To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(Ambitny) film
Znowu obejrzalem dobry film Zanussiego. Zanussi to jest kurde klasa, ze ludzie nie ogladaja Zanussiego tylko... wlasciwie nie wiem co ludzie ogladaja ale z pewnoscia badziewia jakies. Nawet tu mamy temat o filmie ambitnym a dobrych tytulow malo.

Tak czy owak obejrzalem "Barwy Ochronne", film ktorego marcholt nie obejrzal do konca co wydaje mi sie dziwne biorac pod uwage z jak dobrym kinem mamy doczynienia. Jest tendencja do deprecjonowania kina moralnego niepokoju bo "moralny niepokoj" nie znajduje uznania w postmodernistyczno-cynicznym-nihilizmie reprezentowanym przez ta bardziej ukulturalniona czesc spoleczenstwa. Moralne rozterki to nie nasze zmartwienie generalnie. Szkoda, szkoda. Ja tam polecam. Krzysztof Zanussi - Barwy Ochronne.
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Zdecydowanie ,,Lord of war,, chyba jedyny film ktory mnie doprowadził do łez. bez beki.
''Jakkolwiek ludzie by się tego obawiali, filozofia powinna powiedzieć wszystko''
Markiz de Sade

"Jedyne czego nie moge wybaczyć człowiekowi to stworzenia religii." (Julietta)
Markiz de Sade
Odpowiedz
Jutro (środa) o 15:00 TVP Kultura zapoda "Rysopis" Skolimowskiego. Film absolutnie rewelacyjny, jeden z najlepszych polskich filmow w ogole. Nieczesto sie zdarza zebym potrafil tak bardzo odnalezc sie w dziele filmowym.
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Night_walker napisał(a):Zdecydowanie ,,Lord of war,, chyba jedyny film ktory mnie doprowadził do łez. bez beki.

Mnie, może nie do łez, ale poruszył 'Wierny ogrodnik'. O matko, co za film...
GG 763835 - jak ktoś chce zagadnąć

Byłby to najwspanialszy ze wszystkich możliwych światów, gdyby nie było na nim religii. John Adams (1735-1826)
Odpowiedz
american history x

http://video.google.pl/videoplay?docid=-...&plindex=0
Odpowiedz
a jak ktos obejrzal Skolimowskiego i ma chec na wiecej to o 1:10 na Kulturze leci drugi film owego rezysera. "Walkower" z 1965. Tego nie znam ale na pewno bedzie swietny.

Odpowiedz
American history x imho lipny.
Odpowiedz
no taka pogadanka na temat zlych nazistow i o tym ze kazdy moze sie zmienic w dobrego demokrate. Uśmiech

Odpowiedz
Obejrzałem niedawno na tvp1 Miasto Boga, nawet ciekawy film, ale moim zdaniem niedopracowany.
[Obrazek: quasiuserbarfi1.png]
Odpowiedz
Liberty napisał(a):American history x imho lipny.

Jak dla mnie najciekawszy film o tematyce rasistowskiej. Chyba, że znasz lepszy(to zapodaj tytuł, z chęcią obejrzę). Lipny jest raczej 'Fanatyk'.
Odpowiedz
Zadar napisał(a):Jak dla mnie najciekawszy film o tematyce rasistowskiej. Chyba, że znasz lepszy(to zapodaj tytuł, z chęcią obejrzę). Lipny jest raczej 'Fanatyk'.
A Romper Stomper? Jak dla mnie najlepszy film o tej tematyce, muzyka zespołów skinowskich jako ścieżka dźwiękowa, niesamowicie dynamiczne sceny walk (kamera "z ręki" itp), choć przewidywalne zakończenie.
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."

Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
Odpowiedz
Nie oglądałem, dzięki za info... poszukam sobie Uśmiech
Odpowiedz
O tematyce rasistowskiej to polecam "Murzyni" Geneta a nie tam moralitety filmowe Oczko

Albo "Narodziny Narodu" Uśmiech

Obejrzalem w nocy "Walkower" Skolimowskiego i byl absolutnie fenomenalny. Skolimowski urasta do rangi mojego ulubionego rezysera ever. Znamienne ze polska o nim zapomniala a na zachodzie jest doceniany. Wystapil nawet w filmie "Marsjanie atakuja" :]

Odpowiedz
Niejaki Skolimowski (Polska) wziął udział w Olimpiadzie Głupków Monty Pythona. Na pierwszym torze w biegu na 100 m dla ludzi pozbawionych poczucia kierunku Oczko
Odpowiedz
Duży uśmiech dobra informacja Uśmiech bede mial swoje piec minut na najblizszych zajeciach z historii kina Oczko

Odpowiedz
Nie jest to film, ale krótki filmik, ale nie wiedziałem gdzie to zapodać.
Stary filmik Antoniszczaka. Ponoć klasyka, ale jestem za młody, żeby o tym pamiętać
Jak działa jamniczek?
http://www.youtube.com/watch?v=4oNHmEwZQ-o
Niezłe, nie Kilgore?
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł

Kurt Gödel

Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Odpowiedz
Ostatnio bardzo mi się podoba kino radzieckie - czarno-białe klasyki takie jak "Lecą żurawie", "Ballada o żołnierzu", "Los człowieka".... no i starsze - "Świat się smieje" czy klasyczna superprodukcja "Pancernik Potiomkin". Obejrzałem też "Solaris" Tarkowskiego, dosyć specyficzna adaptacja Lema, dużo socrealizmu, ale ogląda się dobrze, choć moim zdaniem film nieco przydługi...
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."

Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
Odpowiedz
Ktoś oglądał film Blueberry.
Dosyć ciekawy film, moim zdaniem.
Odpowiedz
Jakiś czas temu oglądałem film "Rewolta". Po prostu genialny.

Widział ktoś... ?

BTW, gwardia pierwszego dyktatora ma piękne mundury Uśmiech Chociaż to rzecz gustu, oczywista. Niemniej osobiście lubię taki styl, co nie znaczy, że działania któregokolwiek z rządów pokazanych na filmie mi się podobały Oczko

*Oczywista nie zgadzam się z prezentowaną przez niektórych tezą, jakoby źle kończyła się każda rewolucja, wg. mnie dotyczy to w 95 % rewolucji socjalistycznych.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Idi i smotri (Come and see)

Rzecz ktora wgniata w fotel klimatem groteskowego terroru. Klimatem. Nie prostackimi obrazami ultra-przemocy. Mrocznym klimatem morderczego chaosu. Naprawde, nigdy nie bylem tak doslowny mowiac "wgniata w fotel". Tu w ogole nie ma dyskusji, wszystkie filmy z kregu wojennych jakie widzialem to smieszne dobranocki przy tym rosyjskim arcydziele.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości