Osiris napisał(a): W USA dochodzi do ponad 50 zabójstw dziennie a ty wziąłeś ten jeden przypadek gdzie, jak wspomniała Iselin, schizofrenik zamordował dziewczynę i tworzysz durne teorie o kierunkowości przemocy międzyrasowej. Żeby nie było, wcale nie dziwi mnie przedszkolny poziom tego argumentu. Zastanawia mnie tylko czy gdy coś takiego piszesz, to przeprowadzasz jakiś proces myślowy w swojej głowie czy moze tak sobie wrzucasz komentarz dla potwierdzenia własnych uprzedzeń?
2018-Black-Offenders_Interracial_Violence_Likelihood_and_Severity_of_Injury.pdf (Rozmiar: 401.98 KB / Pobrań: 6)
Moje uprzedzenia opieram np. na powyższym artykule, który dotarł do mych oczu dzięki bardzo dobrej, prawicowej propagandzie, którą niekiedy wybiórczo sobie dawkuję.
Cytat:As shown on the top of Table 2, hate crime was relatively rare. Both
Black-on-White and White-on-Black hate crimes comprised less than 0.1%
of the incidents. Regarding the other racial dyads, as expected, intraracial
crime was more prevalent than interracial crime. White-on-White victimization
was the most frequent (59.2%), followed by Black-on-Black crime
(24.5%). Black-on-White victimizations were less common (12.4%), and
White-on-Black victimizations were the rarest among nonbias victimizations
(3.8%).
Dalej - choć ilość przypadków zakwalifikowanych przez amerykańską policję jako "hate crime" była większa w przypadku białych aniżeli czarnych (co wcale nie dziwi biorąc pod uwagę stosunek liczbowy jednych do drugich w populacji) to najważniejszy jest inny aspekt. Stąd poruszyłem wcześniej kwestię brutalności. Zarówno w przypadku przestępstw zakwalifikowanych jako hate crime oraz tych bez takiej kwalifikacji ryzyko poważnych obrażeń fizycznych było większe w przypadku czarny sprawca - biała ofiara aniżeli odwrotnie.
Cytat:Table 3 depicts the descriptive statistics for different injury levels (none,
minor, major), separated by the racial dyads explored in this study. Black-on-
White hate crime represents the highest chance of sustaining any injury
(65.5%: 50.8% minor injury and 14.7% major injury) whereas White-on-
Black hate crime represents the lowest chance of any injury (40.9%: 34.3%
minor injury and 6.6% major injury).
Cytat:For crimes not involving a bias motivation, compared with White-on-
White crimes, Black-on-Black crimes are slightly more likely to result in
minor injury (+7%, p < .001), but much more likely to result in major injury
(+66%; p < .001). Black-on-White nonhate crimes are slightly more likely to
result in minor injury (+5%; p < .001), and also more likely to result in major
injury (+23%; p < .001). White-on-Black nonhate crimes are less likely to
result in either minor (–29%; p < .001) or major injury (–17%; p<.001). Thus,
excluding bias motivations, the likelihood of injury (and injury severity) can
vary substantially based on the racial dyad being considered. Overall, before
considering bias-motivated crimes, Black offenders are more likely to injure
their victims than White offenders are.
Druga sprawa - czy fakt, że ataku dokonał schizofrenik sprawia, że transport publiczny w USA jest bardziej bezpieczny? Przecież zwykle mówi się o tym, że czarnoskóra społeczność w USA ma gorszy dostęp do opieki zdrowotnej, (inna sprawa, że częściowo jest to skutek ich własnych działań skutkujących odpływem kompetentnych kadr z obszarów ich zamieszkania). Jeśli to prawda to można się spodziewać, że na ulicach porusza się więcej nieleczonych chorych psychicznie czarnych aniżeli białych. Taka wiedza raczej nie sprzyjałaby mojemu poczuciu bezpieczeństwa gdybym znalazł się w ich towarzystwie.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN