Po dłuższej dyskusji SkrzatGPT odpowiedział jak niżej, przy czym to co cytuję, to nie moje pytania, tylko składnik jego odpowiedzi. Nie zadałem wprost pytania o zmianę spinu elektronu po interakcji z grawitonem, pytałem o wiele rzeczy związanych z tematem, w tym o spiny i ich zmiany, a na końcu zapytałem o fizyczną sensowność rozważań na temat oddziaływania fotonu z grawitonem - to tylko fragment odpowiedzi w którym z własnej inicjatywy odniósł się do ewentualnej zmiany spinów:
Potem zadałem pytanie o oddziaływanie grawitonu z innymi fermionami i odpowiedział tak:
Co zgodnie z oczekiwaniami jednoznacznie zaciemnia sprawę.
Cytat:Grawiton a foton – fundamentalne różnice.
Foton: Jest kwantem pola elektromagnetycznego, które oddziałuje z ładunkiem elektrycznym. Elektron, jako cząstka naładowana, może pochłaniać lub emitować fotony, co prowadzi do zmiany jego energii i momentu pędu.
Grawiton: Jest hipotetycznym kwantem pola grawitacyjnego. Grawitacja oddziałuje nie z ładunkiem, lecz z masą i energią. Ponieważ elektron ma masę, grawitony mogą oddziaływać z elektronem, ale w inny sposób niż fotony.
Jak elektron może "wchodzić w interakcję" z grawitonem?
Grawiton, jako nośnik siły grawitacyjnej, oddziałuje bardzo słabo z pojedynczym elektronem, ponieważ grawitacja jest ekstremalnie słaba w porównaniu do innych oddziaływań (np. elektromagnetycznych).
Nie ma dobrze określonego mechanizmu absorpcji grawitonu przez pojedynczy elektron w taki sposób, w jaki elektron absorbuje foton i przechodzi na wyższy poziom energetyczny.
W ogólnej teorii względności grawitacja działa na zakrzywienie czasoprzestrzeni, co wpływa na ruch elektronów, ale nie poprzez klasyczne "pochłanianie" grawitonu.
Czy grawiton może zmieniać spin elektronu?
Foton zmienia spin elektronu w wyniku oddziaływań elektromagnetycznych (np. w efektach Zeemana i w optyce kwantowej).
Grawiton, jako cząstka spinowa s=2, teoretycznie mógłby wpływać na moment pędu elektronów w skomplikowanych oddziaływaniach kwantowo-grawitacyjnych, ale nie ma dowodów na to, że mógłby zmieniać spin elektronu w sposób analogiczny do fotonu.
Potem zadałem pytanie o oddziaływanie grawitonu z innymi fermionami i odpowiedział tak:
Cytat:Grawiton oddziałuje ze wszystkimi fermionami w ten sam sposób.
Grawitacja, zgodnie z ogólną teorią względności, oddziałuje ze wszystkimi cząstkami posiadającymi energię i pęd, więc:
Elektron (e−e−), mion (μ−μ−), taon (τ−τ−) – jako leptony – będą oddziaływać z grawitonem poprzez swoją masę.
Neutrina (νe,νμ,ντνe,νμ,ντ) także oddziałują z grawitonem, choć są ultralekkie i nie mają ładunku elektrycznego.
Kwarki (składniki protonów i neutronów) również oddziałują z grawitonem przez swoją masę i energię, ale ich zachowanie może być bardziej skomplikowane ze względu na oddziaływania silne.
Protony i neutrony (nukleony) oddziałują tak samo jak elektrony, ale ich masa jest większa, co oznacza, że efekt grawitacyjny jest nieco silniejszy.
Czy fermiony mogą absorbować grawitony?
Nie w klasycznym sensie absorpcji: Tak jak elektron nie może pochłonąć grawitonu w sposób analogiczny do absorpcji fotonu, tak samo inne fermiony tego nie robią.
Możliwe rozpraszanie: Fermiony mogą jednak rozpraszać grawitony, podobnie jak elektrony mogą rozpraszać fotony (np. efekt Comptona).
Brak sprzężenia spinowego: Ponieważ grawiton ma spin 2, nie istnieje dobrze zdefiniowany mechanizm zmiany spinu fermionu w wyniku absorpcji grawitonu.
Co zgodnie z oczekiwaniami jednoznacznie zaciemnia sprawę.