Liczba postów: 1,197
Liczba wątków: 10
Reputacja:
174
zefciu napisał(a):
Adam M. napisał(a): Lumber, Polska to ciagle kraj na dorobku
A kiedy, kurwa, przestanie? Bo ten argument „jesteśmy na dorobku więc nas nie stać na…” pokutuje od dekad. Kiedy konkretnie będziemy mogli powiedzieć, że już na dorobku nie jesteśmy?
>
Cytat:Ale dalej panstwa europejskie zyja i dzialaja, a coraz wiecej ludzi w Stanach dochodzi do wniosku ze sam rozwoj techniczny dla rozwoju raz ze w ktoryms momencie musi zwolnic, a dwa jakos tak zostawai czlowieka na boku.
Tylko czemu ta świadomość tak wolno się rozwija? Dlaczego do władzy wybrano Elona Muska?
Zaraz zaraz, przeciez Polska jest niepodlegla od 35 lat, z czego lata 90 te to bylo mozolne pozbywanie sie pozostalosci po PRL, do Unii wstapiliscie w 2004. Czyli przez te 20 lat zrobiliscie taki skok do przodu ze bedac zeszlej jesieni w Krosnie i okolicach moglem porownywac ta czesc Polski ( kiedys najbiedniejsza ) z Palatynatem Renskim. Ale wybacz jeszcze nie we wszystkich aspektach, akurat w placach i zwiazanych z nimi zagadnieniach jestescie za starymi europejskimi demokracjami. Chociaz warto Berta spytac ile oni placa skladki zdrowotnej, bo moj przyjaciel z Berlina zawsze na jej wysokosc narzekal ( chociaz zawsze chwalil jakosc ktora za te pieniadze dostawal ). No i ile lat te demokracjie sie rozwijaly?
Nie komentuje drugiej czesci twego postu bo nie mam pojecia jak to w Polsce wyglada, a co do trzeciej to musze stwierdzic na podstawie ostatnich wyborow ze wiekszosc Amerykanow to durnie niezdolne do krytycznego myslenia. Podobno efekt obecnego systemu edukacji. Ja najwyrazniej pisalem o elitach, z tym ze stan tych elit tez pozostawia wiele do zyczenia, bo najwyrazniej wybor Trumpa jest efektem tego ze sa oderwane od "robotniczej" rzeczywistosci. No ale w Polsce zwolennicy PiS???
Mamy wreszcie zwolennika PiS na forum wiec moze nalezy zaczac zadawac mu pytania dlaczego tak, a nie inaczej. Tylko bez atakow na niego i jego poglady jesli komus sie nie spodobaja.
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 97
Reputacja:
916 Płeć: nie wybrano
Hans Żydenstein napisał(a): Mówisz o tym żarcie komika, który mówił o wyspie śmieci. Demokraci tak bardzo chcieli przypiąć to Trumpowi, ale nieudolnie, bo przypominam, że wtedy wkroczył Biden cały na biało i nazwał wyborców Trumpa śmieciami
Starczyło na tyle, że według mojeg źródła poparcie dla Kamali było wśród latynosów największe właśnie u Puertorykańczyków.
Among Latino subgroups, the highest level of Harris support was from Puerto Ricans (65%, followed by Mexican Americans (63%). Highest Trump support was from Cuban Americans (54%).
Cytat:Notabene na Puerto Rico jest jakiś problem ze śmieciami, jest tam około 30 wysypisk śmieci i podobno łamią przepisy
Mogą wysłać do PL, tu się puści z dymem i tyle.
Adam M. napisał(a): Chociaz warto Berta spytac ile oni placa skladki zdrowotnej, bo moj przyjaciel z Berlina zawsze na jej wysokosc narzekal ( chociaz zawsze chwalil jakosc ktora za te pieniadze dostawal ).
Różni przyjaciele na różne składki narzekają, dopóki nie muszą korzystać. Ze służbą zdrowia jest różnie, ta od "bolączek" jest permanentnie niedofinansowana i tu lepiej opłaca się mieć prywatne ubezpieczenie. Natomiast szpitale są powszechne wysokiej jakości, tu niemiecki system edukacji zapewnia wysoki standard.
Cytat:Nie komentuje drugiej czesci twego postu bo nie mam pojecia jak to w Polsce wyglada, a co do trzeciej to musze stwierdzic na podstawie ostatnich wyborow ze wiekszosc Amerykanow to durnie niezdolne do krytycznego myslenia. Podobno efekt obecnego systemu edukacji. Ja najwyrazniej pisalem o elitach, z tym ze stan tych elit tez pozostawia wiele do zyczenia, bo najwyrazniej wybor Trumpa jest efektem tego ze sa oderwane od "robotniczej" rzeczywistosci. No ale w Polsce zwolennicy PiS???
Mnie raczej to zdziwienie dziwi. Polska wszystko to przerabiała w 2015. Starcie progresywnych elit i konserwatywnych dołów, nawet etykietowanie było podobne, Ameryka w ruinie i tak dalej. Wybór Waltza na vice miał właśnie skonsolidować "Amerykę B" wokół wybawcy, który sprawi, że jajka i benzyna będą tańsze.
Cytat:Mamy wreszcie zwolennika PiS na forum wiec moze nalezy zaczac zadawac mu pytania dlaczego tak, a nie inaczej. Tylko bez atakow na niego i jego poglady jesli komus sie nie spodobaja.
Nie wiem, czy Hans jest zdolny do takiej refleksji, zresztą nominalnie wspiera on Konfę nie PiS. Rozmowy na ten temat z Inspektorem Gadżetem były dla mnie bardziej wymowne, chłopak potrafił na swój sposób pokazać w miarę szczerze motywy, które nim powodowały.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Jest czas rodzenia i czas umierania, czas sadzenia i czas wyrywania,
czas zabijania i czas leczenia, czas burzenia i czas budowania,
czas płaczu i czas śmiechu, czas zawodzenia i czas pląsania,
czas rzucania kamieni i czas ich zbierania, czas pieszczot i czas wstrzymania,
czas szukania i czas tracenia, czas zachowania i czas wyrzucania,
czas rozdzierania i czas zszywania, czas milczenia i czas mówienia,
czas miłości i czas nienawiści, czas wojny i czas pokoju.
Adam M. napisał(a): Czyli przez te 20 lat zrobiliscie taki skok do przodu ze bedac zeszlej jesieni w Krosnie i okolicach moglem porownywac ta czesc Polski ( kiedys najbiedniejsza ) z Palatynatem Renskim.
No właśnie. Czyli jednak trochę się dorobiliśmy.
Cytat:Ale wybacz jeszcze nie we wszystkich aspektach, akurat w placach i zwiazanych z nimi zagadnieniach jestescie za starymi europejskimi demokracjami.
Zdaję sobie sprawę. Tylko ja nie o tym mówię, a o tym, że część Polski jest w tyle za inną częścią Polski. I gdy ta część Polski „z tyłu” mówi tej „z przodu”, że może warto by się było trochę podzielić, to ta „z przodu” wychyla głowę ze swojego Mercedesa i odpowiada „nie no, nie możemy, bo jesteśmy na dorobku”.
Cytat:a co do trzeciej to musze stwierdzic na podstawie ostatnich wyborow ze wiekszosc Amerykanow to durnie niezdolne do krytycznego myslenia.
No i możemy dalej tak rozumować. W USA mówić, że głosujący na republikanów to debile. W Polsce mówić, że głosujący na PiS to szmaty, co się dają kupić za 500 złotych itp. itd. To nam da milutką, cieplutką wyższość moralną i pozwoli nie zajmować się problemami.
Cytat:Podobno efekt obecnego systemu edukacji.
Po części. Zauważmy, że zarówno PiS, jak i Republikanie celowo starają się system edukacji niszczyć. No ale ktoś ponosi winę za to, że już był on w kiepskim stanie, gdy niszczący celowo dobrali się do władzy? Czyż nie ten, co rządził wcześniej i uznał, że „dorobek” jest ważniejszy od szkolnictwa?
Cytat:Mamy wreszcie zwolennika PiS na forum wiec moze nalezy zaczac zadawac mu pytania dlaczego tak, a nie inaczej.
Myślę, ze dosyć dobrze rozumiem, dlaczego Iselin tak a nie inaczej. Choć oczywiście chętnie słucham rozwinięcia tej myśli.
Liczba postów: 1,197
Liczba wątków: 10
Reputacja:
174
Ja akurat myslalem o w miare nowym uzytkowniku Slupie ( ? ), ale dobrze wiedziec ze Iselin rowniez popiera PiS bo nasunal mi sie pomysl na watek z tym zwiazany.
Odpowiadajac na zdanie Zefcia:
"No i możemy dalej tak rozumować. W USA mówić, że głosujący na republikanów to debile. W Polsce mówić, że głosujący na PiS to szmaty, co się dają kupić za 500 złotych itp. itd. To nam da milutką, cieplutką wyższość moralną i pozwoli nie zajmować się problemami."
Uwazam ze Trump jest objawem choroby a nie przyczyna i jest rowniez duza roznica jak postrzegam Trumpa i jak postrzegam PiS. Ten ostatni o wiele lepiej.