Baptiste napisał(a): aby nie dostrzegać wszędzie wyimaginowanej pogardy.No tak — fantazje, w których ktoś jest panem architektem, a ktoś inny cieciem, to wcale nie jest pogarda, ani elityzm.
Cytat:Tobie się wiecznie wydaje, że ludzie tobą gardzą, uważają za podludzia, śmieciaNie ogólnie ludzie. Pewna mała grupa ludzi. I dobrze, że tak jest i dobrze, że to z nich tak wyłazi, bo przynajmniej wiem, na czym stoję.
Cytat:Bardzo niewiele trzeba aby twoja godność została naruszona do tego stopnia aby aż tak skrajnie postrzegać ludzkie zachowania.Bardzo wiele trzeba. Naprawdę mi nie przeszkadza, że ktoś jest wobec mnie "nieuprzejmy", "używa knajackiego języka", czy tym podobne brednie.
Cytat:Przecież w większości przypadków to tylko reakcje na twoje złośliwe zachowanie.No i właśnie — tutaj widać, jak powyższy zarzut jest właśnie zarzutem w lustrze. To właśnie u wielkomiejskiej inteligencji "złośliwe zachowanie" powoduje takie naruszenie godności, że jej przedstawiciel dostaje białej gorączki.
Cytat:Jakbyś dodał jeszcze jakieś arystokratyczne tytuły to byłoby już wybornie.Bardzo proszę, wasza miłości, jaśnie wielmożny potomku leni i kuzynojebców.