Eremita napisał(a):Wookie bardzo ładnie wybroniłeś kolegę, ale sądzę że on tak myślał i nie był to skrót myślowy.
Nie wiem, w każdym razie JA tak myślę

Cytat:Pełno tu natomiast skrótów moich wypowiedzi, cytuje się nawet 2 słowa! Shocked
Nie mamy księgi życzeń i zażaleń, takowe należy zgłaszać do poszczególnych userów

Cytat:Będzie rzetelna dyskusja, ale pokaż mi gdzie napisałem "wiara racjonalna", napisałem wręcz przeciwnie.
Zwrot "wierzę racjonalnie" nie znaczy dla mnie racjonalnej wiary. Zresztą podchwytliwy slogan Laughing o co to wielkie halo
Wiesz co, to na tej samej zasadzie jak robię dobrą zupę to nie oznacza to że ta zupa jest dobra? Przecież jeśli wierzysz racjonalnie, to Twoja wiara jest racjonalna. Nie ma wyjścia.
Nie odniosłeś się też do tej części, która jest już niezwiązana z tym jak wierzysz:
Wookie napisał(a):Wiara w Boga przede wszystkim bezsensowna poznawczo (na mocy wymogu Huma: "słowo ma charakter poznawczy wtedy i tylko wtedy gdy odnosi się pośrednio lub bezpośrednio do doświadczenia"), nieweryfikowalna i przyjęta bądź to "z kapelusza" jako dogmat społeczny, bądź w procesie wybitnie wątłej i dogmatycznej dedukcji (np. twierdzenie że niedoskonałe życie nie mogło powstać samo z siebie, z jednoczesnym twierdzeniem że Bóg [WSZECHmocny, WSZECHdobry, WSZECHmiłosierny] mógł bez problemu).
Na powyższy temat możemy rozmawiać niezależnie od tego jak wierzysz