Osiris napisał(a): Różnica jest taka, że żaden przedstawiciel władz państwowych nie straszył ściganiem ludzi którzy obrażali Floyda. Tymczasem w przypadku Kirka, zarówno prezydent, wice-prezydent, prokurator generalny i właściwie prawie cała banda republikańka tak postępuje. I co najważniejsze, to jest działanie skuteczne gdyż kto chce zadzierać z prezydentem?
Zawsze zdawało mi się, że Amerykanie są na najwyższym stopniu wolności słowa i wolności obywatelskich. Ze swoim prawem własności, south parkiem, prawem do posiadania broni, brakiem państwowego przymuszania obywateli do ekologicznych rozwiązań etc. Zdawało mi się że Amerykanie w swej mentalności mają zakodowane takie umiłowanie wolności, że niezależnie od poglądów nie pozwolą sobie wejść na głowę.
Myliłem się. Putinizują się. Cały obóz Trumpa. Nie wiem czy wszyscy konserwatyści czy tylko ci od MAGA. Ale widać że Trumpowi putin imponuje i sam chciałby zostać takim amerykańskim putinkiem.
Lewica chciała forsować wszędzie tą swoją tęczową ideologię, ale nie mieli aż takiego rozmachu jak trumpiści.
I pomyśleć że jak przylecieli do Europy to JD Vance w swoim przemówieniu wyraził głębokie zatroskanie stanem wolności słowa w europejskich krajach.
Smutne to wszystko. Ludzkość kulturowo zalicza regres. Ciekawe czy demokracje przetrwają czy wszystko się sputinizuje i wszędzie będą jakieś trumpy, orbany etc.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać