Eremita napisał(a):Czego się ośmiszacie z tą budującą rolą religii, jednocześnie podajecie przykłady jaka jest głupia i niszcząca.
Ja nie mówiłem nigdy, że jest głupia. Poza tym jedno nie wyklucza drugiego.
Eremita napisał(a):Jedyna "starożytna" cywiizacja cińska jaka się zachowała
Typowy przykład ignorancji. Myślisz, że cywilizacja, to coś, co się ucina nożyczkami? My na przykład pełnymi garściami czerpiemy z cywilizacji klasycznej(grecko-rzymskiej). Meksykanie czerpią z cywilizacji Majów i Azteków...etc. Więcej przykładów nie chce mi się wymieniać. Chcę tylko uświadomić, że cywilizacje ulegają ciągłemu rozwojowi(nie wygasają wraz ze śmiercią twórców). Krótko mówiąc: cywilizacja to nie to samo co państwo. A nawet korzystając z tej twojej pseudoteorii to Indie również pozostają w prawie niezmienionym kręgu cywilizacyjnym od starożytności.
Eremita napisał(a):Crevan napisał:
Eremita napisał:
nex, nie należę do krk, więc nie cytuj różnych bzdór, różnych myślicieli
Nie masz prawda obrażać wyznawców innych religii. Żądasz szacunku dla własnego wyznania, szanuj więc poglądy innych.
Rozumiem, że jesteś tolerancyjny wobec Al-kaidy Rolling Eyes
Czy zdajesz sobie sprawę, że Al-kaida, to nie jest religia? Al-kaida, to jest organizacja terrorystyczna, która wśród swych pobudek wyróżnia religijne. Al-kaida to nie to samo co islam. A wobec religii oraz wszelkich wyznań(oczywiście w ramach zdrowego rozsądku) jestem tolerancyjny.
Eremita napisał(a):Crevan napisał:
Eremita napisał:
Bo wychodzi, że macie wadę genetyczną skoro nie wierzycie Very Happy
A nie pomyślałeś może, że my jesteśmy już poziom wyżej?(nie mam zamiaru oczywiście propagować tu żadnego "rasizmu" wyznaniowego, po prostu kontrargumentuję) Może my po prostu nie odczuwamy już potrzeby imaginowania sobie żadnych bytów nadprzyrodzonych, aby tłumaczyć pewne zjawiska?
A jak to się stało, że ja byłem ten "poziom wyżej" i normalnie genetycznie się cofnąłem. Co się dzieje z genami kogoś kto zmienia swoje poglądy. Jego geny się zmieniają !? Rolling Eyes
Przypuszczam, że też kiedyś byłeś wierzący Idea
W swoim poście napisałem o POŚREDNIM genetycznym pochodzeniu religii. Mówiąc "poziom wyżej" miałem na myśli "poziom wyżej" w ewolucji poglądów(ponieważ te również podlegają ewolucjii).
Gott mit uns!