To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(Ambitny) film
Skywalker napisał(a):Twórcy "Prometeusza" wypuścili kolejną niespodziankę. Reklamę pierwszego androida wykazującego emocje: Davida v. 8.0
Fassbender przypomina trochę Bishopa. Uśmiech
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Sajid napisał(a):Fassbender przypomina trochę Bishopa. Uśmiech

Przypadek? Oczko

Podoba mi się takie dbanie o detale w filmach z tego universum.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
[Obrazek: SAMSON_AND_DALILA_1949.jpg]

Samson i Dalia ( 1949)

Filmy lat 40, 50, 60-tych mają ten swój teatralny, często także monumentalny urok. Spartakus, Ben-Hur, Kleopatra. Same dobre klasyki. Uśmiech
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Nie wiem czy już ktoś proponował więc to są moje propozycje:
"memento"- może nie ambitny ale wymaga skupienia
"Tytus andronikus"- zajebista adaptacja szekspira z Hopkinsem w tytułowej roli
"oldboy"- dla fanów koreańskiego kina zemsty
"vanilla sky"- obie wersje (hiszpańska i hoolywodzka)
"Symetria"- jeden z najlepszych polskich filmów jaki widziałem w ostatnich latach

Z drugiej strony szczerze odradzam :
"Mr. Nobody"- przekombinowany
"Melancholia"- przerost formy nad treścią
"Weronika postanawia umrzeć"- pseudo intelektualne papka dla niedoszłych samobójców

Narazie tyle, czekam na ciekawe propozycje innych filmów
z religią czy bez niej, dobrzy ludzie mogą czynić dobro a zli zło ; zeby jednak dobrzy ludzie mogli czynic zlo -do tego potrzebna jest religia
Odpowiedz
Tytus andronikus i Vanilla Sky to faktycznie bardzo dobre pozycje. I hoolywodzka wersja tego drugiego filmu moim zdaniem przewyższa hiszpański pierwowzór.
NN
Odpowiedz
Cytat:"memento"- może nie ambitny ale wymaga skupienia
Co to znaczy "ambitny"?
Cytat:"Melancholia"- przerost formy nad treścią
Zgadzam się. Pomimo tego - godny uwagi zdecydowanie.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz
Sajid napisał(a):[Obrazek: SAMSON_AND_DALILA_1949.jpg]

Samson i Dalia ( 1949)

Filmy lat 40, 50, 60-tych mają ten swój teatralny, często także monumentalny urok. Spartakus, Ben-Hur, Kleopatra. Same dobre klasyki. Uśmiech

Jako dzieciak je uwielbiałem. Szczególnie pierwotną wersję "Starcia Tytanów". Ta animacja poklatkowa Meduzy, taka nienaturalna, jakby nie z tego świata, nie z tej materii... Nie wiem czy coś mnie bardziej przeraziło w dzieciństwie. Dzisiejsza wersja jest beznadziejna.
Odpowiedz
Roan Shiran napisał(a):Co to znaczy "ambitny"?.

jak podaje słownki PWN ambitny :
1. mający poczucie godności własnej
2. mający wysokie aspiracje
3. wymagający wielkiego wysiłku i dużych zdolności
4. wartościowy pod względem artystycznym

A jeśli chodzi o to dlaczego nie uważam "memento " za specjalnie ambitny jest fakt że poza ciekawą narracją film raczej jest dość prosty i pozbawiony jakiegoś głebszego przekazu . Niemniej jednak ciekawy i z całą pewnością godny polecenia.
z religią czy bez niej, dobrzy ludzie mogą czynić dobro a zli zło ; zeby jednak dobrzy ludzie mogli czynic zlo -do tego potrzebna jest religia
Odpowiedz
" głepszego" przekazu może i nie ma. Głębszy za to z pewnością. Myślę, że końcowa decyzja jest jedną z najlepiej ukazujących ludzką naturę. Oj, dużo można po tej scenie myśleć.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz
Dzięki za korektę
Odpowiedz
Ad rem :-)
Oglądnęłam dziś "3" Toma Tykwera. Jak zapewne niektórzy wiedzą, jest to film ze słynnym całuśnym plakatem, który w wersji warszawskiej został w specyficzny sposób ocenzurowany.
Film jest bardzo dobry, i uważam że warto go zobaczyć.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Psy wojny, jest na youtube

kiedyś lubiłam kino włoskie, Pasoliniego Ptaki i Ptaszyska, Opowieści kanterberyjskie, Czerwona pustynia Antonioniego i jeszcze parę

Zakazane owoce - również na youtube - fiński film o dziewczynach wychowanych w ortodoksyjnej społeczności
Odpowiedz
"Znachor" w reżyserii Jerzego Hoffmana (1981). Naprawdę dobry film.
NN
Odpowiedz
Tokyo Gore Police - naprawdę ambitne efekty , no i fabuła zakrzywiająca proces przyczynowo skutkowy ale godny polecenia!!!
"Chociażbym chodził ciemną doliną zła się nie ulęknę, bo będę w niej największym skurwysynem" (Ps23,4 vs forum postapo)[url=http://blog.wiara.pl/alla86/2007/04/27/chociazbym-chodzil-ciemna-dolina-zla-sie-nie-ulekne-bo-ty-jestes-ze-mna-ps234/][/url]
Odpowiedz
polecam wszystkim serial Justified z Timothy Olyphantem w roli głównej, gość znany z roli w Deadwood i Hitmanie.

[Obrazek: Justified-poster.jpg]

A tutaj zwiastun:
Odpowiedz
"Dla niej wszystko" z 2008 ( Pour elle )

Niech was nie odstraszy, że francuski.
Bo ja niespecjalnie reaguję na francuskie filmy. W tym przypadku było inaczej.

To jest arcydzieło, jeżeli chodzi o utożsamienie się z bohaterem.
Zazwyczaj widz nie wczuwa się w rolę bohatera.
W tym przypadku, przynajmniej ja, przeżywałem wydarzenia w filmie jakby działy się w moim środowisku. Tak duże utożsamienie się z bohaterem rzadko się udaje.
Akcja filmu umiejscowiona w realnym świecie, realne zagrożenia i realne wydarzenia.

Uważam go za jeden z lepszych filmów, jakie oglądałem.
Odpowiedz
Dość ciekawym filmem, który mógłbym polecić jest 2:37 M.K.Thalluri z 2006 roku. Pomimo paru potknięć i momentami nieszczególnie dobrze poprowadzonej narracji wart jest obejrzenia, między innymi ze względu na poruszaną tematykę, nie tak znowu częstą w kinematografii, i ciekawy, zaskakujący sposób jej przedstawienia.

Dodatkowym atutem jest fakt, że gra tam nasza forumowa ulubienica.
Laws are formed by the arrogant and presumptuous, and our work here is a message to them that such arrogance will always be questioned by those with minds and wills of their own. Nefris of Thay
Odpowiedz
aztec napisał(a):"Dla niej wszystko" z 2008 ( Pour elle )

Niech was nie odstraszy, że francuski.
Bo ja niespecjalnie reaguję na francuskie filmy. W tym przypadku było inaczej.

To jest arcydzieło, jeżeli chodzi o utożsamienie się z bohaterem.
Zazwyczaj widz nie wczuwa się w rolę bohatera.
W tym przypadku, przynajmniej ja, przeżywałem wydarzenia w filmie jakby działy się w moim środowisku. Tak duże utożsamienie się z bohaterem rzadko się udaje.
Akcja filmu umiejscowiona w realnym świecie, realne zagrożenia i realne wydarzenia.

Uważam go za jeden z lepszych filmów, jakie oglądałem.

Z rzadka się udzielam, ale, jako kinomaniak, zdecydowanie podpiszę się wszystkimi kończynami. Film oglądałem już jakiś czas temu, ale wrażenie pozostawił bardzo wyraźne - kawał naprawdę świetnego kina, polecam każdemu. Ponoć zrobili wersję hamerykańską, nie wiem - nie widziałem, ale lepsza niż oryginał być na pewno nie może.
"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"
Odpowiedz
Koriolan
http://www.filmweb.pl/film/Koriolan-2011-502441#
NN
Odpowiedz
Właśnie skończyłam oglądać "Musimy porozmawiać o Kevinie". Film ciężki jak brontozaur, ale warto było, bo budzi silne emocje i daje do myślenia.
...bo najważniejsze w kochaniu zwłok jest to, że nie marudzą.
[Obrazek: file.php?id=13]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości