To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
X-X-X-X-X-X2 napisał(a):Niech się każdy palacz zaopatrzy w coś takiego i nie ma problemu (no dobra, problem i tak będzie, ale przynajmniej dotyczyłby już tylko samych zainteresowanych).

Ten pan podobny do Tony'ego Montany uosabia właśnie to, czego nie lubię u niektórych palaczy. Powiesz takiemu, żeby zgasił papierosa, bo mi przeszkadza, a poza tym sala dla palaczy jest obok, to ten, jak jest w miarę wychowany, najpierw uda, że nie słyszy, za drugim razem uda, że jest w szoku i nie mówi po polsku i zgasi dopiero za trzecim razem. Jak nie jest tak dobrze wychowany, to po drugim razie nie ma trzeciego razu, tylko "a chcesz wpierdol?". Jak jest w dodatku łysy i z szalikiem to nawet drugiego pytania nie ma, tylko sam wpierdol. I jak tu wpłynąć na takich?

Albo coś takiego. Paląca dziewczyna. Siedzisz w klubie ze znajomymi, a tutaj koleżanka koleżanki wyciąga Ci taką fajkę przed nos i zaczyna jarać. A w tem jaraniu swojem, jak ręki nie uniesie jako ten Adam z Kaplicy Sykstyńskiej i dłoni białych nie okaże wszem i wobec! Jak ten malutki papierosek nie legnie między jej paluszkami smukłemi i dym z tego papieroska nie skomponuje się pięknie z rączuchną go dzierżąca, by ramię całe wyglądało jako to alabastrowe kadzidełko ozdobne!
Wtem włącza się moduł aktorski i przybiera dziewoja minę Grety Garbo albo inszej Marleny Dietrich. Główkę unosi, ze wzrokiem jednokowoż utkwionym w tem samem punkcie i dymek puszcza, powoli, rozchylając mistyczne wargi swoje i niczym wyrocznia delficka dymami się spowija. Jej oczy jeno, niby klejnoty na tem kielichu mszalnym, święte ciało zawierającym, widać przez gęstą ścianę gazów kadzidlanych. W tem sakralnem niemal uniesieniu znajdziesz to, młodzieńcze, całkiem seksownym, gdyby nie to, że na usta ciśnie się "śmierdzisz, kobieto". I cały czar pryska.
Odpowiedz
El Commediante napisał(a):A w tem jaraniu swojem, jak ręki nie uniesie jako ten Adam z Kaplicy Sykstyńskiej i dłoni białych nie okaże wszem i wobec!

"Wszem wobec", bez "i", panie Gombrowicz Oczko
Odpowiedz
Kilgore Trout napisał(a):Popytaj się ludzi dlaczego kupują to co kupują, czemu robią to co robią. Nikt ci nie powie że biernie poddaje się kampaniom reklamowym. Uśmiech Bezsensu te koncerny wydają miliony na promocje skoro nikogo to nie robi...

A gdzie są te Wielgachne Reklamy Papierosów? Gdzie były 17 lat temu, kiedy zaczynałem palić? :| Za to teraz mijam codziennie wiele tablic z reklamami, slucham wielu reklam, i nawet czasami zdarzy mi się oglądac reklamy....i 90% tego co znajduje się na tych reklamach nie konsumuję. Uśmiech A papierosy, których się nie reklamuje kupuję. I palę.

Wiecie jak będzie wyglądał świat za 100, 200 lat? Jak głowna sala z filmu "lot nad kukułczym gniazdem". Uspokajająca, otępiająca muzyczka, niegroźni szaleńcy zażywający "jedyne słuszne" psychotropy, rozrywka w postaci elektrowstrząsów, i gromadki hasających idiotów. No i oczywiście wszystko w cudownych czarno-białych kolorach, bo gdyby coś było w innym kolorze to to by mogło kusić i rozpraszać hasających idiotów, a to przecież byłoby bardzo złe, bo trzeba się troszczyć o pozbawionych osobowości debili, trzeba im koniecznie pomagać, nieść pomoc, uczynić ich życie znośnym, lepszym, i bezpiecznym. Duży uśmiech
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
trudno jest wybierać między wolną gospodarką i wolnościami jednostki, a gospodarką sterowaną i podtrzymywaniu marginesu.

Wiele rozwiązań jakie widzimy dzisiaj w Polsce jest słusznych, a wcale przecież nie są skrajne...

Uważam że państwo powinno dbać o gospodarkę. Uważam jednocześnie że państwo nie powinno dopłacać do jakichkolwiek inwestycji bez umów mówiących o tym że państwo automatycznie będzie otrzymywać stosowny procent dochodu wynikającego z przedsięwzięcia. Pieniądze na ten cel powinny przechodzić z podatku dochodowego (liniowego)

Państwo nie powinno pomagać upadającym przedsiębiorstwom. Nie powinno mieć jakiegokolwiek wpływu np na losy stoczni, hut, cementowni, czy kopalni. Jedyne ograniczenia jakie państwo powinno wprowadzać to ograniczenia w sprawie BHP oraz nadzór nad przestrzeganiem tych wymogów.

Państwo nie powinno dopłacać rolnikom (wystarczy że robi to unia - choć i to przesada)

Państwo nie powinno bezinteresownie pomagać ludziom bezrobotnym. W celu otrzymania nawet tylko ubezpieczenia od państwa bezrobotny powinien przynajmniej odbyć stosowną ilość godzin prac społecznych. W przypadku przejścia na ?półroczny? zasiłek dla bezrobotnych również powinien conajmniej pracować społecznie o ile chce dostawać tą skromną wypłatę. Praca społeczna oczywiście powinna być solidnie monitorowana, a wszelkie nieprawidłowości z nią związane powinny skutkować namnożeniem się godzin pracy koniecznych do odrobienia "pańszczyzny".

Uważam, że ludzie powinni odprowadzać większy procent swojego podatku (podatek liniowy) na edukację, jednak pieniądze pochodzące z niego powinny dostawać placówki proporcjonalnie do ilości uczniów którzy w tych placówkach się uczą. Dodatkowo uważam, że porównywalna suma pieniędzy - jak na edukację podstawową - powinna być odprowadzana na zajęcia pozalekcyjne - które oczywiście dzieci (za pośrednictwem rodziców) same by sobie wybierały (dobrowolnie).
Placówki oświaty nie powinny być państwowe. Po prostu pieniądze państwa na wniosek rodziców dzieci uczących się powinny wędrować na konto odpowiedniej szkoły.

Uważam, że ZUS w formie w jakiej obowiązuje dzisiaj powinien zostać zlikwidowany. Odprowadzanie składek emerytalnych oraz ubezpieczenie zdrowotne powinny być dobrowolne. Dziura w finansowaniu służby zdrowia wynikła z tego że szpitale w nagłych wypadkach przyjmują wszystkich pacjentów powinna być łatana z akcyzy na używki.

Analogicznie pieniądze pochodzące z opodatkowania paliw kopalnych w tym benzyny na ten przykład powinny wędrować głównie na budowę dróg oraz rekonstrukcję naturalnych ekosystemów.

Każdy człowiek powinien odprowadzać podatek (pogłowowy) na straż pożarną, policję, wojsko, sądownictwo, oraz na utrzymanie bezrobotnych pracujących społecznie (dbających o czystość miast i wsi, pomagających w szpitalach ect.) - bezrobotny nie mogący odprowadzić tego podatku automatycznie musiałby pracować w ciągu miesiąca obywać więcej prac społecznych

Jak widać model jaki przedstawiam łączy ze sobą zarówno model liberalny jak i socjalistyczny, z tym że stoi w opozycji do znanaj nam socjaldemokracji.
Odpowiedz
http://wiadomosci.onet.pl/1585142,2677,1...skart.html

Jak widać w dzisiejszych czasach margines bezdomny być LUBI...

Jestem bezdomny, ale dopiero teraz naprawdę czuję się szczęśliwy… - mówi pan Józek.

(...)

Stanął w przedpokoju i - zdębiał. Żona była w łóżku. Z facetem. Nago. Józek nawet ust nie otworzył. Odwrócił się i wyszedł z mieszkania. Delikatnie zamknął za sobą drzwi.

- Nie miałem pojęcia, co zrobię. Dokąd pójdę i gdzie będę spał. Kupiłem flaszkę i powlokłem się z powrotem do roboty. Przesiedziałem tę noc na portierni, w objęciach "Wyborowej". Rano zdecydowałem - do żony nie wrócę. Poszedłem w miasto. Potem znalazłem bunkry… - Józek uśmiecha się i widać, że nie jest mu żal ani mieszkania, które zostawił żonie, ani pracy, ani w ogóle przeszłości.

- Mieszkam pod gołym niebem od kilku lat i dopiero teraz jest mi naprawdę dobrze - wyjaśnia. - Przedtem to nie było życie, tylko kierat, tak to dzisiaj widzę. Teraz jestem wolny. Czuję się tak, jak wtedy, gdy miałem 15 lat. Żadnych trosk, żadnych łez. Nie boję się, że mnie szef wyleje z pracy, bo nie mam już pracy. Nie martwię się, że nie mam na nowe meble do kuchni czy na wakacje – bo ja mam stale wakacje. I kobietę mam. Aldonę.

