https://x.com/rzep8/status/1966447876348748266
A Matecki na posterunku
Spytałem AI i zwrócilo mi coś takiego.
Część naciągana, część się łapie. Natomiast jeżeli szukałeś czegoś w stylu "nienawidzę tych jebanych czarnuchów" to pewnie tego nie znajdziesz. W obecnym momencie takie wypowiedzi w USA wciąż oznaczałyby ostracyzm. Rasizm polega raczej na rozmaitym "dog whistling" niż na bezpośrednim ataku na określone grupy rasowe.
A Matecki na posterunku

Baptiste napisał(a): homoseksualistów. Spodziewałem się jednak, że nie znajdę niczego rasistowskiego i wygląda na to, że się nie myliłem.
Spytałem AI i zwrócilo mi coś takiego.
Cytat:W 2024 roku podczas podcastu Kirk powiedział: „Jeśli zobaczę czarnoskórego pilota, pomyślę sobie: 'Mam nadzieję, że jest kwalifikowany'” — co zostało odebrane jako rasistowski komentarz sugerujący wątpliwość wobec kwalifikacji czarnoskórych osób.
Kirk skrytykował Martina Luthera Kinga Jr., nazywając go „okropną” osobą i twierdząc, że jest „mityczną kreacją antyrasistowską”, a prawo obywatelskie z lat 60. XX wieku określił jako „wielki błąd”, który według niego utworzył trwałą biurokrację promującą różnorodność, równość i inkluzję.
Kirk publicznie odrzucał programy różnorodności, równości i inkluzji, nazywając je „antybiałymi” i wyrażał niechęć wobec osób mianowanych dzięki polityce afirmatywnej, jak np. sędzia Sądu Najwyższego Ketanji Brown Jackson, którą nazwał „osobą nominowaną dzięki różnorodności”, kwestionując jej kwalifikacje.
Popierał tzw. teorię „wielkiej wymiany” (Great Replacement), czyli konspiracyjną teorię białej nacjonalistycznej ideologii, mówiąc, że zmiany demograficzne w USA są celowym spiskiem mającym zmniejszyć wpływ białych Amerykanów. "“The ‘Great Replacement’ is not a theory, it’s a reality,” "
W 2021 roku w Minnesocie nazwał George'a Floyda „łajdakiem”, co wywołało duże kontrowersje z uwagi na jego morderstwo i ruch na rzecz sprawiedliwości rasowej, który po nim powstał.
W 2023 roku powiedział, że fundacje żydowskie finansują „antybiałą” agendę, łącząc to z krytyką ruchów takich jak Black Lives Matter, co również było kwestionowane jako antysemickie i rasistowskie.
Część naciągana, część się łapie. Natomiast jeżeli szukałeś czegoś w stylu "nienawidzę tych jebanych czarnuchów" to pewnie tego nie znajdziesz. W obecnym momencie takie wypowiedzi w USA wciąż oznaczałyby ostracyzm. Rasizm polega raczej na rozmaitym "dog whistling" niż na bezpośrednim ataku na określone grupy rasowe.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"