Liczba postów: 1,347
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Ooo, dość dużo tytułów, tylko gdzie ja je wszystkie znajdę i kiedy obejżę? Na razie pobrałem sobie Candy i zobaczę w wolnej chwili.
Z takich filmów widziałem Trainspotting i przypadł mi do gustu,
Liczba postów: 714
Liczba wątków: 9
Gocek napisał(a):Motyl i skafander, chociaż trochę smutna tematyka  Książkę czytałem, fajny był "żarcik" z telewizorem wyłączonym podczas meczu i szczegółowy opis odczuć/uświadamiania sobie sytuacji po wypadku. Polecam film chociaż ie widziałem ;]
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Bachus napisał(a):Książkę czytałem, fajny był "żarcik" z telewizorem wyłączonym podczas meczu i szczegółowy opis odczuć/uświadamiania sobie sytuacji po wypadku. Polecam film chociaż ie widziałem ;] Niestety film podobno odbiega w niektórych kwestiach od książki, co u znawców tematu wywołało ogromne oburzenie. Scena z telewizorem na szczęście została ukazana na filmie
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Kolejny moim zdaniem ambitny film, wyjątkowa aktorka, tytuł w filmiku i urywek na zachętę. Wykorzystana jest w scenariuszu dość znana z pewnych nieprzyjemnych powodów pieśń.
o, tutaj
Liczba postów: 3,576
Liczba wątków: 20
Reputacja:
9
Właśnie obejrzałem film "Danton" Andrzeja Wajdy z francuskim aktorem Gerardem Depardieu.
Oczywiście polecam, przemówienia aktora w scenach gdzie jest w trybunale docierały do mnie z "dreszczykiem"
Film jest o Rewolucjoniście który przeciwstawiał się potem Rewolucji  (a dokładniej trybunałom rewolucyjnym i rozlewowi krwi)
chodzi w nim głównie o pokazanie ze Demokracja jest tylko iluzją.
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Reputacja:
0
Dawno już oglądałem taki film, możliwe, że zapomniałem dodać, ale teraz sobie przypomniałem i mam zamiar to zrobić. Polecam wszystkim film dokumentalny "Jestem zły", warto zobaczyć.
Liczba postów: 5,409
Liczba wątków: 79
Reputacja:
90
CreatedMind napisał(a):chodzi w nim głównie o pokazanie ze Demokracja jest tylko iluzją.
Ja myślałem, że film był przestrogą dla Solidarności. Jak Ci się podobała rola Bogusia Lindy?
Reputacja:
9
Cytat:Jak Ci się podobała rola Bogusia Lindy?
Za bardzo się skupiałem na Dantonie i jego przemówieniach ale Bogus chyba dobrze się w czuł w swoją role  i ten blady makijaż....
Cytat:Ja myślałem, że film był przestrogą dla Solidarności.
Na końcu filmu jak Robespierre leży cały blady w swoim łóżku kiedy jego stary "przyjaciel" Danton jest "ścinany" właśnie przez jego "grupę"
Sam stwierdza ze Demokracja jest tylko iluzją 
Bo kto się z czymś nie zgadzał był uznawany za wroga i zabijany albo zamykany przez trybunał rewolucyjny.
Zresztą sam proces pokazuje ze to nie była żadna demokracja tylko polityczna egzekucja nakazana przez władze rewolucji. (rewolucyjna dyktatura)
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Liczba postów: 5,409
Liczba wątków: 79
Reputacja:
90
CreatedMind napisał(a):Zresztą sam proces pokazuje ze to nie była żadna demokracja tylko polityczna egzekucja nakazana przez władze rewolucji. (rewolucyjna dyktatura)
Dla mnie to był film przede wszystkim antyrewolucyjny - o rewolucji zjadającej własne dzieci. O idei, która staje się ważniejsza od ludzi i zaczyna być zaprzeczeniem samej siebie.
Reputacja:
9
Cytat:o rewolucji zjadającej własne dzieci
  to tez, a wiesz ze prawdziwy danton był właśnie znany z tego cytatu Cytat:Rewolucja, jak Saturn, pożera własne dzieci.
Nie przypadkowo znalazł się on w filmie
-Konfucjusz
Liczba postów: 7,517
Liczba wątków: 134
Reputacja:
0
Liczba postów: 69
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Polecam film "Mechaniczna pomarańcza" w reżyserii Stanleya Kubricka z 1971 roku.
Reputacja:
9
hitchcock napisał(a):Polecam film "Mechaniczna pomarańcza" w reżyserii Stanleya Kubricka z 1971 roku.
Podpisuje się, zajebisty film
-Konfucjusz
Liczba postów: 69
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Polecam jeszcze:
-2001: Odyseja kosmiczna
-Dawno temu w Ameryce
-Okno na podwórze
-Pewnego razu na Dzikim Zachodzie
-Taksówkarz
-Cinema Paradiso
-Między Słowami
-Lśnienie
Wszystkie filmy (z wyjątkiem tych dwóch westernów i Cinema Paradiso, które podałem ze względu na niesamowitą reżyserię) to rozrywka intelektualna na najwyższym poziomie.
Na urlopie- nie ma mnie do sierpnia.
Wszystko za życie "Into the wild"
jak widać, przy tłumaczeniu tytułu Polacy stanęli na wysokości zadania podobnie jak z "Wirującym seksem", ale mniejsza z tym... Wg mnie film jest świetny. I na prawdziwych wydarzeniach oparty.
http://www.youtube.com/watch?v=Wp53wuFV_Uk
Martian Child = przyjemny film
Reputacja:
0
Psychoza Alfreda Hitchcocka
Liczba postów: 12,315
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
"Chinatown" Polańskiego. Klasyka.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 1,396
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Mein Gott, że tak się tu wtrynię, udzielając się dość często w tym wątku uznaję to za uzasadnione. Do rzeczy:
Czy kogokolwiek zachęca do obejrzenia czegokolwiek podanie samego tytułu filmu? Czy ktokolwiek obejrzał coś, co pojawiło się tutaj tylko z nazwy, przypadkowo rzuconej jakby mimochodem bez jakichkolwiek namiarów na trailer chociażby, linka małego, którego wstawienie zajmuje minimum wysiłku?
Wątek istnieje chyba po to, żeby polecać, wymieniać myśli, inspirować, do jasnej ciasnej! :p
Czy ja się mylę?
Dziękuję za uwagę.
Piss end sejtan!
.
.
.
.
|