Kontestator napisał(a): Dla mnie jednak najbardziej niesamowity jest ten neoliberalny rak umysłowy, który rozprzestrzenił się na całym Zachodzie.Dla mnie też. Wiara, że Trump jest taki mądry i zdolny, bo ma dużo pieniędzy to właśnie pochodna tego raka.
Cytat:Przecież Zachód jeszcze niedawno produkował większość metali ziem rzadkich, ale że to przemysł brudny i mało opłacalny - zaczęto zamykać kopalnie i likwidować własne zdolności rafinacji.Czyli "neoliberalizm" polega na tym, że ktoś się przejmuje zdrowiem własnych obywateli i kosztami środowiskowymi. Podoba mi się ten "neoliberalizm". Szkoda, że w USA - stolicy neoliberalizmu likwiduje się ochronę parków narowodych. Widać, że alt-left ma jakiś inny "neoliberalizm", niż reszta ludzkości.
Cytat:I teraz pytanie czy na pewno umowy Mercosour i uderzanie w swoje rolnictwo/górnictwo. Nawet jeśli te są teoretycznie nieopłacalne to jest sensowna strategia.To oczywiście zależy, czy będzie to połączone z inwestycjami w innowacje. Sztuczne podtrzymywanie górnictwa w Polsce nie jest przecież ani opłacalne, ani nie służy innowacjom, ani nie zwiększa naszej pozycji międzynarodowej.