(...)

- A ja rozumiem tych ludzi - uśmiecha się Lidia Leońska, rzecznik prasowy poznańskiego MOPR-u. - Oni mają wiatr we włosach i nie chcą żyć inaczej. W noclegowni są reguły, jest rygor. Nie wolno pić, pali się w wyznaczonych miejscach, trzeba szukać pracy. A to nie są ludzie stworzeni do życia według reguł.

No ileż razy już pisałem, że bezdomność jest na życzenie, a socjaliści się śmiali, ha. Tych ludzi do noclegowni nie dałoby się nawet z kijem zaciągnąć...

Fajny komentarz:
http://wiadomosci.onet.pl/forum.html#for...VtMDAxLmpz

Cytat z komentarza:
"(... ) Ale kiedy pewnego razu gdy znowu tamtędy przechodziłam zobaczyłam go w stanie upojenia alkoholowego, obsikanego, cuchnącego jeszcze bardziej niz zwykle, sikami i alkoholem, to powiedziałam sobie że juz nigy bezdomnemu nie pomogę, bo ? bo mie warto, bo większośc z nich to nieodpowiedzilni ludzie wolący pić zamiast jeść, leżeć jak ścierka brudna na ziemi w zimnie obszczani i nieumyci, chorobach juz nawet nie wspomnę"
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Cytat:No ileż razy już pisałem, że bezdomność jest na życzenie, a socjaliści się śmiali, ha. Tych ludzi do noclegowni nie dałoby się nawet z kijem zaciągnąć...
Ty ja kiedyś czytałem o człowieku który sobie uciał penisa i był bardzo szcześliwy w związku z tym.

Z tego płynie OCZYWISTY wniosek że KAŻDY kto utracił penisa jest sczęśliwy.
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Oto jakim syfem kończy się socjalizm:
http://wiadomosci.onet.pl/2682,2083161,w...kalne.html

Jeden lokator nadużywający alkoholu zamienił życie sąsiadów, mieszkańców stołecznej Woli, w horror. Jego nieczystości przeciekają do mieszkania, położonego piętro niżej - wprost do pokoju dziecięcego - informuje RMF FM.
- Nie da się przejść. W soboty, niedziele żona albo ja musimy to sami zmywać, bo nie jesteśmy w stanie wyjść z domu - mówi reporterowi RMF FM Pawłowi Świądrowi lokator, który mieszka pod sprawcą problemów.

- Którejś niedzieli wchodzimy do pokoju i czujemy wyraźny zapach moczu. Patrzymy na górę i widzimy dwumetrowy zaciek, który już jest wilgotny - opowiada mężczyzna.

Mieszkańców dziwi obojętność członków rodziny, z którą mężczyzna mieszka oraz bezczynność urzędników, którzy twierdzą, że nie są w stanie nic zrobić.

Degenerat mieszka oczywiście w mieszkaniu socjalnym...
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):Oto jakim syfem kończy się socjalizm:
http://wiadomosci.onet.pl/2682,2083161,w...kalne.html

Eksmitować syfa na bruk i po problemie. Nie żartuję. Socjalizm nie może być systemem w którym wesz niszczy życie klasy średniej.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):Eksmitować syfa na bruk i po problemie. Nie żartuję. Socjalizm nie może być systemem w którym wesz niszczy życie klasy średniej.

Socjalizm wlasnie tak dziala. O eksmisji mozna zapomniec, okres ochronny.
Odpowiedz
Prawda zaczyna wychodzić na jaw, nawet A.Sadowski przyznaje rację hehe, widziałem że fałszują statystyki:

Artykuł "Nasze wnuki będą bankrutami":

http://biznes.onet.pl/nasze-wnuki-beda-b...rasa-detal

Pełny raport Instytutu Sobieskiego tutaj: http://www.sobieski.org.pl//panel/plugin...140012.pdf

I to by było na tyle propagandy sukcesu, zadłużenie PRL to pikuś przy tej bombie atomowej.
Odpowiedz
pitbbpl napisał(a):Prawda zaczyna wychodzić na jaw, nawet A.Sadowski przyznaje rację hehe, widziałem że fałszują statystyki:

Artykuł "Nasze wnuki będą bankrutami":

http://biznes.onet.pl/nasze-wnuki-beda-b...rasa-detal

Pełny raport Instytutu Sobieskiego tutaj: http://www.sobieski.org.pl//panel/plugin...140012.pdf

I to by było na tyle propagandy sukcesu, zadłużenie PRL to pikuś przy tej bombie atomowej.

