Eremita napisał(a):pod enigmatyczne określenie "pośrednie pochodzenie od genów" można podciągnąć każdą czynność.
Wreszcie zrozumiałeś to co pisałem. Brawo. Winszuje. Jeden tylko błąd: ja nigdzie nie napisałem "pośrednie pochodzenie od genów". Uważam, że moja teoria nie zawiera poważnych błędów merytorycznych. Nie sądzę natomiast, by była ona przedstawiona w sposób na tyle zawiły/niezrozumiały aby nazywać ją "enigmatyczną".
Możliwe, że źle to zinterpretowałem i rzeczywiście chodziło Ci o "pochodzenie od genów". W takim wypadku nie potrafię Ci pomóc. Jest to dla mnie rzeczywiście enigmatyczne.
Eremita napisał(a):Chyba się wycofujecie wreszcie od genetycznego pochodzenia religii, na rzecz zaspokajania jakiś potrzeb (opieki) - już lepiej.
Ja nie wycofuję się mojej teorii. Twierdziłem tak od początku. Nigdzie nie sugerowałem "wycofywania się". Ogranicz proszę swoją nadinterpretację.
Eremita napisał(a):Genetycznie człowiek dostał możliwość abstrakcyjnego myślenia i stąd bierze się wiara,
Tak właśnie przez cały czas twierdziłem. Cieszy mnie, że udało mi się przekonać Cię do mojej teorii.