fciu napisał(a): Ale ja nie piszę o rzeczywistych komputerach, a o Maszynie Turinga. A Maszyna Turinga nie ma żadnych kart, ani urządzeń peryferyjnych. Ma taśmę i po tej taśmie sobie jeździ, czytając z niej i zapisując. W ten sposób wykonuje wsadowo dowolne obliczenia.
Tak jest i pisałem to już wcześniej:
Slup napisał(a): Natomiast następujące pytania są bezsensowne:
Łatwo widać, że nie wiadomo w ogóle, co te pytania mają znaczyć. Maszyna Turinga przesuwa swoją głowicę, przechodzi do następnego stanu, zapisuje coś na taśmie. Jak taka maszyna może ugotować ziemniaki lub spalić procesor lub zgładzić ludzkość?
- Czy dana maszyna Turinga dla pewnego układu wejściowego symboli przyrządza danie z ustalonej porcji ziemniaków (np. tej, którą mam teraz w kuchni)?
- Czy dana maszyny Turinga niszczy procesor?
- Czy dana maszyna Turinga doprowadza do zagłady ludzkości?
Zatem jeśli chcemy użyć twierdzenia Rice'a, to musimy jakoś tę maszynę do fizycznego świata podłączyć i dlatego w następnych postach przyjmowałem, że ta maszyna jakoś do środowiska jest podłączona.
fciu napisał(a): No właśnie o tym piszę. Dlatego jeśli chcemy do naszego modelu dodać takie sprzężenie zwrotne, to musimy naszą maszynę uruchamiać na nowo po każdej operacji I/O. I wtedy nasz model ma sens.
To wyjaśnij dokładnie, jak stosujesz do tej sytuacji twierdzenie Rice'a, bo nie rozumiem.
fciu napisał(a): A to już w ogóle abstrakcja, bo owe środowisko zaczyna obejmować ludzi, pogodę i wiele innych niedecydowalnych elementów.
Undecidable to po polsku nierozstrzygalne. Jest sprawą otwartą i kontrowersyjną, czy środowisko fizyczne wokół Ziemi jest obliczalne. Zgadzam się, że jest to abstrakcja.
fciu napisał(a): Problemem jest "jak wygląda zestaw pakietów internetowych, który wygeneruje maszyna w odpowiedzi na dzisiejsze wiadomości". To jest nierozstrzygalne, zarówno w teorii, jak i w praktyce.
Nierozstrzygalność w teorii obliczalności stosuje się do podzbiorów [latex]\mathbb{N}[/latex]. W twierdzeniu Rice'a podzbiory, o których mowa, składają się z numerów Gödla maszyn Turinga (lub funkcji częściowo rekurencyjnych). Zamierzeniem Ayli było użyć
[latex]\big\{n\in \mathbb{N}\,\big|\,T_n\mbox{ zniszczy świat}\big\}[/latex]
lub czegoś podobnego. W każdym razie twierdzenie Rice'a mówi o sytuacji
[latex]\big\{n\in \mathbb{N}\,\big|\,\mbox{ warunek na }T_n\mbox{ jako na matematyczną funkcję }\big\}[/latex]
Łatwiej myśleć o funkcjach częściowo rekurencyjnych, Wtedy można podzbiory, o których mówi twr. Rice'a sformułować jako
[latex]\big\{n\in \mathbb{N}\,\big|\,\mbox{ jakiś matematyczny warunek na funkcję }\Phi_n\big\}[/latex]
gdzie [latex]\{\Phi_n\}_{n\in \mathbb{N}}[/latex] jest numeracją Gödla funkcji częściowo rekurencyjnych.
Nie wiem, jak to się ma do Twoich zbiorów pakietów. W każdym razie trzeba to wszystko precyzyjnie sformułować.
fciu napisał(a):Cytat:I to są bardzo dobre argumenty za tym, że ASI jest zagrożeniem. Nie trzeba żadnego mędrkowania na temat abstrakcyjnych rezultatów z teorii obliczalności.Czyli w skrócie "zgadzam sie z Aylą co do istoty problemu, ale mam potrzebę jej dowalić".
fciu napisał(a): Co jako osoba mieszkająca w głowie Ayli wiesz na pewno.
Ty natomiast siedzisz w mojej głowie i też wiesz na pewno, że chciałem jej dowalić.
Zgadzam się z Aylą, co do tego, że ASI stanowi zagrożenie i to można znaleźć wyżej w dyskusji. Problematyczne jest moim zdaniem powoływanie się w "problemie zatrzymania ludzkości" na wymienione wyżej twierdzenie matematyczne.