Eremita napisał(a):Porównanie Indii do Chni, to dopiero ignorancja Exclamation
Napisałem:
Crevan napisał(a):A nawet korzystając z tej twojej pseudoteorii to Indie również pozostają w prawie niezmienionym kręgu cywilizacyjnym od starożytności.
Nie: "...w tym samym CO CHINY..."
Oznaczało to, że cywilizacja Indii nie ulega większym zmianom od czasów starożytnych.
Eremita napisał(a):Crevan, wg twojego toku rozumowania, to żadna cywilizacja nie zaginęła Laughing
WIĘKSZOŚĆ cywilizacji starożytnych ma wpływ na wygląd dzisiejszych cywilizacji. Choć oczywistym jest, że niektóre z nich w stopniu mniejszym niż inne(m. in. jest to zasługa kościoła katolickiego).
Eremita napisał(a):O al-kaidzie odniosiło się do "szanuj więc poglądy innych" (nie chodziło tylko oreligię), ja toleruję wszelkie poglądy dopuki nie wynika z nich krzywda innych. Niestety KRK w swojej historii ma krzywdę całych narodów.
Zupełnie nie wiem, o co Ci tutaj chodzi... KK też krzywdził całe narody.
Eremita napisał(a):Może przy okazji wyjaśnienia genetycznego pochodzenia religii objaśnisz, genetyczne pochodzenie filozofii, albo pop kultury, albo fan klubów piłkarskich. Różnych grup o wspólnych poglądach.
Mówiłem o POŚREDNIM genetycznym pochodzeniu religii. Przykłady, które podałeś da się wyjaśnić w podobny sposób. Nie zaprzeczysz chyba, że gdyby ewolucja nie obdarzyła ludzi mózgami w takim kształcie, jaki obserwujemy, to powstanie religii etc. byłoby niemożliwe?