Potepiony napisał(a):Myśle że za cholere człowiek nie pozna zadowalającej odpowiedzi na pytanie dlaczego powstał świat, dlaczego on istnieje itd. itp. Nie potrafie wyobrazić sobie odpowiedzi która mnie zadowoli - bo odpowiedź zawsze wywoła kolejne pytanie...
No i dobrze, niech tak będzie. Choć bardzo mnie to ciekawi, to nie jestem sobie w stanie wyobrazić powstania wszechświata, ale nie ma w tym niczego złego! Lepsza świadomość o swojej bezradności i niedoskonałości, niż zadowalanie sie na siłę bajeczkami o elfach i bogach.
Potepiony napisał(a):Zapewne jest to na tyle nieintuicyjne że tego nie zrozumiemy...
I w tym cała rzecz.
Potepiony napisał(a):Ile jeszcze we Wszechświecie może być podobnie dziwnych, ale innych tworów? Być może np. istnieją inne rodzaje świadomości np. galaktyk na skutek skomplikowanych oddziaływań grawitacyjnych... Lub zupełnie czegoś innego, czego pojąć w stanie nie jesteśmy.
To co powiedziałeś dało mi bardzo ładną, krótką wizję - wszechświat jako myśl, trwająca zaledwie chwilę. Taki impuls. :wink:

![[Obrazek: fbhkl4.png]](http://i56.tinypic.com/fbhkl4.png)