Eremita napisał(a):CUBE999 napisał(a):Tutaj są z pewnością źródłem pewne mechanizmy porządkowania informacji przez percepcję. Ich korelacje powodują, że ludzie u których percepcja jest słabsza od intuicji, czy też logika słabsza jako ośrodek motywujący w systemie decyzyjnym od emocji, po prostu wyjaśniają świat w sposób magiczny. Jak pisałem oczywiście jest to skomplikowany problem, bo przecież za to, czy ktoś interpretuje dane przy użyciu logiki czy też rozumowania magicznego, zależy od budowy mózgowia, a więc jednak czynnik organiczny.Dlaczego tak łatwo wyciągacie wnioski, budujecie teorie itp.
CUBE, jeżeli sposób rozumowania zależy od budowy mózgowia, to co się dzieje u kogoś kto wierzył w Boga, przestał wierzyć, a potem znów zaczął wierzyć, aż wreszcie ponownie przestał wierzyć? Wg Twojej teorii jego mózg za każdym razem się zmieniał!
Klasyczny mutant indukcyjny którego matką jest zawłaszczenie w sposób potoczny przez Teistów pojęcia "wiara".
Mózg ma zdolnośc wierzenia i ta zdolność nie zanika w opisanym przez Ciebie przypadku. Ateista także wierzy, tyle, że w inny przedmiot wiary - Wszechświat bez Boga. To nadal proces uznawania za zgodny z rzeczywistoscią danego modelu świata (wiara).
Natomiast widzę inny ważniejszy problem - niezrozumienie podstaw psychologii osobowości i psychologicznej teorii poznania.
Przedmiot wiary jest stanem, który jest zmienny, gdyż jako taki stanowi zawsze wypadkową wieloczynnikową, tzn. że w zależności od nieprzewidywalnych czynników zewnętrznych (doświadczeń środowiskowych, napływających informacji filozoficznych, oddziaływań społecznych, np. tzw. autorytatywność, etc.) oraz endogenicznych (gospodarka hormonalna, stany psychoemocjonalne, korelacje własności psychointelektualnych, kompleksy, etc.) zmienia się przedmiot wiary.
I wreszcie odpowiedź ścisła na Twoje pytanie:
Tak, mózg od urodzenia do śmierci zmienia swoją strukturę. Najmniejszy bodziec mechaniczny (np. uderzenie się w głowę) lub telesensoryczny (np. zaobserwowanie zdarzenia) powodują tworzenie nowych połączeń synaptycznych. Mogę też narysować Ci kolorową tabelkę z wypisanymi jednostkami diagnostycznymi o genezie organicznej, które przyczyniają się do zmian w budowie sistema nervosum centrale. Czyli mamy w tym miejscu problem nieznajomości podstaw neurologii.