KaerbEmEvig napisał(a):Tak, mowisz o metafizyce: "Ciekawe na jakiej zasadzie, przesłance naukowej oczywiście, nadajesz im świadomosć bo to mnie bardzo interesuje." Probujesz nam wmowic, ze samoswiadomosc to cos wiecej niz cecha, jak kazda inna, materii.No tak, jak coś jest masłem to najpewniej jest maślane.
Jezeli cos jest swiadomego samego siebie, to ma samoswiadomosc.
KaerbEmEvig napisał(a):"Co do tego zbudowane jak ludzie to co masz na myśli? Jeżeli będą tak jak człowiek to nie ma dylematu bo mamy drugiego człowieka, problem jest że robot nie będzie zbudowany jak człowiek. Chyba ze odkryjemy zasade powstania świaomości wtedy będziesz mógł powiedzieć ze oto twój robot ma świadomść. Póki co, są to pobożne życzenia."Ha, ja wyraźnie napisałem wskaż mi różnice, (człowiek-robot) a ty na to że uprawiam metafizyke. I kto tutaj ma problem? Sam pchasz świadomosć w metafizyke
Masz racje, zle zrozumialem ten fragment. Problem w tym, ze fragment ten wciaz przesycony jest metafizyka: robot na wzor czlowieka nie bedzie czlowiekiem... Bedzie robotem o zblizonym poziomie inteligencji.
i co ciekawe twierdzisz że ja to robie.
----------------------------------------
PS "dlaczego" jest jak najbardziej naukowe, a dotyczy przyczyny.
"Dlaczego koło sie obraca?"
Co to może jest nienaukowe? Ja chce informacje dlaczego, nie w sensie celu, ale w sensie co spowodowało. Chyba że koło ma tendencje do samoczynnego od siebie obracania sie.
Jakby mi chodziło o cel, to bym zapytał "jaki to ma cel".
[SIZE="1"]. MRU .
............
[/SIZE]
............
[/SIZE]