Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Pilaster napisał(a):No prosze. A w jakim to narodzie papież wywołuje te niezbyt pozytywne emocje? W całym narodzie? Czechy. Kto zna historię Czech, ten wie czemu.
Cytat:czy np. taki Lumberjack (deklarujący się jako patriota) żywi uczucia patriotyczne wobec RP w osobie Lecha Kaczyńskiego :mrgreen:
Z mojego patriotyzmu wypływa duża nienawiść w stosunku do większości "naszych" polityków.  Poza tym nie wiem czemu miałbym odczuwać jakąkolwiek sympatię do unijnych biurokratów. Polskich nie lubię, a niemieckich czy francuskich mam cenić? Niby z jakiej racji?
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 1,234
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
pilaster napisał(a):Nie trzeba być katolikiem, żeby uznawać papieża za glowę UE. W Wlk Brytanii głową państwa równiez jest glowa konkretnego kościoła i jakoś osoby spoza tego państwowego koscioła sobie tego nie krzywdują, a nawet wręcz przeciwnie. Ostatnio wyjechało tam kilka milionów Polaków, z cąła pewnoscia nie anglikanów. :lol2:
Ale Królowa jest głową państwa i jako taka jest głową kościoła Anglikańskiego. Ponadto anglikanizm raczej nie występuje (w znaczącej ilości) poza Wyspami.
I Polacy mają głęboko w dupie kto rządzi na wyspach dopuki zarbaiają godziwą kasę. A królową to szanują, bo jest na banknotach.
@lumberjack
i Francja.
Miłość to ekonomia, tu się handluje DNA.
Liczba postów: 1,612
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
Norwegia, Irlandia Północna, Holandia, Belgia, Luksemburg, Rosja, Izrael.
Łatwiej zrobić krótszą listę i napisać, w których wywołuje pozytywne.
Polska... chociaż, od czasów Benka XVI chyba już nie. :lol2:
Cytat:
Nie trzeba być katolikiem, żeby uznawać papieża za glowę UE.
Czy coś przespałem? Od kiedy papież jest głową UE?
Liczba postów: 12,009
Liczba wątków: 156
Reputacja:
101
TripleSix napisał(a):A co ma piernik do wiatraka. Chodzi tylko o to, że obecnie stawki są narzucane przez UE.
Nic podobnego. Nie są. Minimalna stawka VAT w Unii wynosi 15%. W Polsce jest 22%. Zatem to nie Unia ja narzuciła
Cytat:Apeluję o choćby szczątkową logikę. Nigdzie nie napisałem, że UE = ZSRR, tylko UE = ZSRR bis. Są analogie.
Jakie? konkretnie?
Bo równie dobrz można napisać, ze UE to imeprium mongolskie bis. też są analogie :lol2:
Cytat:Przykład z samochodem dotyczył wolnego rynku. W ZSRR go nie było, w UE jest jakaś jego namiastka.
Czyli nie jest to samo co w ZSRR? Prosze wymienić kraje, gdzie rynek jest bardziej wolny niż w UE. Poza USA takich krajów jest tyle co kot napłakał
Cytat:Nie sądzę. Bo niby dlaczego?
Daltego, ze ten monopol istniał i był na rękę wielu grupom interesu. A żadna licząca się siła polityczna nie chciała go likwidować sama z siebie
lumberjack
Cytat:
Cytat:A w jakim to narodzie papież wywołuje te niezbyt pozytywne emocje? W całym narodzie?
Czechy. Kto zna historię Czech, ten wie czemu.
No prosze. Lumberjack przeprowadził w Czechach referendum w tej sprawie :lol2:
A konkretnie. jaki odsetek Czechów nie lubi papieża? (nie jakiegoś konkretnego papieża, ale papieża w ogóle)
RIP
Cytat:
Francja.
To i we Francji przeprowadziliście referendum? Jakie były konkretne wyniki?
Cytat:
Polacy mają głęboko w dupie kto rządzi na wyspach dopuki zarbaiają godziwą kasę. A królową to szanują, bo jest na banknotach.
O włąśnie. umieśćmy papieża na euro i sprawa bedzie załatwiona
Zresztą papież jest na euro
triplesix
Cytat:
Irlandia Północna, Holandia, Belgia, Luksemburg,
I tu też przeprowadziliście referenda? 8O
Poprosze zatem o wyniki tych referendów (no, niech będzie sondaży) w Czechach, Francji, Holandii, Belgii i Luksemburga na temat stosunku tamtejszych obywateli do papieża
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj
Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Reputacja:
0
Cytat:
Minimalna stawka VAT w Unii wynosi 15%.
Przeczysz sam sobie. Czyli jednak w PL nie można ustalić jej na poziomie 7%.
Henry Ford: Forda T można kupić w każdym kolorze, pod warunkiem, że będzie to kolor czarny.
Co do innych argumentów. Skoro jesteś wierzący, wypada ci przyjąć je "na wiarę", tak jak bezkrytycznie łyknąłeś mitologię chrześcijańską.
Liczba postów: 476
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Pilaster napisał(a):No prosze. Lumberjack przeprowadził w Czechach referendum w tej sprawie Najpierw udowadnia się prawdziwość teorii, a dopiero później ewentualnie przedstawia się dowody na jej obalenie.
Zatem analogicznie, prosiłbym najpierw o referenda potwierdzające popularność papieża w Europie, tego że jest kochany, wielbiony i większa część narodów europejskich uważa że świetnie reprezentowałby interesy całej UE.
Reputacja:
101
TripleSix napisał(a):Przeczysz sam sobie. Czyli jednak w PL nie można ustalić jej na poziomie 7%.
Ale na 15% można. A wy się wcale do tego nie kwapicie. Wolicie 22%
Bieniu
Cytat:
prosiłbym najpierw o referenda potwierdzające popularność papieża w Europie, tego że jest kochany, wielbiony i większa część narodów europejskich uważa że świetnie reprezentowałby interesy całej UE.
Tyle że pilaster nigdy nie twierdził, że papież jest przez wszystkich kochany i wielbiony :lol2:
To wy twierdziliscie że go nie lubią i w zwiazku z tym nie zaakceptują jako głowy UE :p
Reputacja:
0
Cytat:
Ale na 15% można. A wy się wcale do tego nie kwapicie. Wolicie 22%
Wy? Kim są wy? To znaczy "my - król"?
Reputacja:
0
Pilaster napisał(a):To wy twierdziliscie że go nie lubią i w zwiazku z tym nie zaakceptują jako głowy UE Stwierdziliśmy to dopiero po tym jak napisałeś że papież jest najlepszym kandydatem na prezydenta UE.
Czym popierasz swoje stwierdzenie?
Reputacja:
101
Bieniu napisał(a):Stwierdziliśmy to dopiero po tym jak napisałeś że papież jest najlepszym kandydatem na prezydenta UE.
Czym popierasz swoje stwierdzenie?
Już o tym napisałem. W poście nr 6
Reputacja:
0
W takim razie:
Cytat:5. Papiez reprezentuję swoją osobą nieprzerwaną, trwającą dwa tysiace lat tradycję, bardzo silnie w Europie osadzoną. Posiada zatem (nie jako osoba, ale jako urząd) pewien "wrodzony" majestat, charyzmę, szacunek, jak zwał tak zwał. W każdym razie czynnik duchowy, psychologiczny, który znacznie ułatwia identyfikowanie się z tym co papiez reprezentuje (czyli w tym przypadku z UE).
Podaj wyniki przeprowadzonego referendum, potwierdzające że instytucja papieża rzeczywiście cieszy się szacunkiem (chociażby w Czechach).
Dla mnie urząd papieża wiele nie znaczy, jest on przywódcą duchownym (w dodatku tylko katolików), więc może nic nie znaczyć dla ateisty, prostestanta czy osoby jakiegokolwiek innego wyznania niż katolicyzm.
JP II miał pewien majestat właśnie przede wszystkim jako osoba, a nie z urzędu.
Trwająca dwa tysiące lat tradycja? I mamy się tym cieszyć? Co jest takiego dobrego w trwającej dwa tysiące lat tradycji? Z resztą tradycja ta była niezbyt piękna, papieże trafiali się w historii przeróżni, były wśród nich niezłe skur*ysyny (bo naprawdę nie wiem jak inaczej to ująć). Nie mówię że wszyscy tacy byli, raczej były to pewne szczególne przypadki, ale jednak jakoś się zdarzały więc to że ktoś jest papieżem wcale nie musi z góry oznaczać że nie jest bandytą.
Cytat:nie podlega żadnemu innemu rządowi[...]nie ma pokusy, żeby w sprawowaniu funkcji glowy UE faworyzować interesy swojego kraju przed innymi[...]nie zaciąga też "długów wdzięczności", które później nalezy spłacac w formie korupcji[...]stoi on ponad podzialami narodowymi i państwowymi
I co z tego że nie będzie faworyzowal interesów krajów, skoro będzie faworyzował interesy swojej religii? Według mnie to jeszcze gorzej, bo o ile z innym krajem można negocjować, o tyle z bogiem nie można, bo przecież kto na ziemi jest upoważniony do negocjacji w imieniu boga?
Reputacja:
0
Cytat:
Papiez reprezentuję swoją osobą nieprzerwaną, trwającą dwa tysiace lat tradycję, bardzo silnie w Europie osadzoną. Posiada zatem (nie jako osoba, ale jako urząd) pewien "wrodzony" majestat, charyzmę, szacunek, jak zwał tak zwał. W każdym razie czynnik duchowy, psychologiczny, który znacznie ułatwia identyfikowanie się z tym co papiez reprezentuje (czyli w tym przypadku z UE).
Mam nadzieję, że wliczasz w to Benedykta IX, mojego ulubionego papieża. :twisted:
I jeśli papież identyfikuje się z UE, a w UE rządzi(łby) socjalizm, to papież byłby przywódcą państwa socjalistycznego. :lol2:
Reputacja:
101
Bieniu napisał(a):to że ktoś jest papieżem wcale nie musi z góry oznaczać że nie jest bandytą.
Hmm. Prosze zatem wskazać współczesną głowę państwa, która by miała tyle charyzmy i "majestatu" co papież
Gwarancji na "przyzwoitość' papieża nie ma, ale i tak prawdopodobieństwo tego stanu rzeczy jest dużo wyższe niż w przypadku polityków demokratycznych
triplesix
Cytat:I jeśli papież identyfikuje się z UE
A kto jest przedstawiony na monetach euro?
Cytat:a w UE rządzi(łby) socjalizm, to papież byłby przywódcą państwa socjalistycznego.
Tylko ze w UE nie rządzi socjalizm, zatem nie byłby
Cytat:
Mam nadzieję, że wliczasz w to Benedykta IX, mojego ulubionego papieża.
A w czym ci on zawadza?
Liczba postów: 5,511
Liczba wątków: 41
Reputacja:
25
TripleSix napisał(a):Niech ktoś spróbuje wyprodukować i sprzedać oscypek. Ile papierów trzeba wypełnić i jakich norm przestrzegać.
Spróbuj też wyprodukować "Coca-Colę" z oryginalną nazwą. Kradzież marki to kradzierz marki.
Cytat:ZSRR nie było wolnego rynku. W UE też go nie ma.
Jaką dziś cenę mięsa i mleka wyznaczyła Komisja Europejska?? :lol2:
Cytat:Cenzura? Kwestia względna. Skoro propaganda unijna ukrywa fakty, to znaczy, że jest cenzura.
Interesujące. Jakie fakty??
Cytat:Skoro nadal muszę płacić cło jak sprowadzam coś z USA.
Sprytnie pominełeś fakt że nie musimy już płacić cła wewnątrz UE  .
Cytat:Totalitaryzm? W pewnym sensie, bo UE próbuje koncesjonować i regulować wszystko.
