Eremita napisał(a):60 to mało, piszesz udokumentowanych i jednocześnie temu zaprzeczasz, zdecyduj sięNie zaprzeczam - dokumentacja w takich sprawach jest robiona jednostronnie i w sposób celowy. W taki sam sposób mogę udokumentować ufo rzucając talerz w powietrze i go fotografując

Eremita napisał(a):Skoro wiara jest głupia i szkodliwa z punktu widzenia ewolucji nie powinna się pojawić u człowiekaStawiaj jakieś przecinki czy coś bo nie wiem:
- czy wiara jest głupia i szkodliwa z punktu widzenia ewolucji,
- czy z punktu widzenia ewolucji nie powinna się pojawić

W każdym razie się pojawiła bo ludziom na niższym etapie rozwoju pomagała żyć i tłumaczyć to, co się działo wokół.
Stopniowo będzie zanikać bo taka jest tendencja.
Poza tym nie można mówić o celowości działania ewolucji. Można mówić o ekspansywności życia, które w każdych napotkanych warunkach będzie się starało przetrwać.
Jeśli mówimy o rzeczach, które z punktu widzenia ewolucji nie powinny były powstać, to jest ich mnóstwo - chociażby katar
pomaga człowiekowi w czymkolwiek a już szczególnie w rozmnażaniu? raczej nie a jednak jest. Dopiero jak się wyjdzie poza antropocentryczny punkt widzenia, to można stwierdzić, że człowiek nie jest na żadnej uprzywilejowanej pozycji i każdy organizm, każdy gatunek tak samo "walczy" o przetrwanie.
Efemental :: nasz punkt słyszenia | Blog Magnusa | Fotogaleria
Postanowiłem żyć wiecznie - na razie wszystko idzie po mojej myśli.
Postanowiłem żyć wiecznie - na razie wszystko idzie po mojej myśli.