To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
Oto pytania łatwe i mniej łatwe:

1. Japonia prowadziła przez długi czas politykę izolacji od świata zewnętrznego.
Jaki szczegół budowy statków japońskich z tego okresu służył utrzymaniu tej izolacji?

2. W historii było sporo bitew ale jedna jest znana z tego, że wzięli w niej udział 3 ludzie, którzy zapisali się jako wybitni przywódcy/liderzy 3 różnych krajów. Stolice tych krajów znajdują się na trzech różnych kontynentach.
Co to za ludzie i kraje?

3. Wynalezienie nowego środka transportu wiąże się z ryzykiem. Dlatego często to nie ludzie są ich pierwszymi pasażerami.
Proszę podać przynajmniej dwa takie środki transportu.

4. Pojęcia znawcy pewnego gatunku zwierząt i przedstawiciela pewnej szkoły filozoficznej mają wspólny źródłosłów.
Co to za gatunek i jaka to szkoła filozoficzna?

5. Dwa cykle utworów słynnego kompozytora mają bardzo techniczny tytuł związany z użyciem doskonalszego matematycznie systemu muzycznego.
Co to za system, jaki to kompozytor i tytuł utworu?

6. Dzisiaj, w dobie politycznych połajanek bez konsekwencji, może dziwić, że były czasy, kiedy premier europejskiego kraju, spór z krytykiem jego posunięć politycznych postanowił rozstrzygnąć w bardzo honorowy sposób.
Kim był ten premier?

7. Był sobie kraj, który w czasie II WŚ pozbył się swoich Żydów w bardzo merkantylny sposób.
Co to za kraj?

8. Proszę podać nazwy przynajmniej trzech znanych statków/okrętów, które zatonęły w dziewiczym rejsie. A były to bardzo spektakularne zatonięcia.

9. W znanym dziele polskiego pisarza jest znacząca scena, w której pada tajemne zawołanie symbolizujące zagrożenie, funkcjonujące w pewnej tajemnej organizacji.
Co to za powieść, jaka to organizacja i jakie zawołanie?

10. Grając na instrumencie muzycznym z reguły muzyk wydatkuje swoją energię, która przekształca się w energię dźwięku.
Jest jednak instrument, gdzie energia dźwięku pochodziła od zupełnie innej osoby.
Jak nazywa się ten instrument i ta osoba?

Życzę miłej zabawy.

Odpowiedzi przyjmuję do 25 lipca, godz. 24
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Pytania trudne. A to z kompozytorem to już w ogóle kosmos. Szukam, ale nie wiem, czy w dobrej przegródce. Ta matematyka mnie naprowadziła, ale nie wiem, czy dobrze.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Gut Sofeicz, gut!
Piękne pytania!
Uśmiech
Odpowiedz
Mam już pierwszy komplet odpowiedzi.
Czekam na następne.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Mam już pierwszy komplet odpowiedzi.
Czekam na następne.
Strasznie trudne pytania.
Czy z tym kompozytorem chodzi o dodekafonię?
Naprowadź chociaż, by było wiadomo, czego szukać.
A tak myślałem o sonacie "Pomarańczowe romby". Język
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Nonk - niestety, żadnych podpowiedzi (casus Hans). Myślę że w pytaniu jest wszystko, co powinno wystarczyć do prawidłowej odpowiedzi.

Jest już drugi zawodnik.
Czekam, czekam.
Odpowiedz
Przypominam!!!
3 dni do końca - mam ciągle dwa zestawy odpowiedzi.
Odpowiedz
Świetne pytania, Sof. Postaram się przynajmniej na część odpowiedzieć i wysłać swoje zgłoszenie do jutra.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Kochani!
Jutro ostatni dzień - na razie ciągle tylko dwie odpowiedzi.
Odstawcie używki i odpowiadajcie!!!
Odpowiedz
Pytania są świetne, ale na razie jestem wyłączona ze świata. A jedyna używka, którą mogę odstawić, to kawa.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Jest trzeci komplet!!!
Czekam
Odpowiedz
Kolejna edycja konkursu przeszła, nomen omen, do historii.

Odpowiedzi nadesłała Rojza, Neuromancer i CreatedMind. Dziękuję im za wzięcie udziału w zabawie (szkoda że inne osoby, które deklarowały uczestnictwo jednak nie nadesłały odpowiedzi).

Postaram się dzisiaj ogłosić wyniki ale na razie jestem kompletnie zalatany i muszę znaleźć przynajmniej chwilkę na opracowanie odpowiedzi.
Odpowiedz
Oto odpowiedzi i punktacja.

1. Japonia prowadziła przez długi czas politykę izolacji od świata zewnętrznego.
Jaki szczegół budowy statków japońskich z tego okresu służył utrzymaniu tej izolacji?

Ogólnie chodziło o uniemożliwienie takim statkom rejsów morskich. Dlatego urzędowo miały "podziurawiony" kadłub za pomocą otworów, które znajdowały się w takich miejscach, że wysoka fala morska spowodowałaby zatopienie. Tak spreparowane statki nadawały się jedynie do żeglugi przybrzeżnej i śródlądowej. Sprytne.

Nikt nie odpowiedział. Najbliżej był CM, który strzelał, że tu chodzi o zakaz budowy statków morskich. Mogę mu przyznać 1/2 p.

2. W historii było sporo bitew ale jedna jest znana z tego, że wzięli w niej udział 3 ludzie, którzy zapisali się jako wybitni przywódcy/liderzy 3 różnych krajów. Stolice tych krajów znajdują się na trzech różnych kontynentach.
Co to za ludzie i kraje?

Chodzi o bitwę II Wojny Burskiej o Spion Kop (1900) w której wzięli:
- Louis Botha pierwszy premier Związku Południowej Afryki, który osobiście wziął do niewoli Winstona Churchila (wiadomo kogo) a noszowym w oddziale hinduskim był Gandhi (tez wiadomo kto).

Niestety nie było odpowiedzi

3. Wynalezienie nowego środka transportu wiąże się z ryzykiem. Dlatego często to nie ludzie są ich pierwszymi pasażerami.
Proszę podać przynajmniej dwa takie środki transportu.

Tu jest sporo przykładów:
- pierwszy lot balonu braci Montgolfier 1783 (owca, kaczka, kogut),
- rakiety V2 (mrówki)
- rakieta Redstone (szympans)
- sowieckie rakiety (psy Striełka i Łajka)

Tutaj wszyscy odpowiedzieli dobrze.

4. Pojęcia znawcy pewnego gatunku zwierząt i przedstawiciela pewnej szkoły filozoficznej mają wspólny źródłosłów.

Chodzi o znawce psów-kynologa i filozofa-cynika. Oba te terminy wywodzą się z od słowa „pies”, po grecku -kyon.
Zaczęło się od Antystenesa, który wykładał w
ateńskim gimnazjum Kynosarges (kyno-sarges = bystry
pies). Jego samego zaś nazywano Zwyczajnym Psem.

Dobrze odpowiedziała Rojza i Neuro. CM wskazał humanizm ale ja pytałem o gatunek zwierząt.

5. Dwa cykle utworów słynnego kompozytora mają bardzo techniczny tytuł związany z użyciem doskonalszego matematycznie systemu muzycznego.
Co to za system, jaki to kompozytor i tytuł utworu?

Chodzi o cykl dwóch, po 24, preludiów i fug Bacha we wszystkich tonacjach "Das wohltemperierte Klavier" (Klawesyn dobrze temperowany).
Miało to udowodnić zalety stroju równomiernie (matematycznie) temperowanego (czyli takiego, jaki stosujemy obecnie). Poprzednie stroje nierównomierne faworyzowały pewne tonacje i powodowały dysonanse tzw. "wilcze kwinty".

Tutaj gratulacje dla Rojzy. Dobra odpowiedź.

6. Dzisiaj, w dobie politycznych połajanek bez konsekwencji, może dziwić, że były czasy, kiedy premier europejskiego kraju, spór z krytykiem jego posunięć politycznych postanowił rozstrzygnąć w bardzo honorowy sposób.
Kim był ten premier?

Tym premierem był Książę Wellington, bohater Waterloo, który w 1829 pojedynkował się z lordem Winchilsea ponieważ ten publicznie zarzucił mu zdradę protestantyzmu (chodziło o wybór katolika do Izby Gmin).

CM podał Clemenceau. Fakt facet lubił się pojedynkować ale jako deputowany. Nie mogę uznać.

7. Był sobie kraj, który w czasie II WŚ pozbył się swoich Żydów w bardzo merkantylny sposób.
Co to za kraj?

Słowacja pod rządami Tiso po prostu zapłaciła III Rzeszy po 500 marek za każdego deportowanego słowackiego Żyda za "przesiedlenie i naukę zawodu". Sprytne.

Niestety nie było odpowiedzi.

8. Proszę podać nazwy przynajmniej trzech znanych statków/okrętów, które zatonęły w dziewiczym rejsie. A były to bardzo spektakularne zatonięcia.

Z najbardziej znanych - Titanic, Vasa.
Z mniej znanych RMS Tayleur, MS Zenobia.

Tutaj mogę uznać odpowiedzi Rojzy i Neuro. CM podał "Strathmore" ale nie znalazłem wzmianek o zatonięciu w dziewiczym rejsie.

9. W znanym dziele polskiego pisarza jest znacząca scena, w której pada tajemne zawołanie symbolizujące zagrożenie, funkcjonujące w pewnej tajemnej organizacji.
Co to za powieść, jaka to organizacja i jakie zawołanie?

W "Popiołach" Żeromskiego jest znana scena, w której ranny Książę Gintułt wydaje okrzyk masoński "Do mnie, dzieci Wdowy!". Rafał Olbromski, świeżo upieczony mason spieszy mu na ratunek.
Tak więc, kiedy nagle usłyszycie taki okrzyk albo "Deszcz pada" lub "Deszcz pada na Świątynię" to wiadomo - mason.

Brawo Rojza. Celny strzał.

10. Grając na instrumencie muzycznym z reguły muzyk wydatkuje swoją energię, która przekształca się w energię dźwięku.
Jest jednak instrument, gdzie energia dźwięku pochodziła od zupełnie innej osoby.
Jak nazywa się ten instrument i ta osoba?

Są dwa takie instrumenty.
- Organy kościelne, w których powietrze tłoczy za pomocą miechów kalikant a organista tylko naciska klawisze.
- Organistrum, wczesna forma liry korbowej obsługiwana przez korbiarza i lirnika.

Tutaj i Rojza i Neuro dobrze odpowiedzieli.

Tak więc zwyciężczynią zostaje ROJZA (6 p.)
Drugie zaszczytne miejsce z 4 p. zajął Neuromancer.
Miejsce na podium zapewnił też sobie CretedMind z 1,5 p.
(za inteligentne potraktowanie tematu 4 CM dostaje 1p. i kończy z 2,5p)
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):4. Pojęcia znawcy pewnego gatunku zwierząt i przedstawiciela pewnej szkoły filozoficznej mają wspólny źródłosłów.

Dobrze odpowiedziała Rojza i Neuro. CM wskazał humanizm ale ja pytałem o gatunek zwierząt.

Aaaaaa!
Brawo CM! Geniusz! Duży uśmiech

No jak to? W końcu człowiek to nie zwierzę? :lol2:
Odpowiedz
Też się uśmiałem (sam optowałem kiedyś za takim traktowaniem) i mógłbym przyznać punkt (chociaż nie wiem, czy istnieje taki gatunkowy specjalista od Człowieka) ale i tak CM pozostałby na swoim miejscu z 2,5 p.

Palmer - dlaczego się leniłeś? Wola czy Ochota.
Odpowiedz
Gratuluję Rojzie i czekam na pytania. Mam nadzieję że będzie ich jednak mniej Uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
No właśnie Duży uśmiech
Tyle się mówi o tym ze człowiek to najgorsze ze zwierząt to się dostosowałem do tej myśli Język
Poza tym wikipedia potwierdziła ten postulat Duży uśmiech:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zwierz%C4%99ta napisał(a):W nomenklaturze zoologicznej zwierzęta (łac. Animalia, gr. Zoa) klasyfikowane są jako takson w randze królestwa (regnum). Takson ten obejmuje wszystkie gatunki zwierząt, w tym również człowieka (Homo sapiens). W języku potocznym pojęcie zwierzę stosowane jest dla określenia każdego żywego stworzenia z wyjątkiem człowieka[2].

Co do pytania ze statkiem to odpowiedzi były oczywiście naciągane i spodziewałem się ze odrzucić ten stary statek.

A z Clemenceau faktycznie tylko sprawdziłem ze był on pierwszym ministrem ale nie sprawdziłem się czy pojedynkował się właśnie w tym okresie Język
Tak to jest jak odpowiadasz na pytania będąc najarany jak świnia i zmęczony o czwartej nad ranem Język

Sofeicz napisał(a):Niestety nie było odpowiedzi

Kurde, chciałem się spytać o moje odpowiedzi ale dopiero zauważyłem ze nie uwzględniłem tego ze powinni oni się znajdywać na trzech różnych kontynentach Język
-------------------------------------------------------------------------------------

Poza tym to wstyd z tym wynikiem 1,5 no ale w sumie nie moglem się spodziewać więcej Język (Dzięki za te 0,5 Język)
Spróbuje teraz regularnie uczestniczyć w konkursie i przy następnej serii pytań trzeba będzie się trochę wysilić i nie brać sie za to w ostatniej chwili.
To bardzo ciekawy temat dla rozwoju kultury osobistej.
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Odpowiedz
Neuromancer napisał(a):Gratuluję Rojzie i czekam na pytania. Mam nadzieję że będzie ich jednak mniej Uśmiech
Większa liczba pytań wydatnie zmniejsza ryzyko dogrywki i przyspiesza kolejne edycje.

CM - masz + za inteligentną odpowiedź o gatunek i filozofię.
Odpowiedz
Bez przesady 6 pytań w tym dwie żylety i też dogrywek nie będzie Oczko
Sebastian Flak
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):(chociaż nie wiem, czy istnieje taki gatunkowy specjalista od Człowieka)
Może antropolog? Ale tak czy siak, źródłosłów inny Oczko
[Obrazek: style3,Fizyk.png]
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości