Ayla Mustafa napisał(a): Grooming to uwodzenie dzieci, a nie dorosłych, więc radzę nie mówić fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu, nawet jeśli bliźni już nie żyje:
https://pl.wiktionary.org/wiki/grooming
Korzystanie z usług dorosłych prostytutów i nawiązywanie romansów z dorosłymi mężczyznami w żaden sposób nie można nazwać "groomingiem".
W takim razie źle użyłem tego terminu. Zresztą z mojej perspektywy (człowieka po 50-tce) osoby 18 i 19 letnie to w dużym stopniu jednak dzieci. Ten termin był używany do krytycznego opisu podobnej postawy Leonardo DiCaprio i innych wysoko postawionych mężczyzn. Moim zdaniem krytyka takiej postawy jest zdecydowanie słuszna.
Ayla Mustafa napisał(a): Prawda jest taka, że Alan Turing został wykastrowany chemicznie i został ofiarą strasznej nagonki społecznej, co doprowadziło go do samobójstwa w wieku 42 lat, bo homofobiczne społeczeństwo ukarało go za konsensualny seks z dorosłymi mężczyznami.
O nagonce nic nie wiem. Natomiast Turing został postawiony przed wyborem: więzienie lub przymusowa terapia hormonalna. Wybrał to drugie. Jego młodociany partner został warunkowo zwolniony (prawdopodobnie ze względu na swój wiek i złą sytuację materialną).
W każdym razie relacje Turinga były znacznie mniej platoniczne i wzniosłe niż to wcześniej przedstawiłaś.