Fanuel napisał(a): Kilka lat temu jak się nudziłem to wymyśliłem własny nurt w sztuce, który nazwałem "Cebulianizmem". Sformułowałem Agenta AI jako krytyka sztuki i właśnie Cebulianizm doczekał się manifestu i listy założeń XD A poważniej, to niepokojąca jest złożoność workflow kiedy pozwala się AI dość swobodnie rozmawiać. Naprawdę przenikliwe sądy jest w stanie wyciągnąć z chaosu i robienia sobie sztuki dla sztuki.Jakiś czas temu rozmawiałem z moim synem o AI. Powiedział, że AI nie potrafi być twórcza, nie potrafi stworzyć nic oryginalnego. Poprosiłem ChatGPT o stworzenie nowego gatunku muzycznego. Oto jego propozycje:? Opis gatunku:
Glitchfolk Noir to eksperymentalne połączenie brudnej elektroniki inspirowanej błędami systemowymi (glitch), mrocznego klimatu kina noir oraz organicznych, akustycznych brzmień tradycyjnej muzyki folkowej.
? Cechy charakterystyczne:
Wokal:
Głębokie, narracyjne wokale, często szeptane lub półmówione, z efektem analogowego radia lub starej taśmy.
Częste wykorzystanie sampli starych nagrań z lat 30–50.
NeoTerra Bounce to futurystyczna muzyka taneczna inspirowana dźwiękami natury i bioakustyką, łącząca tribalowe rytmy, syntetyczne melodie oraz ambientowe tekstury dżungli, oceanu i pustyni. Gatunek opiera się na idei „elektroniki organicznej przyszłości” – gdy AI i natura współistnieją w harmonii.
? Cechy charakterystyczne:
Wokal:
Eteryczne, wokalizy z pogłosami, czasem przetworzone przez syntezatory granularne.
Brak tradycyjnych tekstów – głos traktowany jako instrument, często inspirowany śpiewem ptaków, wielorybów lub rytuałami plemiennymi.
Opisał też instrumentarium, rytm, harmonię, inspiracje, subkulturę i estetykę.
Oczywiście AI czerpie z ludzkich dokonań, ale człowiek też. Fripp tworząc pierwszą płytę King Crimson był zainspirowany muzyką klasyczną i Beatlesami z okresu "Sierżanta Pieprza". Różnica jest taka, że AI nie przezywa, nie słyszy muzyki.
Zadałem kilkanaście pytań z cyklu, co by powiedział Chopin, gdyby usłyszał... ChatGPT odpowiadał z sensem, tzn. znał charakterystyczne elementy muzyki poszczególnych wykonawców i do nich odnosił się jego Chopin w oparciu o charakterystyczne cechu muzyki Chopina. Najbardziej podobała mi się odpowiedź na pytanie o muzykę Zenka Martyniuka. Chopin AI odpowiedział: "Wszyscy klaszczą ale nie wiem, dlaczego. Dobrze, że już nie gram na weselach."
W wymyślonych dialogach Chopina (np. z Zappą albo Vangelisem) uwzględniał także język i charakter wykonawcy, co szczególnie widać było w rozmowie Chopina z Zappą.