Baptiste napisał(a): Dobra, dobra. Sam wiem jaki byłem mając te 17-18 lat. Korwin Król, a ekonomia i gospodarka to taka prosta rzecz, tylko nie wiedzieć czemu inni ludzie się uparli i komplikują sprawę…Ale ja przecież nie pisałem o tym, że te osoby nie zmienią swoich poglądów w stronę bardziej zniuansowanych. Zapewne to zrobią. Radykalizm jest wszak prawem młodości. Pisałem o tym, że Twoje tezy iż ludzie zostają skrajnymi prawicowcami "bo coś osiągnęli" i "bo im na czymś zależy" są sprzeczne z obserwacjami.
Cytat:I tak jak znam przykłady takie jak twój, że przepłynąłeś sobie przez Hołownię do komunizmuTo jest fascynujące, jaką obosieczną strategię obrał sobie Twój obóz. Bo z jednej strony — zamknięci ludzi w szczelnej bańce, gdzie PO to lewica, socjalliberał to komunista, a lewakom "na niczym nie zależy" pomaga tworzyć spójność własnego obozu. Z drugiej strony — zupełnie nie przygotowuje Was na jakąkolwiek konfrontację z kimkolwiek spoza bańki. Jeśli ktoś, kto nie ma silnie zaszczepionej zdolności do dwumyślenia, tylko poza tę bańkę nos wyściubi, to od razu zrozumie, jakie brednie mu kładziono do głowy.