Dokładnie!!! Obecny wzrost zadłużenia to efekt socjalistycznej polityki kolejnych rządów, podatkowego rabunku pieniędzy obywateli, duszenia biurokracją incjatywy prywatnej, finansowania nierobów, krzykaczy i innych świętych krów w imię "sprawiedliwości społecznej". Więc albo kopniemy w dupę ZUS, KRUS, uprzywilejowane kasty roboli, chłopstwa, związkowców i innych nierobów i pasożytów albo ten system zawali się wkrótce z hukiem. A wtedy to nie chciałbym być w Polsce.
Miłość to ekonomia, tu się handluje DNA.
Odpowiedz
Mr R.I.P.: To dobra wiadomość.
There is a crack in everything. That’s how the light gets in.
Odpowiedz
Liberalizm = "baby do garów !" :wink:

DOWÓD:

1. Zniesienie większości praw pracowniczych oznacza wystawienie kobiet na znaczne zagrożenie ze strony władczych bossów-kapitalistów. Mężczyzn też, ale faceci są twardzi i potrafią dać po mordzie. Kobiety nie.

2. Legalizacja broni i narkotyków to zmniejszenie bezpieczeństwa dzieci będących poza domem.

3. Likwidacja państwowych szkół, przedszkoli i żłobków oznacza brak nadziei na opiekę nad dziećmi.

Wniosek stąd taki:

Kobiety nie mają co począć z dziećmi, bo państwo opieki nie gwarantuje. Samopas zostawić ich nie można, bo rozpusta, broń i narkotyki. Szef w pracy łapie za kolano, szczypie w tyłek, więc lepiej pozostać w domu i opiekować się dziećmi.

CKD
Odpowiedz
Łokurwa.
W chrześcijaństwie najbardziej lubię to, że nie jest islamem - Pat Condell
Odpowiedz
To jest dowód za liberalizmem czy przeciw niemu? Za kapitalizmem czy socjalizmem? Pytam się, bo różnie można go zinterpretować. Duży uśmiech
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
liberalizm stwarza dobre warunki do powstawania takich sekt jak scjentolodzy czy inne stworzone do wyciągania kasy.Choć ma też dobre strony to jednak nie preferuję go.
Odpowiedz
Co Cię obchodzą nie Twoje pieniądze ? Uśmiech To są firmy, które zaspokajają określone potrzeby, określonych ludzi. Potrzeba przynależności i inne, mogą być dla niektórych osób bardzo istotne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Koorn napisał(a):liberalizm stwarza dobre warunki do powstawania takich sekt jak scjentolodzy czy inne stworzone do wyciągania kasy.

Chcesz ograniczać ludziom prawo do wyznawania dowolnej głupoty i poświęcania na ten cel ICH własnych pieniędzy? Nie Twój cyrk, nie Twoje małpy.

Jeżeli to ma być jedyny powód dla którego odrzucasz liberalizm, to powiedz mi, dlaczego Twój wybór "światopoglądu ekonomicznego" jest zdeterminowany przez troskę o ludzi, z którymi nawet spokrewniony nie jesteś?
[SIZE="1"]
Dyskusja z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje.
Dlatego ignoruję: http://www.ateista.pl/member.php?u=410
[/SIZE]
Odpowiedz
Ja tylko wyrażam swoje opinie. Niech każdy wyznaje jak to napisałeś swoją "głupotę", która mu pasuje.Skoro inni krytykują religie i pomysły to czemu ja nie mogę wysunąć argumentu przeciw liberalizmowi, który w dodatku nie został uznany przez was jako fałszywy. Uśmiech
kaboom napisał(a):Jeżeli to ma być jedyny powód dla którego odrzucasz liberalizm, to powiedz mi, dlaczego Twój wybór "światopoglądu ekonomicznego" jest zdeterminowany przez troskę o ludzi, z którymi nawet spokrewniony nie jesteś?
Nie potrafię ci tego uzasadnić. Czuje się z taką myślą dobrze i uważam ją za słuszną .(choć utopi i tak nikt nie stworzy).
Odpowiedz
kaboom napisał(a):Jeżeli to ma być jedyny powód dla którego odrzucasz liberalizm, to powiedz mi, dlaczego Twój wybór "światopoglądu ekonomicznego" jest zdeterminowany przez troskę o ludzi, z którymi nawet spokrewniony nie jesteś?

Skrajni liberałowie po prostu nie zrozumieją nigdy niektórych z ludzkich odruchów. Zapatrzenie jedynie w zysk materialny ma swoją cenę.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości