Eremita napisał(a):Dałem ci przykład przesłanki, to ci ludzie tak tłumaczą, a ja nie biorę tego nawet za dowód, ale za przesłankę właśnieA skąd niby ci ludzie mają to wiedzieć?
Eremita napisał(a):Dawniej ludzie byli głupsi, dzisiaj możemy więcej zrozumieć, a ludzie i tak wierząBo nauka nie wyjaśniła jeszcze wszystkich białych plam, które teiści zapychają wiarą.
Eremita napisał(a):Skoro wiara jest głupia i szkodliwa z punktu widzenia ewolucji nie powinna się pojawić u człowiekaUczucia religijne są konsekwencją rozwoju mózgu. Są jakby produktem ubocznym. Wiara to jakby "software". Ewolucja zmienia tylko "hardware", a co na niego nagrasz - to już twój problem

Eremita napisał(a):A skąd wiesz, że nie można wymodlić deszczu?Przede wszystkim nie mamy powodów, by uwierzyć, że twierdzenie odwrotne jest prawdziwe.
Nie zawsze spadał. Może źle się modlili, może ich modlitwa nie mogła być spełniona
Szukacie dowodów, a sami zakładacie twierdzenie:
Nie można wymodlić deszczu
Eremita napisał(a):po co ewolucja obdarzyła tą małpę świadomością?W kontekście ewolucji pytanie "po co?" jest kompletnie bezzasadne. Ewolucja jest ślepa. Po prostu przypadkiem rozrósł się nam mózg, a że to nie przeszkadzało przetrwać, jesteśmy tacy również i dzisiaj. Ale bynajmniej nie ma to żadnego "celu".
pueblo napisał(a):Nie mam na tyle wiedzy, żeby móc potwierdzić poprzez dowody prawdziwość teorii ewolucji, bądź teorii Wielkiego Wybuchu, czy każdej innej teorii naukowej. Ja w to wierzę, ale wierzę dlatego, że ktoś to potrafił udowodnić. A wiara w Boga? Jest denna, bo nie opiera się na dowodach, ani na logicznej argumentacji.
Bardzo ładnie 
Eremita napisał(a):Jeśli coś zostało poznane i udowodnione to jest to wiedza, a nie wiara.Ale po co wierzyć? Wiara jest irracjonalna. A wiedza - racjonalna.
Eremita napisał(a):Jednak wg mnie można wierzyć będąc w zgodzie z wiedzą i rozsądkiemNa czym więc polega twoja wiara, jeszcze raz?
Antyteista, empirysta, zwolennik używania rozumu.
„Znaczeniem zdania jest metoda jego weryfikacji” (Moritz Schlick)
„Znaczeniem zdania jest metoda jego weryfikacji” (Moritz Schlick)