Jeśli UE ma być silna to musi być względnie jednolita.
Cytat:W UE ogórek nie mający odpowiedniej długości nie jest ogórkiem, jest owocem.
Tak w ogóle to ogórek jest owocem.
"pilaster napisał(a):To ustój bandycki i niewolniczy.
Mylisz socjalizm z komunizmem. A tego bardzo nie lubię.
EH
Reputacja:
0
Cytat:
Sprytnie pominełeś fakt że nie musimy już płacić cła wewnątrz UE.
Mylisz się. Musimy, tylko nie nazywa się to cłem.
Cytat:Tak w ogóle to ogórek jest owocem.
Tak, ale bez dowodu osobistego nie jesteś obywatelem Polski, chociaż nadal jesteś człowiekiem. Ogórek jako owoc nie ma w UE żadnych praw.
Cytat:Interesujące. Jakie fakty??
Odsyłam do klasyka oszołomstwa - JKM, bo na jego słowa się powoływałem i muszę przyznać, że ma sporo racji.
Cytat:Jaką dziś cenę mięsa i mleka wyznaczyła Komisja Europejska??
Nie wiem, czy w świetle obecnej technologii produkcji mięsa i mleka możemy je definiować jako mięso i mleko.
Cytat:
Cytat:
Mam nadzieję, że wliczasz w to Benedykta IX, mojego ulubionego papieża.
A w czym ci on zawadza?
Był 3x papieżem, sprzedał swój urząd za kasę, był ekskomunikowany. Ponadto zamieszany w śmierć trzech innych papieży.
Liczba postów: 4,265
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Cytat:Ogórek jako owoc nie ma w UE żadnych praw.
To owoce, lub ściślej mówiąc ogórki, w innych krajach poza UE mają jakieś prawa? 8O Może jeszcze prawo do życia? ;-)
nil melius est quam cum ratione tacere
nil mirari, nil indignari, sed intellegere
Reputacja:
0
Niestety. Na tym polega paranoja koncesjonizmu UE. Tylko ogórek o określonych wymiarach można sprzedawać jako ogórki. Gdybyśmy nie mówili o handlu, to kit z terminologią.
Liczba postów: 4,265
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
A jakieś dane co do tego ogórka masz? ;-)
nil melius est quam cum ratione tacere
nil mirari, nil indignari, sed intellegere
Reputacja:
0
Stary, nie pytaj o źródła, jeśli chodzi o proste sprawy. Mogę poszukać konkretnego zapisu, ale mi się nie chce (niech zrobi to Pilaster - żarcik :lol2  . Przyjmij na wiarę, jak dobry katolik.
Ale patrz tu:
Komisja Europejska zamierza obciążyć importowane ze Stanów Zjednoczonych biopaliwo dla silników wysokoprężnych opłatami z tytułu przeciwdziałania dumpingowi i subwencjom - podał Reuters.
Według informatora agencji , cło antydumpingowe ma wynosić od 2 do 19 euro za 100 kilogramów biodiesla, zaś cło niwelujące dotacje od 23 do 26 euro za 100 kg.
Umiesz wysnuć wniosek, co by było gdyby Polska nie była członkiem UE? Moglibyśmy pokazać UE gest Kozakiewicza. Ale generalnie suma sumarum, być może UE w kontekscie przyszłości to był dobry wybór. Po prostu kiedyś byłem większym entuzjastą UE, a teraz jestem bardziej sceptyczny.
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Pilaster napisał(a):No prosze. Lumberjack przeprowadził w Czechach referendum w tej sprawie :lol2:
A konkretnie. jaki odsetek Czechów nie lubi papieża? (nie jakiegoś konkretnego papieża, ale papieża w ogóle) Nie potrafię, ale Bieniu dobrze zauważył:
Cytat:Podaj wyniki przeprowadzonego referendum, potwierdzające że instytucja papieża rzeczywiście cieszy się szacunkiem (chociażby w Czechach).
Domagasz się od innych popierania tez referendami, a sam tego nie zrobiłeś. Hipokryzja?
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
|