To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
Skywalker napisał(a):Chodzi o to że ja nie popieram zgniłej komuny tylko w państwo socjalne w którym to najbiedniejsi są w centrum zainteresowania państwa. Ale jednocześnie państwa które jest głównie wolnorynkowe i stawia na rozwój. Wenezuela na pewno spełnia pierwszy warunek.

A więc jesteś fantastą, ponieważ nigdy w historii nie odnotowano takiego ustroju. Życzę powodzenia.

Biedny zawsze w dupę kopany. Mogłeś od razu powiedzieć że jesteś utopistą.
Odpowiedz
Skywalker
Cytat:Tzn. konkretnie zapaść w USA, Islandii, Ukrainie... wszędzie
Jaka zapaść?! Przecież USA jest nadal znacznie bogatsza od Wenezueli i innych "socjalistycznych rajów". Nie ma żadnej zapaści tylko recesja. Pomijając kto jest za nią odpowiedzialny pragnę podkreślić, że władze USA robią teraz coś co jest sprzeczne z liberalizmem, żebyś potem nie gęgał, że to przez kapitalizm.
Cytat:W krajach zagrożonych biedą tak właśnie powinno się najpierw inwestować.
Czyli należy przyzwyczajać ludność do wyższych standardów życia, do życia ponad stan?
Wiesz co się czasem mówi, że bogaty i zaradny ojciec to przekleństwo dzieci bo stają się rozpieszczonymi kalekami życiowymi. Tatuś wszystko załatwi, da pieniądze i będzie dobrze. Podobnie Ty chcesz finansować to rozpieszczanie ludzi z ropy. Co gdy taty/ropy zabraknie?

Socjalizm jest paradoksem bo karze ludzi pracowitych i uczciwie pracujących a nagradza niezaradnych i leniwych. Możesz zapominać o tym, że człowiek to zwierzątko, które ma zdolność adaptacji ale adaptacja nie zapomni o Tobie.
Odpowiedz
sychu napisał(a):Socjalizm jest paradoksem bo karze ludzi pracowitych i uczciwie pracujących a nagradza niezaradnych i leniwych. Możesz zapominać o tym, że człowiek to zwierzątko, które ma zdolność adaptacji ale adaptacja nie zapomni o Tobie.

Otóż to, sam bym lepiej tego nie ujął.

pzdr
Odpowiedz
sychu napisał(a):Socjalizm jest paradoksem bo karze ludzi pracowitych i uczciwie pracujących a nagradza niezaradnych i leniwych.

To prawda.

X-X-X-X-X-X2 napisał(a):Kapitalizm jest paradoksem bo jedni mają miliony ogórków i kiszą je bez celu, a miliony nie mają żadnego ogórka i umierają z głodu.
Odpowiedz
X-X-X-X-X-X2 napisał(a):Kapitalizm jest paradoksem bo jedni mają miliony ogórków i kiszą je bez celu, a miliony nie mają żadnego ogórka i umierają z głodu.

Konkrety, to znaczy kraj "kapitalistyczny" (względnie, bo realnie to nie jest nawet Hongkong), w którym ktoś umiera z głodu. Prezydenci pokroju Roberta Mugabe to socjaliści lub przynajmniej mocni interwencjoniści.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Cytat:Socjalizm jest paradoksem bo karze ludzi pracowitych i uczciwie pracujących a nagradza niezaradnych i leniwych. Możesz zapominać o tym, że człowiek to zwierzątko, które ma zdolność adaptacji ale adaptacja nie zapomni o Tobie.

Do Xenów i sychów:

Cały błąd polega na tym, że uważacie mnie za twardego i skostniałego socjalistę, pokroju Robin Hooda czy Janosika. A tak naprawdę wiem o tym że bez wolnego rynku i konkurencji żadna gospodarka fizycznie długo nie potrzyma.

- Popieram natomiast upaństwowienie strategicznych gałęzi gospodarki
- Interwencjonizm w przypadku sytauacji kryzysowych (poprzez dofinansowania)
- Troska o prawa pracowników i konsumentów
- Szeroki pakiet socjalny
- Dostęp do darmowej służby zdrowia, edukacji itp. (nie wykluczając działalności prywatnej)
- Technokratyzm autorytarny
- Podatek progresywny
- Uzawodowienie armii
- Wolność słowa (ograniczona tam gdzie jest to niezbędne)
- całkowita świckość państwa

I coś z postulatów prawicowych:

- Zaostrzenie kodeksu karnego, z karą śmierci włącznie
- Ostrożna polityka imigracyjna

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
A co tu dużo mówić - właściwie temat rzeka. Socjalista zawsze będzie się sprzeczał z kapitalistą tak samo jak ateista z wierzącym.

Swoją drogą , ten cytat znakomicie wyraża mój stosunek do socjalizmu i innych tego typu cudacznych i populistycznych hasełek:

"The parasite hates three things: free markets, free will, and free men. "

#Skywalker: Technokratyzm Autorytarny ? W to mi graj Uśmiech Technokracja jako prywatyzacja władzy oraz rządy kompetentnych , a nie populistów i ludzi którzy potrafią tylko ładnie się uśmiechać.
http://www.X-12.pl - it's great to be a part of the Greater Good.
Odpowiedz
Avx napisał(a):Konkrety, to znaczy kraj "kapitalistyczny" (względnie, bo realnie to nie jest nawet Hongkong), w którym ktoś umiera z głodu. Prezydenci pokroju Roberta Mugabe to socjaliści lub przynajmniej mocni interwencjoniści.

Ty mnie gdzieś dalej niż stoję nie popychaj. Nie kraje, a ludzie.
Odpowiedz
X-X-X-X-X-X2 napisał(a):Ty mnie gdzieś dalej niż stoję nie popychaj. Nie kraje, a ludzie.

Powtórzę się z innego tematu , ale Polska według rankingu wolności gospodarczej jest na 155 państw na miejscu 83. Kochasz socjalizm ? Masz go na miejscu. I ciesz się z tego , bo to twoje marzenie się ziściło.
Odpowiedz
Donciu napisał(a):Powtórzę się z innego tematu , ale Polska według rankingu wolności gospodarczej jest na 155 państw na miejscu 83. Kochasz socjalizm ? Masz go na miejscu. I ciesz się z tego , bo to twoje marzenie się ziściło.

Proszę mnie socjalizmowi nie implikować, nigdzie nie napisane, że popieram. Jezusowe kto nie jest ze mną, jest przeciwko mnie.
Odpowiedz
[quote/]Kapitalizm jest paradoksem bo jedni mają miliony ogórków i kiszą je bez celu, a miliony nie mają żadnego ogórka i umierają z głodu.[quote]

Przecież to ty napisałeś , nie ja.
Odpowiedz
Donciu napisał(a):Przecież to ty napisałeś , nie ja.
X-X-X-X-X-X2 napisał(a):Jezusowe kto nie jest ze mną, jest przeciwko mnie.
^
Odpowiedz
Sorry , ale nie wychowałem się w rodzinie inteligentów gdzie mówi się szyframi. Można jaśniej?
Odpowiedz
To, że nie podoba mi się jeden facet nie oznacza jeszcze, że drugiemu będę loda robić tylko dlatego, że jest jego wrogiem.
Odpowiedz
Donciu napisał(a):A co tu dużo mówić - właściwie temat rzeka. Socjalista zawsze będzie się sprzeczał z kapitalistą tak samo jak ateista z wierzącym.

[Obrazek: kufel-wolny-rynek-to-piw_7.jpg]
Null pointer exception
Odpowiedz
Donciu napisał(a):"The parasite hates three things: free markets, free will, and free men. "

Fajny cytat. Rand?

BTW co to jest "free will" i "free men"?
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
free will - wolna wola

To drugie kojarzy mi się z Fremenami :X

Wiem, za dużo przyprawy Oczko
Null pointer exception
Odpowiedz
Athei Overlord napisał(a):free will - wolna wola

Znam angielski...pytam się co to jest ta wolna wola i wolni ludzie.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Czy Ty zawsze musisz zadawać pytania egzystencjalne? Oczko

To jest to, co podobno istnieje/nie istnieje z punktu widzenia a)religii, b) mechaniki kwantowej i chaosu, c) jest tematem rozpraw filozoficznych Uśmiech
Null pointer exception
Odpowiedz
Athei Overlord napisał(a):Czy Ty zawsze musisz zadawać pytania egzystencjalne? Oczko

To jest to, co podobno istnieje/nie istnieje z punktu widzenia a)religii, b) mechaniki kwantowej i chaosu, c) jest tematem rozpraw filozoficznych Uśmiech

Acha...Podobno istnieje...więc czego nienawidzi pasożyt? Czegoś co prawdopodobnie nie istnieje?Oczko
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości