To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
TripleSix napisał(a):Przecież nie ma dokładnej recepty na to, jak być bogatym i szczęśliwym, a już na pewno ciężka praca nie jest gwarantem uzyskania bogactwa (zwłaszcza w Polsce).

Właśnie, w Polsce gwarantem nie jest, ale i w Polsce system jest daleki od tego jaki proponuję.

Cytat:Bogactwo się głównie dziedziczy, dochodzi do niego szczęśliwymi sposobami, albo w wyniku "sprzyjających" układów.

Jeszcze raz powtórzę za Atheiem, bo nic tak dobrze nie ujmuje tego jak ta wypowiedź:

Athei napisał(a):A ktoś te drogie auta (i to nie "w promocji") kupuje, te duże mieszkania, domy stawia... Sami szlachcice i fortuny rodowe? Same gwiazdy show-biznesu? Sami mafiozi? Sami handlarze bronią, narkotykami i ropą?

TripleSix napisał(a):Ano dlatego, że w dzisiejszej cywilizacji profesor pracujący nad lekarstwem na raka znaczy o wiele mniej od wyfiokowanej i pustej "gwiazdy" TV, nie mającej nic do powiedzenia, poza pustym śmiechem.

Właśnie nie, właśnie te wyfiołkowane i puste "gwiazdy" TV to promil - za nimi stoi masa ludzi kręcąca branżą rozrywkową, które żyją na godziwym poziomie. Gwiazdki to tylko ich figurki, które za pieniądze i "sławę" pozwalają żyć tej branży.
Jedno jest pewne - jeśli ktoś będzie solidnie pracował, w dzisiejszych czasach na pewno nie pomrze z głodu. I nie jest to wcale zasługa socjału - wręcz przeciwnie.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł

Kurt Gödel

Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Odpowiedz
Pęknięta bańka mieszkaniowa w Hiszpanii. Tak to jest jak się manipuluje globalnym popytem.
Odpowiedz
Wydzieliłem wątek o prywatnym sądownictwie: http://www.forum.ateista.pl/showthread.php?t=6158
Odpowiedz
Co przemawia za tym że nie warto np w polsce wydrukować i dać każdemu obywatelowi na konto 200000 zl?

Temat zapoczątkowany postem najpierw został wrzucony do wysypiska, ale po przemyśleniu scaliłem go z socjalizm vs. liberalizm.[Obrazek: icon6.gif]
Avx
Odpowiedz
INFLACJAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Odpowiedz
Zwiększenie podaży pieniądza = zmniejszenie wartości pieniądza. Prawo popytu i podaży, podstawa. Złotówka w ekspresowym tempie stałaby się równie bezwartościowa, jak waluta Zimbabwe.

To jeden z głupszych tematów na tym forum, no naprawdę...Uśmiech
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
nie sadzilem, ze dozyje tej chwili - jest gorzej niz zle...
Cywilizacja to demokracja i podatki - P.Ikonowicz
Blog opuszczony
Odpowiedz
I to ty caute?Ehh swiat sie konczy.
"I watched with glee
As your kings and queens
Fought for ten decades
For the Gods they made"

Guns'n'roses - Sympathy For The Devil

"Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania."

Aldous Huxley

"This is your life and it's ending one minute at a time"
Fight Club
Odpowiedz
caute napisał(a):Co przemawia za tym że nie warto np w polsce wydrukować i dać każdemu obywatelowi na konto 200000 zl?

Nic. W sumie fajny prezent, mógłbym się nimi podcierać, nie musiałbym latać do sklepu po sroltaśmę. I tak mniej bym tego papieru toaletowego dostał, niż powierzchniowo miałyby te pieniądze, którymi bym za niego zapłacił :lol2:
Odpowiedz
heh, no ale dlaczego to jakiś argument inflacja,ja widze że jest polska pewna społecznośc która wyprodukowała produkuje pewne dobra, produkuje się pieniądze aby każdy mógł je kupić, gdy nie ma dóbr rynek rozwija się dalej bo potrzeba napedzi wszystko. nie rozumie co stoi przeciw temu, ale to jest pewnie poza moimi zmysłami, by pojąc swoją głupote
Odpowiedz
http://pl.wikipedia.org/wiki/Inflacja
"I watched with glee
As your kings and queens
Fought for ten decades
For the Gods they made"

Guns'n'roses - Sympathy For The Devil

"Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania."

Aldous Huxley

"This is your life and it's ending one minute at a time"
Fight Club
Odpowiedz
caute napisał(a):heh, no ale dlaczego to jakiś argument inflacja,ja widze że jest polska pewna społecznośc która wyprodukowała produkuje pewne dobra, produkuje się pieniądze aby każdy mógł je kupić, gdy nie ma dóbr rynek rozwija się dalej bo potrzeba napedzi wszystko. nie rozumie co stoi przeciw temu, ale to jest pewnie poza moimi zmysłami, by pojąc swoją głupote

A teraz po polsku proszę.
Miłość to ekonomia, tu się handluje DNA.
Odpowiedz
Mr R.I.P. napisał(a):A teraz po polsku proszę.

sjp.pl :777

czemu nie spróbować, nie widze przeszkód, serjalnie ukażcie mi ta przeszkode wolnomysliciele, proszę, bo inaczej będe tkwił w błędzie przeświadczony że dodruk pieniędzy jest słuszny
Odpowiedz
W USA drukują (FED), to i w Polsce można by sobie poregulować walutą i rynkiem?
Ale przez globalizację wszystko strzeli w "łeb".
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Cytat:Ale przez globalizację wszystko strzeli w "łeb".

hm w polsce przecież rządzi jedna waluta, nie rozumie co ma globalizacja do dodruku polskiej waluty w polsce gocku, mógłbys jakoś szerzej rozwinąć tą mysl.
Odpowiedz
Gocek napisał(a):W USA drukują (FED), to i w Polsce można by sobie poregulować walutą i rynkiem?

Mało szkód w gospodarce jest przez takie działania?
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł

Kurt Gödel

Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Odpowiedz
caute napisał(a):Co przemawia za tym że nie warto np w polsce wydrukować i dać każdemu obywatelowi na konto 200000 zl?

[Obrazek: 15s6983.jpg]
[SIZE="1"]There's a feeling I get when I look to the west
And my spirit is crying for leaving
In my thoughts I have seen rings of smoke through the trees
And the voices of those who stand looking
and it makes me wonder
really makes me wonder[/SIZE]
Odpowiedz
Inflacja nie byłaby taka straszna, ale na pewno nastąpi spadek wartości złotówki. Gdyby wszyscy polacy umieli zarządzać pieniędzmi mógłby to by być dobry pomysł.
[SIZE="1"]. MRU .
............
[/SIZE]
Odpowiedz
dobry pomysł? nie dla mojej torebki, chcę mieć tam jeszcze na coś miejsce :lol2:

postanowiłam tłumaczyć obrazowo, może dotrze lepiej Oczko

[Obrazek: zimbabwe-cash-inflation.jpg]
[SIZE="1"]There's a feeling I get when I look to the west
And my spirit is crying for leaving
In my thoughts I have seen rings of smoke through the trees
And the voices of those who stand looking
and it makes me wonder
really makes me wonder[/SIZE]
Odpowiedz
Nie chce mi sie tego tłumaczyć...

Owszem puszczenie na raz, na rynek takiego pieniądza raczej nic dobrego nie wróży ale w pewnych okolicznościach... Stąd moja uwaga.
[SIZE="1"]. MRU .
............
[/SIZE]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości