lumberjack napisał(a): MahometNie żyje. A zatem, jak w przypadku Jezusa i każdego innego trupa można pod jego kult podciągnąć dowolną ideologię polityczną i nie będzie protestował. Owszem — za czasów Mahometa Islam był totalitarną ideologią polityczną pewnej zbrojnej grupy. Natomiast ciężko dzisiaj powiedzieć coś takiego o ogóle muzułmanów na świecie. Podobnie Jezus był przywódcą jakiejś grupy, która zrobiła burdel w Świątyni Jerozolimskiej, ale dzisiaj jego kult uprawiają różne grupy od faszystów z USA, po jakichś ultraliberalnych unitarian.
Cytat:Wyznawanie islamu sprzyja mniejszej zamożnościCiężko to orzec biorąc pod uwagę pierdyliard zmiennych zależnych.
Cytat:Natomiast islam ma wpisane w siebie dążenie do połączenia państwa i islamu w jeszcze ściślejszy sposób.Podobnie chrześcijaństwo w wielu swoich odmianach.
Cytat:No tak, tam, tam u ruskich jest. Ale jest to faszyzm lokalny.Lokalny z dużą ambicją rozciągnięcia swojej lokalności przynajmniej do Łaby. Podobnie faszyzm amerykański — niby lokalny, ale jednak biorąc pod uwagę globalną pozycję USA — mocno nas dotyczący. Pozostałe dwa wymienione przeze mnie rzeczywiście są dość lokalne.
Cytat:Ludzie w Europie nigdy nie staną się wyznawcami ruskiego faszyzmuPowiedz Grzesiowi Braunowi, że nie istnieje, albo nie znajduje się w Europie. A Grzesiu Braun robi to co robi, chociaż póki co Rosja nie ma kontroli nad ziemiami, gdzie Grzesiu Braun żyje.
Cytat:Religia wg mnie należy do zbioru światopoglądów/ideologii.No to wyjaśnij mi, jakie konkretnie poglądy światopoglądowe ma chrześcijaństwo
Jako takie, a nie jakaś określona grupa chrześcijan. Zupełnie zignorowałeś mój argument.