CUBE999 napisał(a):Natomiast inny rodzaj materii... hm, ciekawe, przynajmniej konkret. Masz na myśli materię w znaczeniu naukowym czy filozoficznym ? Jeśli naukowym to chodzi o cząstki posiadające masę. Jeśli tak, to o które cząstki Ci chodzi ? Na razie wszystkie jakie poznano składają się z dwóch rodzajów kwarków i neutrina. A Twoja materia z jakich cząstek się składa ?Mam na myśli materię raczej w sensie filozoficznym na dzisiaj. Byś może zostanie kiedyś odkryta, a być może nie można zbudować takich urządzeń z naszej materii, aby wykrywały tą duchową. Można zakładać, że ta materia może nieść ze sobą informację (świadomość)
CUBE999 napisał(a):Dobra, a pomijając tę zbędna "analogię" do roślin, chodzi Ci o to, że psychika oddziałuje na ciało, a ciało na psychikę ? Jeśli tak, to to jest już fakt naukowy. Natomiast może wg Ciebie jest coś poza psychiką. Jest psychika, ciało i dusza (jako nie-psychika). Ok, ale wobec tego czym się przejawia ta dusza ? Który element człowieka należy do duszy ?Do duszy należy psychika właśnie, a raczej jej część świadoma
Cytat:Czyli nawiązując znowu do tej roślinnej "analogii" chyba to nie może być psychika, bo jak pisałem psychika wynika z istnienia ciała i nie ma jej bez ciała. Więc dusza jest czymś jeszcze. Zatem poproszę o odpowiedź na powyższe już zadane pytanie: jakie elementy człowieka są przejawem duszy ?Skąd wiesz, że psychka nie może istnieć bez ciała (materialnego w domyśle) ?
Jak wyżej pisałem psychika związana jest z duchem - inny rodzaj ciała, tymczasowo zespolony z ciałem fizycznym
Prorok vs fanatyzm :wall: