Liczba postów: 1,159
Liczba wątków: 20
Wyznanie: tak jak Pan Jezus powiedział
Coraz więcej rzeczy do przeczytania... Litości! Ja mam egzamin na prawko za miesiąc i maturę za kilka, a ty mi tu jeszcze każesz zagłębiać się w jakieś Newmany  Kiedyś przeczytam, ale na pewno nie w najbliższym czasie.
No i masz rację, trochę się zagalopowałem. Po prostu bardzo mi nie pasuje podejście freemana. U niego pewność oznacza, że nie jest w stanie wyobrazić sobie, że nie ma racji. Kiedy napisałem w wątku, z którego przeniosła się ta dyskusja, że nie mam pewności czy Biblia zawiera prawdę o Bogu, on mi zarzucił, że gwałtownie zmieniłem zdanie, bo wcześniej napisałem, że Biblia jest bez błędu w sprawie teologii. Chodziło mi tu zarówno o pewność w sensie naukowym czy filozoficznym (bo tej nigdy nie będzie) jak i o pewność wiary (bo nie jestem żadnym święty i tej pewności też nie posiadam). Freeman za to uważa, że jego wiara jest rozwinięta i pewna; gdy zapytałem go, na jakich przesłankach ją opiera, okazało się, że na bardzo nikłych. Jego fideizm i antyracjonalizm mnie wręcz przeraża.
26.08.2016, 21:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.08.2016, 21:37 przez Sofeicz.)
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Cytat:białogłowa
Wiara – może działać na podstawie niepełnej wiedzy.....
Zaiste, nauka też działa permanentnie w sytuacji niepełnej wiedzy.
Tylko nie robi nieuprawnionych konstrukcji, a jedynie te, które da się sfalsyfikować.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
W sumie ciężko kiedykolwiek mówić o pewnej wiedzy. Chyba tylko w matematyce można.
26.08.2016, 22:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.08.2016, 22:21 przez Yudas.)
Liczba postów: 289
Liczba wątków: 6
Reputacja:
-3
kuriozuś napisał(a): Coraz więcej rzeczy do przeczytania... Litości! Ja mam egzamin na prawko za miesiąc i maturę za kilka, a ty mi tu jeszcze każesz zagłębiać się w jakieś Newmany Kiedyś przeczytam, ale na pewno nie w najbliższym czasie.
Chodziło mi tu zarówno o pewność w sensie naukowym czy filozoficznym (bo tej nigdy nie będzie) jak i o pewność wiary (bo nie jestem żadnym święty i tej pewności też nie posiadam). Freeman za to uważa, że jego wiara jest rozwinięta i pewna; gdy zapytałem go, na jakich przesłankach ją opiera, okazało się, że na bardzo nikłych. Jego fideizm i antyracjonalizm mnie wręcz przeraża.
Pan Jezus jeździł na osiołku, po co ci prawo jazdy ?
Pan freman przedstawia koncepcję konkretną, a inni (przeważnie małolaty) wciąż poszukują czegoś... ale z braku czasu nie mają szans na czytanie literatury. Szkoda że nie jesteś święty, jeśli zechcesz możesz nim zostać - ale to trzeba chcieć
Skoro nie masz ni ciekawego do powiedzenia, Yudas, to może lepiej milcz?
Liczba postów: 3,169
Liczba wątków: 13
Reputacja:
215
Wyznanie: ateusz
To w sumie zabawne, że dał sobie nick freeman
I hear the roar of big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down
Liczba postów: 1,600
Liczba wątków: 3
Reputacja:
32
Wyznanie: Jezus Chrystus, Pan i Zbawiciel
kuriozuś napisał(a): Czy ty naprawdę uważasz, że pi=3 to jest dobre przybliżenie?
Przecież napisałem, że nie.O ile Archimedes przybliżył liczbę pi do 3.14, o tyle np.Babilończycy przybliżali ją wcześniej do 3 i o to właśnie chodzi w 2 Księdze Kronik.Pomimo tego, że obwód okregu obliczano jako 6×r, to jednak praca została wykonana  I choć faktycznie obwód kadzi wynosił 31.4 łokcia, to jesli pracę rozpoczynano od wymierzenia średnicy, dzieło było pomyślnie kończone.Tak więc Biblia mówi prawdę o tamtych czasach.
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę"
"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"
Prz. 15,32-33; 19,3
29.08.2016, 21:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.08.2016, 21:16 przez Sofeicz.)
Reputacja:
975
freeman napisał(a): Tak więc Biblia mówi prawdę o tamtych czasach. Ale biblia ma z założenia mówić prawdę absolutną, bo jest natchniona przez boga.
Myślisz że bóg nie wie ile dokładnie wynosi pi?
Znowu bluźnisz.
29.08.2016, 21:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.08.2016, 21:16 przez freeman.)
Reputacja:
32
Sofeicz napisał(a): ... nie dawaj ciała wpuszczając się w kanał p.t "Biblia zawiera kody do serwerów Pentagonu".
Trzymaj minimalny poziom teistyczny.
Mógłbyś sprecyzować, o co Ci chodzi, bo nie wiem jak mam się do tego odnieść?
Sofeicz napisał(a): freeman napisał(a): Tak więc Biblia mówi prawdę o tamtych czasach. Ale biblia ma z założenia mówić prawdę absolutną, bo jest natchniona przez boga.
Myślisz że bóg nie wie ile wynosi pi?
Znowu bluźnisz.
Nie udawaj idioty.
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.
"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"
Prz. 15,32-33; 19,3
Reputacja:
975
freeman napisał(a): Mógłbyś sprecyzować, o co Ci chodzi, bo nie wiem jak mam się do tego odnieść. A cały post przeczytałeś?
Mogę z tobą jako teistą dyskutować na temat niewątpliwego progresu etycznego, jakim jest niewątpliwie NT w porównaniu ze ST i innymi ówczesnymi systemami etycznymi ale doszukiwanie się w biblii tego czego tam nie ma, to poniżej pewnego minimalnego poziomu.
Cytat: Nie udawaj idioty.
10 zdrowasiek za karę.
30.08.2016, 19:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.08.2016, 19:22 przez Łazarz.)
freeman napisał(a):Przecież napisałem, że nie.O ile Archimedes przybliżył liczbę pi do 3.14, o tyle np.Babilończycy przybliżali ją wcześniej do 3 i o to właśnie chodzi w 2 Księdze Kronik.Pomimo tego, że obwód okregu obliczano jako 6×r, to jednak praca została wykonana Uśmiech I choć faktycznie obwód kadzi wynosił 31.4 łokcia, to jesli pracę rozpoczynano od wymierzenia średnicy, dzieło było pomyślnie kończone.Tak więc Biblia mówi prawdę o tamtych czasach.
Napisałeś, że w Biblii można znaleźć całkiem dokładne przybliżenie liczby pi. Gdzie zatem ono jest, skoro nie chodzi o kocioł zamówiony przez króla Salomona? No i jeśli w treść Biblii nie wdarł się czynnik ludzki, to ta prawda o tamtych czasach jest, jak zauważył Sofeicz, prawdą absolutną. Oznacza to, że dla ciebie pi musi równać się 3. Koniec, kropka.
Poza tym: gdzie odpowiedź na resztę mojego posta?
Sofeicz napisał(a):10 zdrowasiek za karę.
freeman to raczej nie z tych, co odmawiają zdrowaśki.
30.08.2016, 20:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.08.2016, 20:47 przez freeman.)
Reputacja:
32
kuriozuś napisał(a): No i jeśli w treść Biblii nie wdarł się czynnik ludzki, to ta prawda o tamtych czasach jest, jak zauważył Sofeicz, prawdą absolutną. Oznacza to, że dla ciebie pi musi równać się 3. Koniec, kropka.
Przyjmując pokręconą logikę ateistów, zejdziesz na manowce.
kuriozuś napisał(a): Sofeicz napisał(a):10 zdrowasiek za karę.
freeman to raczej nie z tych, co odmawiają zdrowaśki.
Limit zdrowasiek już wyczerpałem.
Prz. 15,32-33; 19,3
No i gdzie odpowiedź na mój post?
Reputacja:
32
Wiemy, że w 1 Królewskiej, a później w 2 Kronik mamy przybliżenie pi równe 3.Załóżmy, że w którejś z nowotestamentowych ksiąg mamy pi = 3,14 .Którą z tych wartości musiałbym, twoim zdaniem, przyjąć za prawdę absolutną?
Prz. 15,32-33; 19,3
Reputacja:
215
Toż to ty uznajesz Biblię za Słowo Boże. Może Duch Święty ci podpowie, jeśli jesteś już na tym etapie
Hot metal and methedrine
I hear empire down
Reputacja:
975
freeman napisał(a): Wiemy, że w 1 Królewskiej, a później w 2 Kronik mamy przybliżenie pi równe 3.Załóżmy, że w którejś z nowotestamentowych ksiąg mamy pi = 3,14 .Którą z tych wartości musiałbym, twoim zdaniem, przyjąć za prawdę absolutną?
Żadną, bo pi, wolny człowieku, jest liczbą niewymierną, a więc nie wynosi ani 3 ani 3,14 ani nawet 3,141592653589793238462643383279502884197169.
02.09.2016, 23:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.09.2016, 08:13 przez freeman.)
Reputacja:
32
Istotne jest to, że jest stała i ma zastosowanie.Poza tym to nie ja sugerowałem, że przybliżenie jest wartością absolutną.Znamienne jest również to, że zarówno pi, jak i e są liczbami, których człowiek nie wymyślił, a jedynie odkrył i nadal odkrywa z coraz większym przybliżeniem.Te liczby wskazują na cechy Boga : stałość i niewymierność (nieskończoność).
Prz. 15,32-33; 19,3
Reputacja:
215
Lol. Co ma pi do boga? W teoretycznym wszechświecie bez boga nie dałoby się wyliczyć obwodu koła?
Hot metal and methedrine
I hear empire down
03.09.2016, 14:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.09.2016, 14:26 przez Sofeicz.)
Reputacja:
975
freeman napisał(a): Istotne jest to, że jest stała i ma zastosowanie.Poza tym to nie ja sugerowałem, że przybliżenie jest wartością absolutną.Znamienne jest również to, że zarówno pi, jak i e są liczbami, których człowiek nie wymyślił, a jedynie odkrył i nadal odkrywa z coraz większym przybliżeniem.Te liczby wskazują na cechy Boga : stałość i niewymierność (nieskończoność).
Sraty pierdaty - jak cię przycisnąć, to zawsze uciekasz w krzaki na upatrzone pozycje
Gdyby w ST albo NT stało "Zaprawdę powiadam wam, że uczyniłem tę liczbę tak, aby wasze żałosne móżdżki i liczydła, jakiekolwiek tam macie, nigdy, przenigdy się z nią nie uporały do końca", to szacun. Miałoby to walor profetyczny i dałoby do myslenia.
A tak to dupa kwadratowa, a nawet sześcienna.
Reputacja:
32
A co? Masz nadzieję, że się uporają?
Prz. 15,32-33; 19,3
|