To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
A czego pragnie człowiek? Oczko Mówi się, że podobno szczęścia - jakże różnie definiowanego - pełna względność pojęć...

Nawet nie próbuję podejmować takiej dyskusji. Tak se tylko palnąłem Uśmiech
Null pointer exception
Odpowiedz
Athei Overlord napisał(a):Nawet nie próbuję podejmować takiej dyskusji. Tak se tylko palnąłem Uśmiech

Ja teżUśmiech
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Rothein napisał(a):Fajny cytat. Rand?

BTW co to jest "free will" i "free men"?

Hm , czy Rand... nie Rand , ale jej odpowiednik w grze Bioshock Uśmiech Jeśli jesteś zainteresowany większą ilością jego cytatów , oto link http://www.youtube.com/watch?v=qbI7gxxbY...annel_page
Polecam bardzo od 2:25 , ukazuje całą prawdę o altruizmie ;]

Free Will ? "Wolność mojej pięści jest ograniczona wolnością twojego nosa" , czyli rób co chcesz , o ile to nie powoduje ograniczenia wolności drugiej osoby bądź szeroko pojętej krzywdy. Egoizm , ale nie po trupach.

Free Men ? Ludzie którzy mają wolną wolę (patrz wyżej) , nie są ograniczeni przez kościół , państwo , tradycję i inne małostkowe doktryny moralne.

#Athei Overlord - dzięki za piwko , ale jestem abstynentem Język

Mam jeszcze dwa , świetne cytaty Andrew Ryan'a:

"I believe in no God, no invisible man in the sky. But there is something more powerful than each of us, a combination of our efforts, a Great Chain of industry that unites us. But it is only when we struggle in our own interest that the chain pulls society in the right direction. The chain is too powerful and too mysterious for any government to guide. Any man who tells you different either has his hand in your pocket, or a pistol to your neck."

"
What is the difference between a man and a parasite? A man builds. A parasite asks "Where is my share?" A man creates. A parasite says, "What will the neighbors think?" A man invents. A parasite says, "Watch out, or you might tread on the toes of God..." "
http://www.X-12.pl - it's great to be a part of the Greater Good.
Odpowiedz
Donciu napisał(a):"Wolność mojej pięści jest ograniczona wolnością twojego nosa"

Zaraz Ci Roth wygarnie że to dogmat :]
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):- Popieram natomiast upaństwowienie strategicznych gałęzi gospodarki
stawiam piwo (przelewem elektronicznym) pierwszemu smialkowi, ktory mi wreszcie logicznie i rzeczowo wytlumaczy:
a] czemu przemysl piekarski nie jest "strategiczna galezia gospodarki"?
b] czemu to niby lepiej aby "strategiczne galezie" kontrolowal rzad, skoro dla calej reszty gospodarki jest to zabojcze.

Cytat:- Interwencjonizm w przypadku sytauacji kryzysowych (poprzez dofinansowania)
aha. czemu zatem tylko w czasach kryzysu? bo w normalnych czasach to szkodzi. przeziebienie tez bys leczyl kapielami w przeremblu?

Cytat:- Troska o prawa pracowników i konsumentów
popieram. jednak dodalbym do tego producentow i wlascicieli.

Cytat:- Szeroki pakiet socjalny
dla mnie 120m2 apartament, macbook pro i lacze 10mb/s. mam skromne potrzeby.

Cytat:- Dostęp do darmowej służby zdrowia, edukacji itp. (nie wykluczając działalności prywatnej)
o, wynalezli juz perpetum mobile, czy bedziesz leczyc poprzez omodlenie?

Cytat:- Technokratyzm autorytarny
o, nie, pomylka. lekarze pojda w kamasze.Smutny

Cytat:- Podatek progresywny
a niech gawiedz ma ucieche, byle byl niski.

Cytat:- Uzawodowienie armii
ok.

Cytat:- Wolność słowa (ograniczona tam gdzie jest to niezbędne)
o czym zdecyduje Skywalker. wolnosc dla niego, knebel dla reszty.

Cytat:- całkowita świckość państwa
calkowita? sie znaczy zaden teista sie nie przesliznie na panstwowy wakat?
Cywilizacja to demokracja i podatki - P.Ikonowicz
Blog opuszczony
Odpowiedz
Zastanawia mnie jedno.

Troska o pracownika?

Zadam tylko jedno pytanie. Czy ktoś tu jeszcze pamięta moje wyliczenia dotyczące kosztów pracy?

Zarabiasz na rękę 1000zł na łapkę, a pracodawca płaci ok. 2000zł. (umowa o pracę - dostajesz ok. 1500 brutto)

Czy to wina pracodawcy, że nie opłaca mu się wydawać 2 razy więcej i to jeszcze na to, aby słabo (to prawda, ale czyja to wina) opłacany pracownik pracował słabo i miał wszystko gdzieś?

Gdy zastanawiałem się nad swoim biznesem, to okazało się, że najtaniej wyjdzie mi zatrudnić kilku magistrów np. matematyki (doktorantów) na umowę starannego działania (zlecenie). Oni dostawali swoją podstawę na uczelni, więc jeśli zapłaciłbym im 1000zł, to dla nich to niemal 100% więcej i gitara, odprowadzają tylko podatek, a ja mam minimalne koszty pracy. I też gitara.

Tylko jak długo tak się da? :]

No i co? Musiałbym kiwać państwo? Ładnie to tak? :]

Zapamiętaj, Skywalker, dziś Ty jesteś pracownikiem. Jutro możesz zostać pracodawcą. "Poczuj to sam", jak mawiają słowa reklamy.

I jeśli zarabiasz (i ktokolwiek, kto to właśnie czyta) za mało w stosunku do wykonywanej pracy, dobrze radzę, poszukaj moich postów o kosztach pracy albo pogooglaj.

Albo bezpieczeństwo społeczne, albo Twoje zarobki.

Co wybierasz?

Dla oczień leniwych http://prawopracy.ovh.org/?p=9 + http://prawopracy.ovh.org/?p=23

To tylko wynagrodzenia. Pracownikowi trzeba zapewnić jeszcze stanowisko, bezpieczeństwo, szereg kontroli. A kary są potężne.
Null pointer exception
Odpowiedz
Gadaj z socjalistami. Oni i tak Ci powiedzą , że jak to można tak gospodarkę samą sobie zostawić. Przecież by upadła i pogrążyła się w kryzysie ! Kapitalizm co kilka lat pogrąża się w cyklach koniunkturalnych (ciekaw jestem , czy którykolwiek z nich wie co to jest Duży uśmiech ) i trzeba ją ratować interwencjonizmem !

Wiesz , bronią tych poglądów bo jakby w końcu przyznali że to my mamy rację , to stracili by to w co tak bardzo wierzą - utopię.
Odpowiedz
sir_skiner napisał(a):stawiam piwo (przelewem elektronicznym) pierwszemu smialkowi, ktory mi wreszcie logicznie i rzeczowo wytlumaczy:

Za strategiczne uważa się takie branże, które mają znaczenie dla obronności i wymagają wiedzy oraz specjalistycznej infrastruktury. Branża piekarnicza nie wymaga wysoce specjalistycznej wiedzy ani specjalnej infrastruktury. Oczywiście współczesne piekarnie używają specjalistycznego sprzętu i receptur, ale nadal - chleb może upiec prawie każdy w domu. Poza tym np. zniszczenie wszystkich piekarni w Polsce jest technicznie niewykonalne, w odróżnieniu np. od rafinerii czy zakładów zbrojeniowych.

Czy dostanę pół piwa? Uśmiech
I live to the day I die
I live to the day I cry
I'm dead the day I lie
Odpowiedz
sir skiner napisał(a):stawiam piwo (przelewem elektronicznym) pierwszemu smialkowi, ktory mi wreszcie logicznie i rzeczowo wytlumaczy:
b] czemu to niby lepiej aby "strategiczne galezie" kontrolowal rzad, skoro dla calej reszty gospodarki jest to zabojcze.

Podczas wojny najważniejszą i kluczową sprawą jest dostęp do źródeł energii. Dlatego właśnie ta branża nie może przejść w ręce prywatne. Nie wiem co jeszcze o tym pisać.

Cytat:aha. czemu zatem tylko w czasach kryzysu? bo w normalnych czasach to szkodzi. przeziebienie tez bys leczyl kapielami w przeremblu?

W normalnych rynek radzi sobie sam doskonale. Jeśli chodzi o kryzys to i on może się sam rozwiązać ale kosztem milionowych zwolnień. A na to zgody być nie może!!!!!!!

Cytat:popieram. jednak dodalbym do tego producentow i wlascicieli.

Też się zgadzam.

Cytat:dla mnie 120m2 apartament, macbook pro i lacze 10mb/s. mam skromne potrzeby.

Bądzźmy poważni. Chodzi o to że każdemu człowiekowi należy się godne życie i państwo powinno mu to zagwarantować. To tak napisałem w ogromnym skrócie.

Cytat:o, wynalezli juz perpetum mobile, czy bedziesz leczyc poprzez omodlenie?

???

Cytat:o, nie, pomylka. lekarze pojda w kamasze.

??? 2

Cytat:a niech gawiedz ma ucieche, byle byl niski.

??? 3

Cytat:o czym zdecyduje Skywalker. wolnosc dla niego, knebel dla reszty.

Rozpowszechnianie treści pedofilskich, faszystowskich, a także (ku twojej uciesze) stalinowsko-komunistycznych itp., nie jest w porządku.

Cytat:calkowita? sie znaczy zaden teista sie nie przesliznie na panstwowy wakat?

Jeżeli wtrącałby swoje religijne pieprzenie w sprawy państwowe, to by nie potrzymałby długo na stołku.

Na przyszłość nie pisz ironią ani przenośnią. Niekiedy na prawdę nie mam pojęcia co masz na myśli.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Skywalker pamiętaj że socjalizm dzielnie walczy z problemami które w kapitalizmie nie występują.
Odpowiedz
Donciu napisał(a):Skywalker pamiętaj że socjalizm dzielnie walczy z problemami które w kapitalizmie nie występują.

Oj, występują. Mogę je spokojnie wymieniać ale nie wiem jak dalekosiężny kapitalizm popierasz i czy w ogóle uznajesz instytucję państwa.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Donciu o ile się nie mylę to obiektywista. Ayn Rand, te klimaty.
BTW, moje argumenty z wcześniejszych postów są chyba regularnie ignorowane. Nie wiem, czy kiedykolwiek zamierzasz odpisać.

Skywalker napisał(a):W normalnych rynek radzi sobie sam doskonale. Jeśli chodzi o kryzys to i on może się sam rozwiązać ale kosztem milionowych zwolnień. A na to zgody być nie może!!!!!!!

A kto wywołał ten kryzys ? Sam podpaliłeś dom, a teraz chcesz go gasić ? (notabene benzyną...)
Pewne sektory są sztucznie przeinwestowane, dzięki rządowej polityce taniego kredytu sztucznie przeinwestowane. Dopłacanie do nich przedłuży problem i jest topieniem pieniędzy w błocie. Pieniędzy nie tworzonych z powietrza, tylko wyciągniętych od produktywnych przedsiębiorstw.

Ron Paul o kryzysie: http://www.youtube.com/watch?v=wb4HHVIQ_...re=related

Skywalker napisał(a):Bądzźmy poważni. Chodzi o to że każdemu człowiekowi należy się godne życie i państwo powinno mu to zagwarantować. To tak napisałem w ogromnym skrócie.

Owo "godne życie" jest ekstremalnie trudno definiowalne i żądaniom koniec końców nie ma końcaOczko Już teraz niektórzy socjaliści wymyślili, że "bezpłatny internet" to element godnego życia i chcieliby go wszystkim finansować, z opodatkowania rzecz jasna.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):Oj, występują. Mogę je spokojnie wymieniać ale nie wiem jak dalekosiężny kapitalizm popierasz i czy w ogóle uznajesz instytucję państwa.

Jestem , jak słusznie zauważył AvX , Obiektywistą. Jest to nurt libertarianizmu. I mniej państwa w gospodarce tym lepiej , aczkolwiek instytucji państwa bym nie zdemontował całkowicie. Może nie zauważyłeś wcześniej ale pisałem o tym , że popieram Cię w jednym postulacie - Technokracji Autorytarnej. Prywatyzacja władzy i oddanie jej w ręce kompetentnych ludzi , a nie demagogów oraz populistów.

"A Man chooses , A slave obeys"

#AvX - "Z filozofii obiektywizmu czerpią niektórzy współcześni klasyczni liberałowie i libertarianie. Jest ona jednak często krytycznie oceniana i odrzucana, zarówno przez libertarian, jak i - szczególnie - przez zwolenników ideologii bardziej radykalnych, takich jak anarchokapitalizm." Co ty na to Oczko ?

Swoją drogą , Ron Paul dobrze prawi. Podobało mi się zwłaszcza te porównanie z narkomanem Duży uśmiech
Odpowiedz
Donciu napisał(a):popieram Cię w jednym postulacie - Technokracji Autorytarnej. Prywatyzacja władzy i oddanie jej w ręce kompetentnych ludzi , a nie demagogów oraz populistów.

Żeby rządzić lepiej niż wszystkie obecne władze nie trzeba byłoby być super wykształconym geniuszem. Wystarczy rozumieć szkołę austriacką. A do tego z kolei potrzebna jest chyba pewna elastyczność myślenia raczej i określony sposób podchodzenia do problemów, niż inteligencja sama w sobie (Einstein bez wątpienia geniuszem był, inteligencja wybitna, ale był też socjalistą. Nadawał się facet idealnie na uniwersytet i do bycia jednym z największych autorytetów naukowych świata, ale u władzy byłby katastrofą). Prawdopodobnie nawet 15 latek co się Misesa naczytał (byle ze zrozumieniem !) i zrozumiał wolność byłby lepszym prezydentem od siwowłosego geniusza-socjalisty z wieloletnią karierą naukową.

Osobiście jestem przeciwny istnieniu państwa, głównie z powodów, hm, moralno-emocjonalnych.

Jeśli jednak państwo miałoby istnieć, jedyną rozsądną jego formą wydaje się jakaś liberalna dyktatura idei (radykalny liberalizm wpisany do konstytucji, silnie zideologizowane struktury, etc).

Donciu napisał(a):#AvX - "Z filozofii obiektywizmu czerpią niektórzy współcześni klasyczni liberałowie i libertarianie. Jest ona jednak często krytycznie oceniana i odrzucana, zarówno przez libertarian, jak i - szczególnie - przez zwolenników ideologii bardziej radykalnych, takich jak anarchokapitalizm." Co ty na to Oczko ?

A co ma być ? Nie uważam się za obiektywistę. Aczkolwiek parę rzeczy mi się w tej filozofii podoba...
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Wiem , że nie jesteś obiektywistą. Dałem ten cytat , ponieważ piszą że anarcho-kapitaliści ostro jeżdżą po obiektywizmie i go odrzucają. Chciałem poznać twoje zdanie na ten temat , bo prawdę mówiąc , pierwszy raz spotykam osobę z takimi poglądami.

Wiem że nie trzeba geniuszów. A tym bardziej geniuszów-socjalistów. Potrzebna jest tylko KOMPETENTNA WŁADZA. Czyli lekarze zarządzają ministerstwem zdrowia i opieki medycznej , ludzie od stosunków międzynarodowych znajdują się w ministerstwie spraw zagranicznych , a ekonomiści i matematycy są w ministerskie ekonomii. Każdy ze sobą współpracuje aby osiągnąć jak najlepsze wyniki.
Odpowiedz
Donciu napisał(a):Wiem , że nie jesteś obiektywistą. Dałem ten cytat , ponieważ piszą że anarcho-kapitaliści ostro jeżdżą po obiektywizmie i go odrzucają. Chciałem poznać twoje zdanie na ten temat , bo prawdę mówiąc , pierwszy raz spotykam osobę z takimi poglądami.

http://libertarianizm.net/
Na forum libertariańskim masz całą masę akapówUśmiech Jeśli ci na tym zależy, to jutro postaram się napisać coś więcej o swoim stosunku do obiektywizmu niż "niektóre idee mi się podobają, ale niektóre odrzucam" [Obrazek: icon10.gif] Teraz nie czuję się na siłach w tym szczegółowo grzebać. Jestem zwyczajnie śpiącyOczko

Donciu napisał(a):Potrzebna jest tylko KOMPETENTNA WŁADZA. Czyli lekarze zarządzają ministerstwem zdrowia i opieki medycznej ,

Kompetentna władza =/* Lekarze zarządzający ministerstwem zdrowia.

*Nie jest równe.

Dbaliby rzecz jasna o interesik swojej grupy zawodowej, czyli o to, by do służby zdrowia trafiało więcej kasy z haraczu podatkowegoOczko Także jeśli ministerstwo zdrowia w ogóle miałoby istnieć to niekoniecznie chciałbym jako ministra lekarzaOczko No i po jaką cholerę w ogóle ministerstwo zajmujące się zdrowiem ? Już idee radykalnie liberalne (nie tylko akap) są za pozostawieniem zdrowia w gestii obywateli, ministerstwo niepotrzebne, dziwię się więc, że jako obiektywista przytoczyłeś taki przykład.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Ojć czepiasz się słówek. To tylko taki przykład jak mniej więcej technokracja by wyglądała ;] Wiadomo , po cholerę ministerstwo edukacji oraz zdrowia , skoro wszystko prywatne ?

Mówiąc o technokracji nie miałem na myśli tej "wersji" socjalistycznej o której mówi Skywalker. Tylko tą czystą , libertariańską.

Właściwie to potrzebne byłoby jakieś ministerstwo (bądź oddział ministerstwa) zarządzający w jakiś sposób lekami , sprawami zdrowotnymi oraz podejściem do medycyny. Przecież nie zrobimy wolnej amerykanki i sprzedawajcie co popadnie nie ważne czy testowane czy nie. Pamiętaj , że jednak w mojej koncepcji państwo istnieje i trzeba choć minimalnej kontroli , ale im mniejszej tym lepiej. Chyba chciałbyś uniknąć sytuacji , gdzie twoje dzieci mogłyby spożyć nietestowany , potencjalnie trujący lek bądź nie otrzymać podstawowej opieki medycznej z powodu tego że karetka nie przyjechała , bo dyspozytorka nie mogła w komputerze odnaleźć twojego numeru ubezpieczenia.
Odpowiedz
Donciu napisał(a):Chyba chciałbyś uniknąć sytuacji , gdzie twoje dzieci mogłyby spożyć nietestowany , potencjalnie trujący lek bądź nie otrzymać podstawowej opieki medycznej z powodu tego że karetka nie przyjechała , bo dyspozytorka nie mogła w komputerze odnaleźć twojego numeru ubezpieczenia.

Z tekstów pisanych przez niektórych userów wynika, że to ich marzenie Oczko
Odpowiedz
Donciu napisał(a):Free Men ? Ludzie którzy mają wolną wolę (patrz wyżej) , nie są ograniczeni przez kościół , państwo , tradycję i inne małostkowe doktryny moralne.

No tak, a z drugiej strony piszesz:

Donciu napisał(a):"Wolność mojej pięści jest ograniczona wolnością twojego nosa" , czyli rób co chcesz , o ile to nie powoduje ograniczenia wolności drugiej osoby bądź szeroko pojętej krzywdy. Egoizm , ale nie po trupach.

:? Małostkowa doktryna moralna. Drobnomieszczańska, filisterska...jezeli wola jest ograniczana przez czyjś "nos", to już nie jest wolną wolą. Jest wolą ograniczoną. Uśmiech
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Donciu napisał(a):Właściwie to potrzebne byłoby jakieś ministerstwo (bądź oddział ministerstwa) zarządzający w jakiś sposób lekami , sprawami zdrowotnymi oraz podejściem do medycyny.

Jeśli już to departament przy ministerstwie spraw wewnętrznych; ale i tak mam wątpliwości, czy to jeszcze libertarianizmOczko

Donciu napisał(a):Przecież nie zrobimy wolnej amerykanki i sprzedawajcie co popadnie nie ważne czy testowane czy nie.

Wystarczy, żeby zakazana była reklama bądź dystrybucja przedmiotu w sposób sugerujący zastosowanie odmienne od wynikającego z elementarnego zdrowego rozsądku (co jest "zdrowym rozsądkiem", to każdorazowo definiuje sąd na wniosek osoby uważającej się za pokrzywdzoną, ewentualnie w celu uniknięcia nadużyć można by stworzyć jakąś ogólną definicję prawną, nie mam siły teraz zastanawiać się nad takim szczegółem). Podpada pod to chociażby sprzedanie arszeniku jako leku na kaszelOczko

Przy heroinie, która jest twardym narkotykiem acz nie zabijającą od razu trucizną, już mogą być pewne wątpliwości, bo chyba faktycznie obok właściwości narkotycznych na kaszel pomaga [Obrazek: icon10.gif] (na początku XX wieku była sprzedawana jako taki specyfik właśnie !), jednak chyba też dałaby się jej dystrybucja jako lekarstwa na kaszel podciągnąć pod ten zakaz, jako sędzia na pewno bym uznał, że "w zgodzie ze zdrowym rozsądkiem" jest inny sposób jej stosowania.

Można sprzedawać nietestowane, byle to było na opakowaniu, wtedy się nikt nie pomyli. Lek eksperymentalny, potencjalne skutki uboczne nieznane, użycie na własne ryzyko.

Tutaj swoją drogą pojawia się kwestia leków homeopatycznych, które współcześnie są sprzedawane jako produkty mające działać, a w rzeczywistości to placebo; równie dobrze można by jako lek na białaczkę cukier sprzedawać:] Ciekawe, co by zrobił sąd w moim systemie prawnym, jakbym im z tego tytułu wytoczył proces, hm...
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości