jestem ciekaw, czy ludzie tacy jak thg303 szanuja tez poglady, ze dla dobra ludzkosci nalezaloby ich odstrzelic, a rodzine wykastrowac?
| Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram: Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie. |
|||
| Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber) | 39.48% |
122 | 39.48% |
| "Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA) | 22.01% |
68 | 22.01% |
| Interwencjonizm | 9.39% |
29 | 9.39% |
| Socjalizm | 8.09% |
25 | 8.09% |
| Komunizm | 5.50% |
17 | 5.50% |
| Nie wiem | 1.62% |
5 | 1.62% |
| Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala | 13.92% |
43 | 13.92% |
| Razem | 309 głosów | 100% | |
| *) odpowiedź wybrana przez Ciebie | [Wyniki ankiety] |
|
Socjalizm vs. liberalizm
|
|
03.07.2009, 21:00
03.07.2009, 23:43
sir_skiner napisał(a):wiec jestes apogladowym idiota Czemu twierdzisz, że jestem apoglądowym idiotą? Czy to, iż nie podkreślam na każdym kroku wyższości swoich racji nad Twoimi, świadczy o tym, że ich nie mam? Jednakże naturalną dla mnie konsekwencją odrzucenia wiary było odrzucenie jakichkolwiek form przemocy czy nienawiści. I myślę, że tylko w takiej formie ateizm ma sens. Jednym z wielu powodów, z których odrzuciliśmy religię, jest nienawiść i przemoc w stosunku do niewiernych / innowierców, a jednocześnie chcielibyście stosować przemoc w stosunku do osób o odmiennych poglądach. Widzicie w tym logikę? Ja nie. sir_skiner napisał(a):jestem ciekaw, czy ludzie tacy jak thg303 szanuja tez poglady, ze dla dobra ludzkosci nalezaloby ich odstrzelic, a rodzine wykastrowac? Po co Ci ta arogancja? Chcesz się sztucznie dowartościować? Nabierz trochę pokory.
04.07.2009, 00:04
Ludzie! Ile razy trzeba to powtarzac? Ateizm to tylko odrzucenie wiary w Boga! Nie wazne z jakich pobudek. W moim wypadku bynajmniej z odrzucenia przemocy w stosunku do niewiernych.
"I watched with glee
As your kings and queens Fought for ten decades For the Gods they made" Guns'n'roses - Sympathy For The Devil "Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania." Aldous Huxley "This is your life and it's ending one minute at a time" Fight Club
04.07.2009, 09:10
THG303 napisał(a):jesteśmy ludźmi! (...) Więc dlaczego wciąż zabijamy się nawzajem, dlaczego się nienawidzimy? Właśnie dlatego. Zachowanie odwrotne jest (nadal jeszcze) nienaturalne i charakterystyczne dla bardziej refleksyjnych jednostek. Których, śmiem twierdzić, na naszym forum jest zawartość większa, niż ogólnie w społeczeństwie
04.07.2009, 13:13
xeno
Unregistered sir_skiner napisał(a):wiec jestes apogladowym idiota Nie trafił jeszcze na tym forum na xenomorpha :lol2:
04.07.2009, 13:53
THG303 napisał(a):Czemu twierdzisz, że jestem apoglądowym idiotą? Czy to, iż nie podkreślam na każdym kroku wyższości swoich racji nad Twoimi, świadczy o tym, że ich nie mam?tak, albo o Twojej hipokryzji. jaki jest sens posiadania wlasnych pogladow skoro zupelnie inne uznajesz za rownie dobre? taka postawa jest bez sensu. Cytat: Jednakże naturalną dla mnie konsekwencją odrzucenia wiary było odrzucenie jakichkolwiek form przemocy czy nienawiści. I myślę, że tylko w takiej formie ateizm ma sens. Jednym z wielu powodów, z których odrzuciliśmy religię, jest nienawiść i przemoc w stosunku do niewiernych / innowierców, a jednocześnie chcielibyście stosować przemoc w stosunku do osób o odmiennych poglądach. Widzicie w tym logikę? Ja nie.lol, Baranek ateizmu niesie Wam dobra nowine. to jajuz wole moj katolicyzm, ktory ilekroc kaze mi byc bitym po pysku frajerem przedstawia w tym celu jakis powod, bo tak nalezy, bo tego chce Bog, bo taka jest Prawda. a ty kazesz mi byc bitym po pysku frajerem nie uznajacym swojej postawy za lepsza od innych. kto Ci na to poleci, Hare? ![]() Cytat:Po co Ci ta arogancja? Chcesz się sztucznie dowartościować? Nabierz trochę pokory.nie. mam wystarczajaco duzo pokory wobec rozumu by nie schlebiac brednia. a Ty kolego bredzisz jak po grzybach - kolejny prorok ateizmu. swoja droga macie ich wiecej niz nie jedna religia
04.07.2009, 15:03
Liczba postów: 9,488
Liczba wątków: 295 Dołączył: 05.2006 Reputacja: 20 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Ateista
Dla odmiany nieco lewacki postulat ;p
Czy Microsoft powinien zostać uspołeczniony ? Generalnie uważam, że owszem. To nie jest porządna prywatna firma. Skala jego kolaboracji jest ogromna. "Prointerwencjonistyczny kapitalista" (najbardziej jaskrawymi są banki - co do nich to nie mam absolutnie żadnych wątpliwości; potraktować jak część państwa, prywatne są tylko na papierze) to chyba największe zło, jakie może być w sferze politycznej. Jego oczywistą konsekwencją jest koniec prawdziwego wolnego rynku i korporacjonizm. Oczywiście konieczne byłoby postępowanie przed rewolucyjnym sądem rynkowym i znacznie szersze, obiektywne ocenienie postępowania Microsoftu w świetle Aksjomatów Libertariańskich, niż to ja jestem w stanie uczynić.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
----------------------------------- 2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam. DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90 Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne. BARDZO NIEAKTUALNE.
04.07.2009, 17:46
Liczba wątków: 295 Dołączył: 05.2006 Reputacja: 20 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Ateista
Obwiniam go o rażącą kolaborację z rządem. Naturalnie sprawa wymaga szerokiego zbadania.
O ile w przypadku banków nie ma wątpliwości, o tyle w tym, przyznaję, mogą one występować. Nie jest to aż tak jaskrawa kolaboracja jak przyjęcie przez banki miliardów dolarów dotacji i piszczenie o więcej, fakt. To związki nieco bardziej subtelne.
----------------------------------- 2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam. DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90 Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne. BARDZO NIEAKTUALNE.
04.07.2009, 17:51
Boze ci infoanarchisci.... Mam lepszy pomysl. Uspolecznijmi caly przemysl IT a informatykow zamknijmy do obozow pracy, gdzie beda pisac programy za darmo dla dobra spoleczenstwa. Ok?
W jaki niby sposob Microsoft kolaboruje z rzadem?
"I watched with glee
As your kings and queens Fought for ten decades For the Gods they made" Guns'n'roses - Sympathy For The Devil "Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania." Aldous Huxley "This is your life and it's ending one minute at a time" Fight Club
04.07.2009, 18:11
kkap napisał(a):http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1...roszy.html ...a ja chyba zacznę się zbroić na wypadek zbrojnej napaści żołnierzy mafii.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
04.07.2009, 18:19
Poszukam informacji na temat szczegółów kolaboracji, żeby nie sypać ogólnikami.
Banki przytoczyłem jako przykład "prywatnych" organizacji, co do których kolaboracyjnej winy trudno mieć już jakiekolwiek wątpliwości. Przyznając, że w mniej jaskrawych przykładach, jak Microsoft właśnie, mogą takowe wątpliwości występować.
04.07.2009, 18:21
THG303 napisał(a):Po przemyśleniu tego wszystkiego doszedłem do jasnych wniosków. Nie. Nie doszedłes do jasnych wniosków tylko do myslenia zyczeniowo-utopijnego. Na przykład nie widzisz różnicy pomiędzy socjalizmem a kapitalizmem, za to wskazujesz na jakiś mglisty ideał "równości". Może Twoje myslenie zaszło już tak wysoko ze pozostaje je nazwać "myśleniem o niebieskich migdałkach"? Być może w jakimś niebianskim elizjum to myślenie ma rację bytu, tutaj jednak nie ma najmniejszej.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
04.07.2009, 20:14
Avx napisał(a):Poszukam informacji na temat szczegółów kolaboracji, żeby nie sypać ogólnikami. bez jaj - kazdy mniej lub bardziej kolaboruje z rzadem. chcesz zatem wszystko uspoleczniac? kolaboracja jest wtorna. rzad jest nadrzedna przyczyna determinujaca kazdy rodzaj kolaboracji. zlikwiduj rzad i jego zbojeckie prawo, a zdlawisz ten proceder u zrodla. reszte wyegzekwuje rynek.
05.07.2009, 20:16
THG303 napisał(a):Czemu twierdzisz, że jestem apoglądowym idiotą? Czy to, iż nie podkreślam na każdym kroku wyższości swoich racji nad Twoimi, świadczy o tym, że ich nie mam? Jednakże naturalną dla mnie konsekwencją odrzucenia wiary było odrzucenie jakichkolwiek form przemocy czy nienawiści. I myślę, że tylko w takiej formie ateizm ma sens. Jednym z wielu powodów, z których odrzuciliśmy religię, jest nienawiść i przemoc w stosunku do niewiernych / innowierców, a jednocześnie chcielibyście stosować przemoc w stosunku do osób o odmiennych poglądach. Widzicie w tym logikę? Ja nie. lecz tolerując wszystko tolerujesz też te konkretne ugrupowania, które z chęcią pozbyły by się innych/NARZUCIŁY by własny porzadek, wbrew woli jednostek, mających odmienne poglądy.
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.
konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa. Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach. "Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." ![]() Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
06.07.2009, 10:02
Liczba wątków: 295 Dołączył: 05.2006 Reputacja: 20 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Ateista sir_skiner napisał(a):bez jaj - kazdy mniej lub bardziej kolaboruje z rzadem. chcesz zatem wszystko uspoleczniac? kolaboracja jest wtorna. rzad jest nadrzedna przyczyna determinujaca kazdy rodzaj kolaboracji. zlikwiduj rzad i jego zbojeckie prawo, a zdlawisz ten proceder u zrodla. reszte wyegzekwuje rynek. Wiejski sklepik czy warsztat samochodowy kolaboruje znacznie mniej, niż korporacja. Korporacja otrzymuje swoje dotacje, ulgi podatkowe, specjalne strefy do inwestycji - kosztem małych przedsuiębiorstw właśnie. Z nimi rząd nie negocjuje. One nie mają władzy. Żeby jeszcze korporacje wykorzystały te pieniądze na rewolucję... Ale nie, gdzieżby ! Im się obecna sytuacja baaardzo podoba. Interwencjonizm leży w ich interesie. Kochają korporacjonizm i Rząd :*
06.07.2009, 10:19
Płacenie podatków to nie kolaboracja, a efekt zastraszenia przez rząd. Każdy z nas płaci bo się boi - o siebie, rodzinę - jest to normalne.
Kolaborują - jak słusznie zauważył Avx - korporacje, bo jest to na zasadzie "wy nam dacie ulgi i różne ustawy - a my wam sfinansujemy kampanię wyborczą, wyremontujemy siedzibę partii itp.".
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."
Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
06.07.2009, 10:34
Tak samo płacenie haraczu mafii nie jest kolaboracją z nią.
Kolaboracją jest czerpanie znaczących korzyści z istnienia mafii. Z wyjątkiem przypadków, kiedy czerpiemy korzyści ale chcemy je wykorzystać przeciw mafii (np. istalujemy się w niej jako wtyczka przekazująca informacje jej przeciwnikom - myślę, że mogę to uznać za usprawiedliwione).
06.07.2009, 20:23
Korporacje biora, bo rzad rozdaje. Nie jest winny ten kto bierze, bo tylko glupcy nie korzystaja z udogodnien. Problemem jest polityka panstwa, a nie korporacje.
"I watched with glee
06.07.2009, 20:42
Problemem jest władza i sprawne rządzenie. Ktoś zawsze będzie władzę sprawował. Jakość władzy, ideologia to są rzeczy najistotniejsze.
Skoro władza nie zwalcza korporacji, to jak słusznie zauważa Progmast, będą one swoją pozycje i wpływy wykorzystywać, stanowiąc potężne lobby i koło się zamyka.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman EL
07.07.2009, 12:27
Liczba wątków: 295 Dołączył: 05.2006 Reputacja: 20 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Ateista Progmast napisał(a):Korporacje biora, bo rzad rozdaje. Policja działa, bo rząd płaci i rozkazuje. Co nie zmienia faktu, że panowie z przynajmniej niektórych wydziałów, gdyby to od mojej skromnej osoby zależało, wylądowali by w obozach :twisted: Korporacje, ze względu na ogrom ich kolaboracji i OGROMNE NACISKI jakie wywierają na władzę (bynajmniej nie w kierunku jej rozregulowania...), sprawiają, że od pewnego czasu (kiedyś, o zgrozo, je lubiłem) - od kiedy przyjrzałem się ich wpływom i praktycznej działalności - traktuję je jak kolejny rządowy urząd. Prywatny z nazwy. Jednak to trochę za mało, żeby mnie oszukać
----------------------------------- 2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam. DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90 Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne. BARDZO NIEAKTUALNE. |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości