Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
No ale to się właśnie Avaiksowi nie podoba. Bo przyjmowanie poglądów jest czasochłonne, a nasz rewolucyjny libertarianin chciałby od razu zrobić szastu prastu, porządek ze wszystkim.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
lumberjack napisał(a):2) Formacja B - lewicowa pochopność do zmian i reform, doktrynerstwo. Niespokojna pogoń za nowością.
Najwyrazistszym, moim zdaniem, przykładem formacji AB była np. część polskich komunistów (tych, którzy budowali PRL), a współcześnie np. niektórzy z socjalistów z SLD.
i formację B, gdy chodzi o kwestie gospodarcze (chęć natychmiastowej zmiany sytuacji materialnej niższych warstw społeczeństwa).
Socjaliści z SLD? SLD jest mniej socjalistyczne niż takie Peło. Lewica to tylko z nazwy
Jeśli chodzi o nowoczesną lewicę, to idzie ona w stronę eliminowania przyczyn a nie natychmiastowego wzbogacania. Większym skupieniu się na wyrównywaniu szans i wyciąganiu ludzi z dziedzicznego bezrobocia, czy aktywowaniu ludzi niepełnosprawnych.
Avx napisał(a):Wyobraźmy sobie alternatywną historię. Starożytny Rzym. Powstanie niewolnicze Spartakusa powiodło się dzięki rozsądniejszemu planowaniu, pojawieniu się (co u nas nie miało miejsca) nowej spajającej ideologii i mniejszym konfliktom wewnętrznym. Zamiast uciekać, buntownicy zajęli Rzym, ukrzyżowali Rzymską elitę i ogólnie wprowadzili mały rewolucyjny terror jak na starożytne możliwości. Jednakże nie tylko zajęli miejsce Rzymskiej elity, lecz także realnie wyzwolili wszystkich niewolników i zakazali niewolnictwa (nieprawdopodobne w naszej historii, ale wyobraźmy sobie, że pojawiła się taka idea i Spartakusowi przemówiła do wyobraźni).
Co konkretnie w tej historii byłoby gorsze od naszej historii, jak sądzicie, panowie konserwatyści ? Co konkretnie byłoby gorsze w zniesieniu niewolnictwa jednym ciosem, zamiast naszego powolnego, trwającego setki lat przekształcania go w feudalizm ?
AVx, ale może to właśnie było potrzebne. Jeśli społeczeństwo nie ma odpowiednich elit, klasy średniej a zwłaszcza dostępnej edukacji dla wszystkich. To jakieś formy niewolnictwa i tak będą się tworzyć. Niepiśmienny, niewykształcony człowiek siłą rzeczy będzie zależny od innych. Czy to przez prawną należność czy to przez długi. Dopiero po dojrzeniu społeczeństw do zmian mogły one nastąpić. Fakt czasem musiały zostać narzucone, np. w Polsce niewolnictwo zniósł dopiero car (mając też w tym swój interes).
Pol Pot próbował stworzyć nowe społeczeństwo i co mu z tego wyszło? ;p
forge napisał(a):Zwolennicy gwałtownych zmian są niebezpieczni, z samej rewolucji raczej nic dobrego nie wynika, jedynie ewentualnie z tego, co jest budowane po rewolucji w oparciu także o stare zasady. Taki zresztą staram się konserwatyzm politycznie reprezentować: zachowawczość, bez odwoływania się do jakichś metafizycznych pojęć dawnego porządku.
Nie przesadzaj, Okrągły Stół był przyczyną ogromnych zmian a przyczynił się do bardzo wielu pozytywów.
Give me your lips for just a moment,
And my imagination will make that moment live.
Give me what you alone can give,
A kiss to build a dream on.
Liczba postów: 11,056
Liczba wątków: 182
No przecież Forge napisał, że rewolucje są niebezpieczne. Okrągły Stół rewolucją nie był.
Liczba postów: 120
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Formacja A - boi się zmian i nowego. Dla nich zawsze będzie (na wszystko) za wcześnie. Skostniałe poglądy i wstecznictwo. Wieczne oglądanie się za siebie. Zachowawczość.
Formacja B – szybkie wprowadzanie zmian, które w niejednym państwie się sprawdziły, nie jest pochopnością, tylko logiczną konsekwencją dążenia do nowoczesnych reform, które są potrzebne w zmieniającym się świecie! Chcę widzieć jakieś efekty, a nie będąc 70letnią babką nad grobem, nadal słyszeć od konserwy, że – zmiany są niepotrzebne, aż nasz kraj stanie się skansenem Europy, bo nasza tradycją narodową jest bycie zacofańcami :wall:
Teorie i zasady nie są ani prawdziwe, ani fałszywe. Są jedynie mniej lub bardziej przydatne. - Henri Poincare.
Liczba postów: 12,315
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
sis napisał(a):Formacja A - boi się zmian i nowego. Dla nich zawsze będzie (na wszystko) za wcześnie. Skostniałe poglądy i wstecznictwo. Jedynie analizuje zmiany, a nie ogląda się na innych.
Nie zawsze za wcześnie, czasem wogóle 
Przykładem jest polityka multi-kulti na zachodzie i problemy z imigrantami, które tam są dużą, medialną sprawą. Gdybyśmy byli zamożniejszym krajem i mieli oglądać się w pewnym czasie na nich to nie wyszłoby nam to na dobre.
Zachowawczość to bardzo dobra postawa.
sis napisał(a):Chcę widzieć jakieś efekty, a nie będąc 70letnią babką nad grobem, nadal słyszeć od konserwy, że – zmiany są niepotrzebne, aż nasz kraj stanie się skansenem Europy, bo nasza tradycją narodową jest bycie zacofańcami :wall: Ojojoj. Kompleksy wobec zachodu i wieczne oglądanie się na nich nie służy rozsądkowi i podejmowaniu mądrych decyzji.
Nie wiem jak ty ale ja nie uważam się za gorszego od nich. Nie uważam ich pomysłów za lepsze, z samej racji tego ,że powstały na zachodzie.
Marzą mi się czasy kiedy to jakiś angol będzie pisał podobnie jak ty ,tyle ,że o Polsce. I do tego należy dążyć, ale nie poprzez ślepe naśladownictwo i tuszowanie kompleksów.
Nie zapominajmy o Formacji 0 (zero).
Tworzą ją jednostki, które mają wszystko w dupie. Byle było co żreć, pić, dymać, etc.
Daje to nam 4 formacje: A, B, AB, 0.
Skąd my to znamy??
Reputacja:
0
Zbysze.k napisał(a):Przykładem jest polityka multi-kulti na zachodzie i problemy z imigrantami, które tam są dużą, medialną sprawą.
Mieszkałam ponad rok w Leicester. I chcesz to wierz, albo nie – ale jest duża różnica cywilizacyjno-kulturowa. Na plus dla nich. Leicester reklamuje się, jako miasto 1000 kultur. To jest wręcz traktowane jako atrakcja turystyczna i zaleta miasta, a nie jak u nas - od razu sugestia, że to plaga, czy zaraza. Na co dzień bardzo spokojne miasto. Dużo bezpieczniej niż w Polsce. Policja nie nosi broni. Wiem co widziałam i dlatego nie wierzę w podnoszenie problemu multi-kulti do rangi kataklizmu.
Cytat:Skąd my to znamy??
Przyporządkować poglądy do grup krwi  Wychodzi mi niezdecydowany mieszaniec AB
Teorie i zasady nie są ani prawdziwe, ani fałszywe. Są jedynie mniej lub bardziej przydatne. - Henri Poincare.
Reputacja:
388
sis napisał(a):Wiem co widziałam i dlatego nie wierzę w podnoszenie problemu multi-kulti do rangi kataklizmu. Nie odrazu kataklizmu, ale istotnego problemu.
Nie musze się ruszać z domu aby wiedzieć ,że jest to na zachodzie gorąca sprawa. Wystarczą serwisy informacyjne.
sis napisał(a):Formacja A - boi się zmian i nowego. Dla nich zawsze będzie (na wszystko) za wcześnie. Skostniałe poglądy i wstecznictwo. Wieczne oglądanie się za siebie. Zachowawczość.
Formacja B – szybkie wprowadzanie zmian, które w niejednym państwie się sprawdziły, nie jest pochopnością, tylko logiczną konsekwencją dążenia do nowoczesnych reform, które są potrzebne w zmieniającym się świecie! Chcę widzieć jakieś efekty, a nie będąc 70letnią babką nad grobem, nadal słyszeć od konserwy, że – zmiany są niepotrzebne, aż nasz kraj stanie się skansenem Europy, bo nasza tradycją narodową jest bycie zacofańcami :wall: Hmm... Zatem wolisz widzieć swe wnuczki odziane w klatki z jakiejś tkaniny?
To dopiero byłby postęp!
Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
39
sis napisał(a):Mieszkałam ponad rok w Leicester. I chcesz to wierz, albo nie – ale jest duża różnica cywilizacyjno-kulturowa. Na plus dla nich. nosz fak...
jaka dziwne sprawa...
w GB gdzie nie rządzili B formacyjni doktrynerzy spod znaku sierpa i młota tylko angielskie konserwy jest lepiej kulturowo i cywilizacyjnie niż u nasz...
mirabile dictu!
Reputacja:
0
idiota napisał(a):nosz fak...
jaka dziwne sprawa... Mówisz, że ich dzisiejsze osiągnięcia, są wynikiem długoletnich rządów frakcji konserwatywnych? A ja mylnie kwalifikuję to, jako zasługę „postępowych” Brytyjczyków? Pytam, bo nie jestem pewna, czy dobrze zrozumiałam. Jakim cudem, spod rządów konserwy, wyszło im państwo, w którym unijne idee wolnościowe, są tak powszechne? Na pewno niezbędna jest długa (100letnia8O) ścieżka, powolnego wypracowania kompromisu?
Cytat:Zatem wolisz widzieć swe wnuczki odziane w klatki z jakiejś tkaniny
A mogę 8) Chodziłam z rodowitym Indiańcem, który w październiku obchodził Święto Życia – coś jak nasz Nowy Rok i zapraszał w ramach tegoż, na pizze i piwo, zresztą wbrew moim oczekiwaniom, bo marzyło mi się szamaństwo przy ognisku. Obyczaje odchodzą w przeszłość. Pizza i piwo stały się międzynarodowym kultem. Więc wnuki, mogę spoko, wyobrazić sobie, w najróżniejszej scenerii i przyodziewku, nawet w rytualnym pióropuszu też
Reputacja:
388
sis napisał(a):w którym unijne idee wolnościowe, są tak powszechne? Idee wolnościowe i Unia?
sis napisał(a):Na pewno niezbędna jest długa (100letnia8O) ścieżka, powolnego wypracowania kompromisu? To jest właśnie konserwatyzm-przeciwieństwo zmian szybkich i gwałtownych, czy to zmian rewolucyjnych czy wynikających z pochopnego naśladownictwa.
Choć nie wiem czy UK jest tu dobrym przykładem, bo po M.Tatcher to już trudno mówić tam o konserwatyźmie.
Reputacja:
39
idee wolności i odpowiedzialności to JĄDRO myślenia konserwatywnego, siostrzyczko...
natomiast doktrynerstwo (nawet spod znaku Avki) uznaje, że ludzie 'jeszcze' nie są gotowi na wolność i odpowiedzialność więc trzeba "przekuć ich dusze" (jak mawiał wujek Stalin) by powstał "Nastajaszczij Czeławiek" i ten dopiero będzie mógł być wolny i odpowiedzialny.
"tak się wytapia robotnicza klasa
dużo odpadków
a na razie
kasza"
jak pisał Ważyk
Liczba postów: 9,488
Liczba wątków: 295
Reputacja:
20
Wyznanie: Ateista
Również dla mnie, skrajnego "postępowca", powiązanie idei wolnościowych z Unią brzmi jak oksymoron... "Unijne idee wolnościowe", a to dobre ;/
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 697
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Chujowy ten podzial Wolniewicza. Ale to w końcu profesor, czegóż by się spodziewać. Przykładowo- gdybym urodził się w czasach rewolucji francuskiej, czy nawet 100 lat temu, bylbym w formacji B-dążyłbym do radykalnej zmiany stosunków społecznych, do obalenia dominacji chrześcijaństwa, zniesienia feudalizmu itp.. Teraz jestem jak widać w formacji A, bo nie chcę już żadnych "zmian na lepsze", zwłaszcza widząc w jakim kierunku te zmiany prowadzą (Szwecja...) . Więc jak mnie do cholery zaklasyfikować ?
postęp kiedyś:
i dziś:
Liczba postów: 7,984
Liczba wątków: 162
Reputacja:
2
Avx napisał(a):Będę się upierał, że niewolników należało rewolucyjnie i "lewacko" wyzwolić raz-dwa, jednym ciosem miecza, a nie bawić się w 500 lat ewolucji w łagodniejszy od tradycyjnego niewolnictwa feudalizm.
tak samo jak należało rewolucyjnie wyzwolić od ucisku masy pracujące, zamiast powolnych zmian prawnych zapewniających im należyta ochronę i stan socjalny.
I dokonano tego w rewolucji bolszewickiej z jakże cudownymi rezultatami.
W dupę wsadź sobie ten rewolucyjny bełkot
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."
EH
Liczba postów: 1,213
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
lumberjack napisał(a):W poglądach tych ludzi widać często formację A, gdy chodzi o sprawy obyczajowe (sprzeciw wobec małżeństw homo, popieranie kary śmierci, popieranie tradycyjnego modelu rodziny, niechęć do różnej maści zboczeńców) i formację B, gdy chodzi o kwestie gospodarcze (chęć natychmiastowej zmiany sytuacji materialnej niższych warstw społeczeństwa).
bo taki przecietny polak to dziwny czlek. z jednej strony chrzescijanin, a z drugiej komunista, chociaz najczesciej sobie z tego sprawy nie zdaje.
czego chce kazdy polak od kolejnych rzadow? obnizenia podatkow.
a na kogo za kazdym razem glosuje? na socjalistow, w ktorych interesie sa wysokie podatki i cokolwiek by nie mowili, jest oczywiste ze podatki pozostana albo na tym samym poziomie, albo jeszcze wzrosna.
bo polacy uwazaja, ze jest mozliwosc aby stworzyc panstwo, w ktorym procent podatkow bedzie oscylowal na granicy bledu statystycznego, a w dodatku kazdy bedzie mial zapewniona publiczna ochrone zdrowia o wysokich standardach, edukacje na najwyzszym poziomie i emerytury na poziomie pensji prezesa NBP. i w ich oczach winne temu, ze wciaz nie udaje sie stworzyc socjalistycznego raju, sa nieudaczne rzady. a winna jest glupota elektoratu.
sis napisał(a):Formacja A - boi się zmian i nowego. Dla nich zawsze będzie (na wszystko) za wcześnie. Skostniałe poglądy i wstecznictwo. Wieczne oglądanie się za siebie. Zachowawczość.
Formacja B – szybkie wprowadzanie zmian, które w niejednym państwie się sprawdziły, nie jest pochopnością, tylko logiczną konsekwencją dążenia do nowoczesnych reform, które są potrzebne w zmieniającym się świecie! Chcę widzieć jakieś efekty, a nie będąc 70letnią babką nad grobem, nadal słyszeć od konserwy, że – zmiany są niepotrzebne, aż nasz kraj stanie się skansenem Europy, bo nasza tradycją narodową jest bycie zacofańcami
to w zalozeniu miala byc chyba powazna dyskusja, a nie humorystyczna pogawedka. mala propozycja adiego: jesli chcesz byc naprawde postepowa, to zaneguj postepowosc postepowosci i badz prawdziwie postepowa odrzucajac postep.
sis napisał(a):unijne idee wolnościowe
jesli mowiac 'unijne' mialas NAPRAWDE na mysli unie europejska... to dyskusja z toba w ogole nie ma sensu, bo jestes do niej po prostu niekwalifikowana. albo nie wiesz, co oznacza wolnosc, albo nie rozumiesz tego, czym jest unia europejska.
troche sie osmieszam komentujac ta wypowiedz na serio...
jakiś mądry cytat
defender napisał(a):Chujowy ten podzial Wolniewicza. Ale to w końcu profesor, czegóż by się spodziewać. Przykładowo- gdybym urodził się w czasach rewolucji francuskiej, czy nawet 100 lat temu, bylbym w formacji B-dążyłbym do radykalnej zmiany stosunków społecznych, do obalenia dominacji chrześcijaństwa, zniesienia feudalizmu itp.. Teraz jestem jak widać w formacji A, bo nie chcę już żadnych "zmian na lepsze", zwłaszcza widząc w jakim kierunku te zmiany prowadzą (Szwecja...) . Więc jak mnie do cholery zaklasyfikować ?
postęp kiedyś: [obrazek1]
i dziś: [obraze2] Byłbyś 200 lat temu? To bez sensu. Jesteś tu i teraz.
Reputacja:
39
defender napisał(a):Chujowy ten podzial Wolniewicza. Ale to w końcu profesor, czegóż by się spodziewać. Przykładowo- gdybym urodził się w czasach rewolucji francuskiej, czy nawet 100 lat temu, bylbym w formacji B-dążyłbym do radykalnej zmiany stosunków społecznych, do obalenia dominacji chrześcijaństwa, zniesienia feudalizmu itp.. Teraz jestem jak widać w formacji A, bo nie chcę już żadnych "zmian na lepsze", zwłaszcza widząc w jakim kierunku te zmiany prowadzą (Szwecja...) . Więc jak mnie do cholery zaklasyfikować ?
postęp kiedyś:
![[Obrazek: liberte_egalite_fraternite_products_stic...cl_400.jpg]](http://rlv.zcache.com/liberte_egalite_fraternite_products_sticker-p217270087413400854qjcl_400.jpg)
i dziś:
![[Obrazek: islam11.jpg]](http://stjohnsdemocrats.files.wordpress.com/2009/10/islam11.jpg) ale to nie świadczy przeciw temu podziałowi,ale raczej przeciw twojej wyobraźni.
Afał!
nie zdajesz sobie głupku sprawy, że nie dało się w tamtych czasach przekuć tylu sumień i dusz, by nagle wszyscy zaniechcieli mieć lub w jakikolwiek sposób kożystać z tej siły roboczej. to również osłabiłoby rzym na kilka pokoleń (potem byłby silniejszy)
do tego trzeba zmiany myślenia. tego wtedy nie dało się tak łatwo zmienić (nie było internetu). wtedy takie powstanie było FANABERIĄ w rozumieniu ówczesnego świata, gdyby nagle rzymianie zechcieliby pozbyć się motoru jakim w ich imperium byli niewolnicy, to za 50 lat by upadło. ich wrogowie zoczyliby, że tych pojerdoliło i zara by je rozczłonkowali.
podobna rzecz dzieje się dziś z cywilizacją zachodu. ta chce zlikwidować nietolerancję, a przez to staje się bezbronna.
ja wiem, że ty rozumiesz wiele wydarzeń historycznych, ale rozumienia historii ci brakuje.
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Jajacek napisał(a):No przecież Forge napisał, że rewolucje są niebezpieczne. Okrągły Stół rewolucją nie był.
Rewolucja (z wczesnośredniowiecznej łaciny revolutio – przewrót) – znacząca zmiana, która zazwyczaj zachodzi w stosunkowo krótkim okresie.
Give me your lips for just a moment,
And my imagination will make that moment live.
Give me what you alone can give,
A kiss to build a dream on.
|