli chodzi o płytki, to 90% łazienek jest robiona z chińskich lub hinduskich gresowych imitacji marmuru. Albo kolor betonu. Już rzygam tym marmurem i betonem.
No i to jest dziadostwo. A teraz dla odprężenia posłuchajmy muzyki.

Czysta żywa parodia. A jakim hitem gatunku została.
To też jest arcydzieło - muzyka, tekst, teledysk.....
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: [oddzielony] Muzyka ambitna i nieambitna - przez zefciu - 05.03.2021, 12:26
RE: [oddzielony] Muzyka ambitna i nieambitna - przez zefciu - 11.03.2021, 11:27
RE: [oddzielony] Muzyka ambitna i nieambitna - przez zefciu - 14.03.2021, 15:30
RE: [oddzielony] Muzyka ambitna i nieambitna - przez Teista - 02.07.2024, 12:30
RE: Czy ateista powinien walczyć z KK? - przez zefciu - 01.03.2021, 21:39
RE: Czy ateista powinien walczyć z KK? - przez zefciu - 02.03.2021, 10:10
RE: Czy ateista powinien walczyć z KK? - przez zefciu - 02.03.2021, 12:42

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości