To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(Ambitny) film
Mai, ou mai,
obejrzeliśmy powyższe The Fall większą grupką - tak fajnego filmu już dawno nie widziałam. Przede wszystkim piękne zdjęcia, klimat cymesik :] Do tego opowieść, która raz po raz przypominała mi najfajniejsze motywy z Barona Munchausena. Na końcu prawie wszyscy żeśmy się popłakali <no dobra, nie byliśmy trzeźwi, ale zawsze to coś oznacza, kiedy nie tylko baby się wzruszają> :p
Bardzo polecam. Bardzo lubię takie kino, kiedy oglądając czuję się znów jakbym miała 5 lat :]
.
.
.
.

Odpowiedz
A ja polecam film „Tytus Andronikus” z 1999r. Jedna z najlepszych ekranizacji Szekspira jaką widziałem z genialnym Hopkinsem w roli głównej. Trochę uwspółcześniony, trochę teatralny. Szczególnie ciekawe zastosowanie różnych stylów, raz końskie rydwany, innym razem motocykle, muzyka rockowa, stroje bodaj od Armaniego. Warto.
Odpowiedz
anima vilis napisał(a):A ja polecam film „Tytus Andronikus” z 1999r. Jedna z najlepszych ekranizacji Szekspira jaką widziałem z genialnym Hopkinsem w roli głównej. Trochę uwspółcześniony, trochę teatralny. Szczególnie ciekawe zastosowanie różnych stylów, raz końskie rydwany, innym razem motocykle, muzyka rockowa, stroje bodaj od Armaniego. Warto.
Dzięki za przypomnienie mi o tym filmie. Chciałem go już kiedyś obejrzeć ale zapomniałem. Dzięki Tobie pobrałem go sobie i właśnie skończyłem oglądać tak, że moja wypowiedź pełna jest jeszcze emocji Oczko Arcydzieło par excellence.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Cytat:A ja polecam film „Tytus Andronikus”
Tytuł tego arcydzieła to "Titus" bez Andronikusa

http://www.imdb.com/title/tt0120866/

nota bene rezyserka tego filmu Julie Taymor ukonczyla juz kolejna ekranizacje Szekspira - "The Tempest" (na nasze ta sztuka sie zwie "Burza") i zapowiada sie kolejny wypas Uśmiech

Cytat:Siekiera. Praktycznie zero akcji, raczej ubogi w dialogi, rozpędza się przez dobre 30 min. Przez ten czas miałem ochotę film wyłączyć
hehe tak samo ja chcialem w polowie przerwac czytanie twojego postu zeby cie zjebac ze sie nie znasz Oczko No "Znikniecie" to imho najlepszy thriller EVER.
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Kilgore Trout napisał(a):Tytuł tego arcydzieła to "Titus" bez Andronikusa

No a po polsku "Tytus Andronikus".

http://www.filmweb.pl/film/Tytus+Andronikus-1999-1422
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
nie poddawaj pod dyskusje moich czepialskich uwag grzanka bo zrobie z toba jak zrobili w "TITUSIE" Uśmiech

chcialem tu cos jeszcze na temat napisac ale ostatnio nic ciekawego nie widzialem... "Pieśni z drugiego piętra" obejrzyjcie jesli macie odwagę Język
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
'dekalog 1' kieślewskiego
Odpowiedz
Kilgore Trout napisał(a):nie poddawaj pod dyskusje moich czepialskich uwag grzanka bo zrobie z toba jak zrobili w "TITUSIE" Uśmiech

chcialem tu cos jeszcze na temat napisac ale ostatnio nic ciekawego nie widzialem... "Pieśni z drugiego piętra" obejrzyjcie jesli macie odwagę Język
Dzisiaj leci w nocy na TVPKultura. Nagram sobie, wygląda dość ciężko, odzwyczaiłam się od takiego kina i trochę mi wstyd.
.
.
.
.

Odpowiedz
Baza ludzi umarłych
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
ACAB napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=mfb627Jnvrc

Uwielbiam ten film.Wogóle niemieckie filmy wojenne,choć momentami do przesady przesiąknięte antynazistowskim przesłaniem (ten na szczęście nie) biją na głowe wszystkie inne.
A widziałeś te przesiąkniete nazistowskim przesłaniem? Oczko Też niezłe - oczywiście jako specyficzny dokument pewnej specyficznej epoki.
Chodzi mi o filmy nakręcone w Niemczech po dojści Hitlera do władzy - Heimkehr, Jud Suess, Stuka Vor, Hitlerjunge Quex, SA-mann Brandt... ?
Taki np. Heimkehr jest skrajnie antypolski, żyją sobie dobre Niemiaszki we wsi, przychodzą źli Polacy i spuszczają dobrym i szlachetnym Niemcom łomot, potem chcą ich exterminować no ale wszystko kończy się "dobrze" Uśmiech
Dla zainteresowanych posiadam linki, z których można w/w ściągnąć - są obecnie "public domain" - oczywiście ze zrozumiałych względów na forum ich nie podam.
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."

Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
Odpowiedz
niby czemu? forma dokumentalna, jak ktoś będzie pisał np coś w stylu "kinematografia nazistowskich niemczech."....
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
666gonzo666 napisał(a):niby czemu? forma dokumentalna, jak ktoś będzie pisał np coś w stylu "kinematografia nazistowskich niemczech."....
taaa... zaraz jakiś politycznie poprawny abagnel narobi pisku, że "propaguję słowa na N i F" Duży uśmiech
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."

Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
Odpowiedz
Triumf Woli Leni Rifenstahl, odnośnie filmów dokumentalnych epoki nazizmu.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Michael Haneke - "Pianistka" Z pewnością warty uwagi film. Zrealizowany na podstawie książki Elfriede Jelinek. Czemu warto zobaczyć? Glównie dlatego, że wzbudza emocje. Analiza psychologiczna bohaterki niekoniecznie poprawi humor, ale na pewno zapadnie w pamięć. Lekko dysonująca muzyka w tle i taki też nastrój filmu. Polecam.
Odpowiedz
Atia napisał(a):Michael Haneke - "Pianistka" Z pewnością warty uwagi film. Zrealizowany na podstawie książki Elfriede Jelinek. Czemu warto zobaczyć? Glównie dlatego, że wzbudza emocje. Analiza psychologiczna bohaterki niekoniecznie poprawi humor, ale na pewno zapadnie w pamięć. Lekko dysonująca muzyka w tle i taki też nastrój filmu. Polecam.
Ojeja, byłam na tym w kinie - jak dla mnie bardzo brutalny i drastyczny sposób mówienia o seksualności, ale oglądałam dawno temu, więc może obecnie widziałabym to jakoś inaczej. Reżeserem jest twórca słynnego "Funny Games", kto widział, wie czego się można spodziewać po tym panu.
.
.
.
.

Odpowiedz
Marcin_77 napisał(a):Taki np. Heimkehr jest skrajnie antypolski, żyją sobie dobre Niemiaszki we wsi, przychodzą źli Polacy i spuszczają dobrym i szlachetnym Niemcom łomot, potem chcą ich exterminować no ale wszystko kończy się "dobrze" Uśmiech
Dla zainteresowanych posiadam linki, z których można w/w ściągnąć - są obecnie "public domain" - oczywiście ze zrozumiałych względów na forum ich nie podam.

Widziałem ten film,jak ta cała Marie zapodała gadke o byciu niemiecką glebą jebałem jak młody bóbrDuży uśmiech

To jest dość ciekawy przykład zmiany wizerunku Polaka przez rajch,przed wojną byliśmy przedstawiani jako gotowi do poświęceń romantycy.Nawet nakręcono film o polskim powstaniu narodowym przeciwko ruskiemu zaborcy,cholera nie pamiętam tytułu ale kiedyś mocno prezewaliłem torrenty żeby go zdobyć i dupa Smutny
Hardcore squadrista!
Hardcore fascista!
Hardcore squadrista!
Hate For Breakfast!
http://www.ultrapatriot.xn.pl/
Odpowiedz
MightyYu napisał(a):Ojeja, byłam na tym w kinie - jak dla mnie bardzo brutalny i drastyczny sposób mówienia o seksualności, ale oglądałam dawno temu, więc może obecnie widziałabym to jakoś inaczej. Reżeserem jest twórca słynnego "Funny Games", kto widział, wie czego się można spodziewać po tym panu.

Rzeczywiście film do lekkich i przyjemnych nie należy. Nie lubię brutalnego kina, ale w tym przypadku ta aż do przesady drastyczna wizja, jest uzasadniona. Z dzieł Hanekego widziałam jeszcze "Białą wstążkę". Także z czystym sumieniem mogę polecić. Ascetyczny obraz (czarno-biały, praktycznie brak ścieżki dźwiękowej) protestanckiej miejscowości w Niemczech początku XX wieku. Problemem poruszanym przez reżysera jest przede wszystkim model wychowania, który kładzie nacisk na bezwzględne posłuszeństwo autorytetom. Prosty, ale uderzający obraz. Mniej brutalny od "Pianistki", więc może warto najpierw obejrzeć "Białą wstążkę", bo choć tematyka inna, to jednak sposób prowadzenia narracji jest podobny.
Odpowiedz
http://www.youtube.com/watch?v=4jOyWMrtUXM
Imagine there's no Heaven It's easy if you try No hell below us Above us only sky It isn't hard to do
Nothing to kill or die for And no religion too
Odpowiedz
Omijałem ten film znając tematykę ( nie będziesz się nakręcał, nie będziesz się nakręcał itd. ) , w końcu wczoraj obstawiony baterią wyrobów z browarosa Racibórz i ...

Nie dziwi, że przy takiej ilości powiązań księży, aborcji, kochanek, narkotyków meksykańską premierę przesunięto ze względu na wizytę JP2 i protesty episkopatu !

Jasne sporo uproszczeń, ale też nieodparte wrażenie " powszechności " KrK problemów.
Równie dobrze akcja wpisała by się w polskie, hiszpańskie, czy włoskie realia !

Zasłużone ponad 7 gwiazdek na filmweb`ie i zdecydowanie wart zobaczenia !
kumpel TORA NAAGI - aktualnie w trakcie lotu nad kukułczym gniazdem w towarzystwie Yossariana !!!
Odpowiedz
Niezapomniane wrażenie robi przeczytanie "Jądra ciemności" a następnie obejrzenie "Czasu apokalipsy" w ciągu jednego dnia.
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: