To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
kkap napisał(a):Moje wnioski: System państwowej pomocy socjalnej jest chujowy i bardziej szkodzi prawdziwie potrzebującym niż pomaga. Należy go zlikwidować. Dziękuję

No nie spodziewałem się aż tak radykalnego podsumowania. Dlaczego likwidować a nie zreformować?? W dzisiejszej Polsce istnieje opieka socjalna ale jest ona obsługiwana według liczb a nie według realnych potrzeb (potrzebującego) człowieka. Jest to system dla administracji wygodny ale prowadzi do chorych absurdów o których napisałeś. Ja widzę opiekę socjalną jako system dofinansowania przez państwo osób które:

a) nie są w stanie fizycznie ani umysłowo pracować
b) ulegną ciężkiemu schorzeniu, którego leczenie będzie wymagało dużych nakładów finansowych
c) zostaną zwolnione z pracy a państwo nie znajdzie im odpowiedniego miejsca zatrudnienia (należy się jedynie niski zasiłek przez pół roku aby umożliwić przeżycie bezrobotnego).
d) są rodzicami wielu dzieci i pracują choć pensja i tak nie wystarczy im na utrzymanie.
e) są dziećmi bez prawnych opiekunów (utrzymanie w domach dziecka)

Opisałem jedynie schematyczne i podstawowe przypadki. Nie ma miejsca na finansowanie darmozjadów. Wy patrzycie na socjalizm jako na system który hoduje żuli. W praktyce jest w tym dużo prawdy ale w teorii przecież może być zupełnie inaczej. Wystarczy trzymać się prostej zasady: "Możesz pracować to pracuj".

kkap napisał(a):...i pierdoli głupoty, jak to nie zostanie panem świata, wielkim biznesmenem.

Kogoś mi to przypomina Język

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):Kogoś mi to przypomina Język

Nie jestem na rencie i będę zatrudniony w najbliższym czasie, zresztą tymczasowo już byłem.
Porównanie chybione u podstaw (każdy kto zna forum doskonale wie, że odnosisz się do mnie =P ).

Skywalker napisał(a):realnych potrzeb

Potrzebuję mercedesa. Tutaj będę nawet skromny - nie musi być nowy; wręcz lubię klasyczne produkcje; 20-letni za 5 tysięcy złotych będzie OK; plus dwa tysiące na wstępne naprawy, by mieć pewność, że nie wysiądzie niespodziewanie. Czyli jakieś siedem.

To jest moja aktualna potrzeba.

Czy Skywalker mi ją sfinansuje ? ;D

Jak to Skywalker załatwi, to poproszę nową kamerę, i nowego kompa, może wynajem mieszkania, i może jednak następnych kilka tysięcy na dodatkowe naprawy i specjalistyczną konserwację auta z punktu pierwszego, i może tapicerkę w nim wymienić na nową, i może jeszcze...... (...)

Potrzeby ludzkie są nieograniczone :]
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):Nie jestem na rencie i będę zatrudniony w najbliższym czasie, zresztą tymczasowo już byłem.
Porównanie chybione u podstaw (każdy kto zna forum doskonale wie, że odnosisz się do mnie =P ).

Nawet jeśli nie do Ciebie, to dobrze że się przyznałeś Język

Avx napisał(a):Potrzeby ludzkie są nieograniczone :]

To dlaczego nie zaspokajasz swoich realnych potrzeb?
Odpowiedz
El Commediante napisał(a):To dlaczego nie zaspokajasz swoich realnych potrzeb?

Nie rozumiem ? Wszystkie potrzeby są realne.
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):Potrzebuję mercedesa. Tutaj będę nawet skromny - nie musi być nowy; wręcz lubię klasyczne produkcje; 20-letni za 5 tysięcy złotych będzie OK; plus dwa tysiące na wstępne naprawy, by mieć pewność, że nie wysiądzie niespodziewanie. Czyli jakieś siedem.

W zamyśle chodziło mi o potrzeby niezbędne dla godnego przeżycia.

EH
Odpowiedz
Co to znaczy "godnego" ? Wiesz, jak to niesamowicie względne ?
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):Co to znaczy "godnego" ? Wiesz, jak to niesamowicie względne ?

Wiem o tym. Chodzi o to aby człowiek nie był głodny, miał gdzie spać i miał ciepło.

EH
Odpowiedz
Aby darmowe noclegownie dla bezdomnych tego nie zapewniają ? Oczko
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):Wiem o tym. Chodzi o to aby człowiek nie był głodny, miał gdzie spać i miał ciepło.

sky, a nie lepiej zwolnić z podatku te organizacje, które same się tym zajmą?
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
666gonzo666 napisał(a):sky, a nie lepiej zwolnić z podatku te organizacje, które same się tym zajmą?

To dobry pomysł ale nie rozwiąże wszystkich problemów.

Avx napisał(a):]Aby darmowe noclegownie dla bezdomnych tego nie zapewniają ?

Pisałem już o tym że jeśli ktoś jest w stanie pracować to musi pracować. Darmowe noclegownie niech już będą "z litości" bo przy -20 stopniach naprawdę ciężko się wyspać.

EH
Odpowiedz
Te noclegownie często są prywatne chyba ? Caritas i pokrewne klimaty ?
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):Te noclegownie często są prywatne chyba ? Caritas i pokrewne klimaty ?

Nie wiem, nie wnikałem nigdy w to.

EH
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):To dobry pomysł ale nie rozwiąże wszystkich problemów.
ale dużo lepiej byłoby od niego zacząć. płacić można ale w ostateczności, a nie od razu, skoro są inne metody Duży uśmiech
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
Opieka zdrowotna: dobro czy prawo?
W chrześcijaństwie najbardziej lubię to, że nie jest islamem - Pat Condell
Odpowiedz
Wyłączyłem po "A right is a gift from God, that extends from our humanity".
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
von.grzanka napisał(a):Wyłączyłem po "A right is a gift from God, that extends from our humanity".
Nie rozumiem co ma do rzeczy jak ten pan uzasadnia pochodzenie praw. Humaniści powiedza, że prawa wynikają z faktu bycia człwiekiem. Co to zmienia? Odmawiasz mu prawa do bycia wierzącym na zasadzie "wierzy to plecie bzdury"?!
W chrześcijaństwie najbardziej lubię to, że nie jest islamem - Pat Condell
Odpowiedz
von.grzanka napisał(a):Wyłączyłem po "A right is a gift from God, that extends from our humanity".
Ja obejrzałem do końca i w sumie nie zrozumiałem do czego koleś dąży Język

Odpowiedz
Wolny rynek- utopia.
Socjalizm- tak samo.

Coś pomiędzy..Model estoński. Niskie podatki+swoboda działalności gospodarczej+podstawowy pakiet socjalny nie wykluczający najgorzej sytuowanych. Gwarantuje wzrost gospodarczy, zachowując jednocześnie stabilizację społeczną...
Odpowiedz
defender napisał(a):Wolny rynek- utopia.

Żadna tam utopia, bo ja wcale nie twierdzę, że każdy będzie zadowolony.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):Żadna tam utopia, bo ja wcale nie twierdzę, że każdy będzie zadowolony.

Kraju wolnorynkowego nie ma, nie było i nie będzie nawet w świecie Tolkiena. Na szczęście nikt nie próbował. Socjalizm próbowano wprowadzić, skończyło się jak wiemy...Zamiast wzniosłych idei o powszechnej równości i szczęsliwości, dostaliśmy autorytaryzm, cenzurę i inwigilację...

Najlepiej znac proporcje- tyle wolnego rynku ile tylko możliwe i tyle socjalizmu ile absolutnie niezbędne.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości