To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
Mr R.I.P. napisał(a):Pamiętasz może co się działo w '97 we Wrocławiu? Ludzie jakoś sami potrafili się zorganizować i pomagać sobie wzajemnie zanim struktury państwowe raczyły łaskawie ruszyć dupska. Oczywiście zdarzały się wyjątki w stylu "co mnie to obchodzi to nie moje" ale to były pojedyncze przypadki na zasadzie "niech państwo się tym zajmie". W socjalizmie bumelanctwo jest na porządku dziennym i każdy by patrzył na mityczne państwo które miałoby pomóc.

Nie mityczne a źle zorganizowane.

Wielu libertarian ma tendencje aby na przykładzie patologii państwa polskiego negować sens istnienia państwa w ogóle. To kardynalny błąd. Tak samo jak kardynalnym błędem jest kategoryczna wiara w ludzi, ich zaradność, szlachetność etc. Kurwa, przypadek nie potwierdza reguły. W miastach nawiedzonych różnego rodzaju kataklizmami grabieże pozostawionej własności są na porządku dziennym.

Jeśli chodzi zaś o przykład podany przez Skywalkera i wałkowany z X-2-cośtam to Skywalker oczywiście ma rację. Całkowita komercjalizacja takich usług jak np. ratownictwo medyczne mogłaby doprowadzić do sytuacji kiedy człowiekowi potrzebującemu nagłej pomocy nie zostanie ona udzielona z powodu jego domniemanej niewypłacalności (bo za nią trzeba zapłacić, a w ogóle dylemat moralny dla libertarianina, czy firma jaką byłoby pogotowie ma prawo udzielić płatnej pomocy poszkodowanemu bez jego zgody). Oczywiście pomoc prywatna może istnieć jak najbardziej obok państwowej i stanowić dla niej komercyjną alternatywę, tak jak np. prywatni detektywi wobec policji.

Po to generalnie powstało państwo aby zapewnić jego mieszkańcom pewien ład, przede wszystkim bezpieczeństwo ale także stałą poprawę warunków życia. Dla mnie to co libertarianin nazwie kradzieżą to dość logiczna cena rozwoju cywilizacji. Oczywiście państwo polskie jest jedną wielką patologią, ale nie powiem tego już np. o państwie niemieckim, które pomimo wielu wad ma też szereg zalet.
Odpowiedz
kkap napisał(a):Wielu libertarian ma tendencje aby na przykładzie patologii państwa polskiego negować sens istnienia państwa w ogóle. To kardynalny błąd. Tak samo jak kardynalnym błędem jest kategoryczna wiara w ludzi, ich zaradność, szlachetność etc. Kurwa, przypadek nie potwierdza reguły. W miastach nawiedzonych różnego rodzaju kataklizmami grabieże pozostawionej własności są na porządku dziennym.
Dlatego podałem przykład Nowego Orleanu. To nie tylko bolączka Polski wszędzie tak jest. Bo co urzędasa obchodzą ludzie i ich dobytek? Dopóki jego ciepła posadka jest niezagrożona jego działalność ogranicza się do minimum. "Prywaciarzowi" (reklama, dochód) czy wolontariuszowi ("powołanie") zależy.

I o ile dobrze pamiętam to do Wrocławia pompy i systemy osuszania przywoziły prywatne firmy z Zachodu.
Miłość to ekonomia, tu się handluje DNA.
Odpowiedz
Mr R.I.P. napisał(a):I o ile dobrze pamiętam to do Wrocławia pompy i systemy osuszania przywoziły prywatne firmy z Zachodu.

