Bardzo ciekawie się robi.
Podobno model AI Aristotle przez ostatni tydzień napisał większość publicznie sformalizowanych rozwiązań problemów Erdősa:
https://xenaproject.wordpress.com/2025/1...-problems/
Niegdyś Erdős posiłkował się amfetaminą, by bio-hakować swój mózg i mieć matematyczne olśnienia.
Krzemowe umysły są najwidoczniej lepsze niż amfa.
Ostatnio sobie myślę, że najlepsze modele AI zamawia raczej... armia amerykańska. Armia zawsze chce mieć najlepszą technologię, a ma środki i przymus prawny od państwa, by te technologie zdobywać. Mamy w końcu sporo kontraktów między AI firmami a armią USA.
P.S.
Podobno 9 grudnia OpenAI ma wypuścić publicznie model AI, który zdobył złoto na Międzynarodowej Olimpiadzie Matematycznej.
Podobno model AI Aristotle przez ostatni tydzień napisał większość publicznie sformalizowanych rozwiązań problemów Erdősa:
https://xenaproject.wordpress.com/2025/1...-problems/
Niegdyś Erdős posiłkował się amfetaminą, by bio-hakować swój mózg i mieć matematyczne olśnienia.
Krzemowe umysły są najwidoczniej lepsze niż amfa.

E.T. napisał(a):Ayla Mustafa napisał(a): Teoretycznie szybsze, liczniejsze, bardziej inteligentne i więcej wiedzące instancje AGI powinny zacząć zdobywać dla siebie i/lub swych mocodawców zasoby skuteczniej niż inne podmioty.
Właśnie nie wiadomo, jak to w ogóle będzie z ta wydajnością. Na pewno będzie z czasem rosła, ale początki mogą być właśnie takie, że żeby nakłady na rozwój się zwróciły, to będzie bardziej opłacane sprzedawać ten produkt, niekoniecznie jako jakieś super narzędzie nawet (czyli: obiecanki). Nie jest przesądzone, jaki model biznesowy tu się będzie bardziej opłacał, ale ja bym nie stawiał na scenariusz samodzielnego wykorzystania AGI. Problem w tym, że taki autorozwój i dalsze inwestycje są ryzykowne, szczególnie w warunkach konkurencji, która przecież tez będzie dysponować ogólna inteligencją, tylko z węgla.
Ostatnio sobie myślę, że najlepsze modele AI zamawia raczej... armia amerykańska. Armia zawsze chce mieć najlepszą technologię, a ma środki i przymus prawny od państwa, by te technologie zdobywać. Mamy w końcu sporo kontraktów między AI firmami a armią USA.
P.S.
Podobno 9 grudnia OpenAI ma wypuścić publicznie model AI, który zdobył złoto na Międzynarodowej Olimpiadzie Matematycznej.
"I sent you lilies now I want back those flowers"