Tylko?? Nasza Straż Pożarna też je wykorzystywała. A sprowadzaliśmy je po to gdyż było ich stanowczo za mało.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
kkap napisał(a):Jeśli chodzi zaś o przykład podany przez Skywalkera i wałkowany z X-2-cośtam to Skywalker oczywiście ma rację. Całkowita komercjalizacja takich usług jak np. ratownictwo medyczne mogłaby doprowadzić do sytuacji kiedy człowiekowi potrzebującemu nagłej pomocy nie zostanie ona udzielona z powodu jego domniemanej niewypłacalności (bo za nią trzeba zapłacić, a w ogóle dylemat moralny dla libertarianina, czy firma jaką byłoby pogotowie ma prawo udzielić płatnej pomocy poszkodowanemu bez jego zgody). Oczywiście pomoc prywatna może istnieć jak najbardziej obok państwowej i stanowić dla niej komercyjną alternatywę, tak jak np. prywatni detektywi wobec policji.
oczywiscie, bo w panstwowym systemie jeszcze nigdy, nikt, nikomu, nie odmowil pomocy np. ze wzgledu na rejonizacje lub brak ubezpieczenia.

Cytat:(bo za nią trzeba zapłacić, a w ogóle dylemat moralny dla libertarianina, czy firma jaką byłoby pogotowie ma prawo udzielić płatnej pomocy poszkodowanemu bez jego zgody)
jaja sobie robisz i tyle...
Cywilizacja to demokracja i podatki - P.Ikonowicz
Blog opuszczony
Odpowiedz
sir_skiner nikt se nie robi jaj tylko chodzi o to że dla libertarian robienie coś za darmo, bezinteresownie jest sprzeczne z prawami ekonomi. Innymi słowy jest socjalizmem a innymi słowy (według waszego toku rozumowania) zbrodnią.

EH
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):sir_skiner nikt se nie robi jaj tylko chodzi o to że dla libertarian robienie coś za darmo, bezinteresownie jest sprzeczne z prawami ekonomi. Innymi słowy jest socjalizmem a innymi słowy (według waszego toku rozumowania) zbrodnią.
bo Ty tak mowisz?
Blog opuszczony
Odpowiedz
http://www.tvn24.pl/-1,1598590,0,1,zabra...omosc.html
Kolejne absurdy.
"I watched with glee
As your kings and queens
Fought for ten decades
For the Gods they made"

Guns'n'roses - Sympathy For The Devil

"Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania."

Aldous Huxley

"This is your life and it's ending one minute at a time"
Fight Club
Odpowiedz
Cytat:Kolejne absurdy.
Dura lex, sed lex.
Cytat:Oczywiście państwo polskie jest jedną wielką patologią.
Nie przesadzaj! Nie ma w Polsce, ani mniej patologii, ani więcej niż w innych państwach i Niemcy nie są pod tym względem wyjątkiem. Sądzę, że albo na co dzień nie masz do czynienia z państwem niemieckim, albo udało Ci się jeszcze nie zetknąć z absurdami i patologiami w prawie niemieckim. Absurdy i patologie, gdy są ukryte głębiej, są czasami bardziej dotkliwe, niż te widoczne "gołym okiem". Poczytaj np. o działalności jugendamtów w stosunku do dzieci cudzoziemców.
Pozdrawiam JG
Odpowiedz
sir_skiner napisał(a):bo Ty tak mowisz?

Sam to zaraz powiesz. Założyłbyś firmę która świadczyła by usługi za darmo??

EH
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):Sam to zaraz powiesz. Założyłbyś firmę która świadczyła by usługi za darmo??
jak by mnie bylo stac, to czemu nie mialbym komus zwyczajnie pomoc?
Blog opuszczony
Odpowiedz
sir_skiner napisał(a):jak by mnie bylo stac, to czemu nie mialbym komus zwyczajnie pomoc?

Więc jeśli w systemie libertariańskim miałbym gwarancję że znajdzie się wystarczająca ilość takich ochotników, to nie mam nic przeciwko temu.

EH
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):Więc jeśli w systemie libertariańskim miałbym gwarancję że znajdzie się wystarczająca ilość takich ochotników, to nie mam nic przeciwko temu.
to masz gwarancje, ze sie nie znajdzie - podobnie jak w socjalizmie nigdy nie bedzie dosc srodkow by wszystkich bumelantow wykarmic. bo im wiecej dasz, tym bardziej rozbestwisz. rodzaj redystrybucji determinuje tylko stopien jej racjonalizacji, ale nie zmienia jej korupcjogennego charakteru. mimo to, libertarianizm nigdzie nie podwaza sensu bezinteresownej dobroczynnosci, wrecz przeciwnie. jedynie znosi scentralizowany przymus dokarmiania meneli.
Blog opuszczony
Odpowiedz
heh, kłótnia ogólnie nie taka znowu potrzebna
przecież B. Russell już zauważył ze i socjalizm jak i liberalizm dopuszczające do głosu drugą stronę moga się dogadać
inna sprawa - co w jakich proporcjach? bo ani liberalizm ani socjalizm "na czysto" mają widoczne błędy. pozostaje dyskusja.
swoją drogą jestem duzo bardziej przy liberalizmie... ze względów bardziej moralnych niż gospodarczych... ale tolerancja to cecha socjal czy liber?
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
Ależ się ostatnio porobiło z tymi stoczniowcami Uśmiech .

Cały czas próbuję poukładać sobie w głowie wszystkie te sprawy i z tego wszystkiego na razie chce mi się śmiać.

Czyżby Bohaterscy Obalacze Komuny nie mogli już żyć bez socjalistycznej pomocy państwa? Tak im źle, że kumają się z PPP (sic!)? I są to w dodatku ci, którzy powinni wiedzieć, że po obaleniu komuny kończy się czas państwa-smoczka i państwowego ciepłego utrzymania.

Coraz bardziej wydaje mi się, że tym ludziom nie przeszkadzał socjalizm tylko socjalizm nie skierowany na nich. Solidarność? Czy to słowo w ogóle coś znaczy? Wychowałem się wśród pokolenia, które nie wiąże go z obaleniem komuny tylko z ciągłymi manifestacjami i trzymaniem się kurczowo nogi państwa, pomimo prób zrzucenia.

Nie wiem już czy śmiać się czy gorzko płakać patrząc jak solidarnościowcy palą kukły premiera, który niemrawo, bo niemrawo i nieudolnie, ale chce coś zrobić.

No i oczywiście żądają zwiększenia przywilejów emerytalnych, co już jest zupełnie komunistycznym żądaniem.

Ech...
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
Oni nie rozumieją, że to właśnie przez te dotacje i brak prywatyzacji stocznia jest w takiej a nie innej sytuacji.
W chrześcijaństwie najbardziej lubię to, że nie jest islamem - Pat Condell
Odpowiedz
ale wytłumacz to tępakom. oj, zgniją na wolnym rynku...
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
Oczywiście, bo stocznie innych państw działają jedynie w oparciu o mechanizmy wolno rynkowe i ich państwa się w ogóle nimi nie interesują. Wolny rynek rulez...

PS. Jakby ktoś nie wiedział, to jest to wypowiedź ironiczna.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):Więc jeśli w systemie libertariańskim miałbym gwarancję że znajdzie się wystarczająca ilość takich ochotników, to nie mam nic przeciwko temu.

Ale nie ma tej gwarancji, dlatego libertarianizm jest systemem utopijnym jak anarchizm ,socjalizm czy wreszcie komunizm.
Odpowiedz
Xenomorph napisał(a):Ale nie ma tej gwarancji, dlatego libertarianizm jest systemem utopijnym jak anarchizm ,socjalizm czy wreszcie komunizm.

to w takim razie jaki nie jest utopijny? system niewolniczy?Duży uśmiech
Blog opuszczony
Odpowiedz
sir_skiner napisał(a):to w takim razie jaki nie jest utopijny? system niewolniczy?Duży uśmiech

liberalizm w najczystszej postaci
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości