Liczba postów: 508
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
nonkonformista napisał(a):Nie ma rzeczownika codzień, podobnie jak nie ma rzeczownika conoc, cowieczór itd.
Należy więc pisać:
co dzień, co noc, co wieczór.http://obcyjezykpolski.strefa.pl/?md=archive&id=98
O matko, będę musiał nad tym popracować, bo często używam tego zwrotu :lups:
[COLOR="Silver"]*Wyjątkowo dowcipny i cięty ateistyczny cytat.*
*Praktycznie nikomu nieznany autor tegoż cytatu*[/COLOR]
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Z dzisiejszych postów:
current napisał(a):Sędziszów Małopolski - Województwo Podkarpackie
Nazwy województw piszemy małą literą. Samo słowo 'województwo' również, gdyż nie jest ono nazwą własną. Zastanawiam się, skąd ta dziwna moda zapisywania nazw mieszkańców miast, nazw województw itd. dużymi literami.
Prawidłowo powinno być: Sędziszów Małopolski - województwo podkarpackie
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
nonkonformista napisał(a):Zastanawiam się, skąd ta dziwna moda zapisywania nazw mieszkańców miast, nazw województw itd. dużymi literami.
Stąd, że jest to bardziej logiczne.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Reputacja:
60
exodim napisał(a):Stąd, że jest to bardziej logiczne. ??
Niby w jaki sposób?
'Województwo' nie jest nazwą własną, a przymiotniki pochodzące od miast, wsi itd. itp. piszemy w języku polskim małą literą. To konwencja, która obowiązuje wszystkich. Logika czy jej brak nie ma tu nic do rzeczy.
Czy logiczne jest zapisywanie rzeczowników dużą literą w środku zdania?
A jednak Niemcy tak czynią.
Ich bin Journalist/|Arzt. itd.
Ortografia rzadko bywa logiczna. W polskiej trzeba by parę rzeczy zmienić. Inne są pod tym względem jeszcze gorsze.
Jednak nieznajomość pisowni nie może być żadnym usprawiedliwieniem.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 2,107
Liczba wątków: 26
Reputacja:
2
Z błędów związanych z nazwami jednostek administracyjnych: używanie nazwy miasta zamiast nazwy powiatu.
Nie ma czegoś takiego, jak „powiat Starachowice” czy „powiat Szczecinek”, tylko „powiat starachowicki” i „powiat szczecinecki”.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe
Co najciekawsze, na znaku ustawionym tuż obok drogi wisi sobie informacja, że wjeżdża się do "powiatu [nazwa miasta]" (ale nie pamiętam którego  ).
Dodatkowo, "powiat Radom", to co najwyżej "miasto na prawach powiatu Radom".  Tutaj na przykład wisi błąd, sugerujący, że Piotrków Trybunalski to powiat grodzki, a to jest miasto na prawach powiatu. http://pl.wikipedia.org/wiki/Powiat_piotrkowski
Chociaż sam przyznam się bez bicia, że używam nazwy "powiat X" i "powiat Xski", przy rozróżnieniu, jeżeli mamy powiat i miasto na prawach powiatu z siedzibą w tym samym mieście.
Liczba postów: 11,056
Liczba wątków: 182
Liczba postów: 5,638
Liczba wątków: 38
Reputacja:
23
Wyznanie: panteistka
Bardzo dużo ludzi ma problem z używaniem dużych liter. To są chyba jedne z najczęstszych błędów.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)
Reputacja:
60
exodim napisał(a):Smoku, oglądałeś tą debatę? Przypominam, że w pisowni nadal obowiązuje używanie zaimka wskazującego 'ta' w bierniku w formie 'tę'. W mowie dopuszczalne jest już 'tą'.
Zatem zdanie powinno brzmieć:
Smoku, oglądałeś już tędebatę?
Reputacja:
11
A ja będę pisał tą debatę.
Bo tak mi się podoba.
Reputacja:
60
exodim napisał(a):A ja będę pisał tą debatę.
Bo tak mi się podoba. To niedobrze, bo będziesz popełniał błąd.
To nie może być, bo tak mi się podoba.
Wiedz, że popełnianie błędów nie jest niczym chwalebnym i nie świadczy najlepiej o człowieku, który je popełnia. No, ale twój wybór. Chcesz uchodzić za nieuka, który nie zna zasad ortograficznych, twoja sprawa, ale nie wymagaj od innych, że będą cię traktowali poważnie, bo teraz zachowujesz się jak smarkacz z gimnazjum.
No i nikomu tym nie zaimponujesz!
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
exodim napisał(a):A ja będę pisał tą debatę.
Bo tak mi się podoba.
:?:
Regulamin napisał(a):W miarę możliwości pisz po polsku[...]
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Reputacja:
11
Z poradni językowej: Cytat:Moje pytanie dotyczy poprawności używania tą i tę. W słowniku można znaleźć: B. tę, N. tą. Wielu ludzi mówi np. tą książkę, tą piłkę, choć zgodnie z deklinacją tego zaimka powinino zostać użyte tę. Czy obie te formy są dopuszczalne dla biernika?
W bierniku tą jest dopuszczalne tylko potocznie. Językoznawcy różnie tę opinię uściślają. Jedni mówią, że biernikowe tą można tolerować tylko w swobodnym języku mówionym, inni – że także w nieoficjalnych tekstach pisanych, np. w prywatnej korespondencji. Ci, którzy bardzo dbają o poprawność wypowiedzi, starają się nie używać biernikowego tą w ogóle.
— Mirosław Bańko, PWN
no więc ja się zgadzam z tymi "innymi"
eot
Liczba postów: 2,107
Liczba wątków: 26
Reputacja:
2
Кирилл napisał(a):Co najciekawsze, na znaku ustawionym tuż obok drogi wisi sobie informacja, że wjeżdża się do "powiatu [nazwa miasta]" (ale nie pamiętam którego ).
Dodatkowo, "powiat Radom", to co najwyżej "miasto na prawach powiatu Radom". Tutaj na przykład wisi błąd, sugerujący, że Piotrków Trybunalski to powiat grodzki, a to jest miasto na prawach powiatu. http://pl.wikipedia.org/wiki/Powiat_piotrkowski
Chociaż sam przyznam się bez bicia, że używam nazwy "powiat X" i "powiat Xski", przy rozróżnieniu, jeżeli mamy powiat i miasto na prawach powiatu z siedzibą w tym samym mieście.
No tak, nie ma czegoś takiego, jak „powiat Radom”, jest „powiat radomski” i „miasto Radom”, dwa odrębne byty o prawach powiatu.
Tak dla uzupełnienia: gminy mają nazwy równe stolicom, więc w powiecie radomskim mamy gminę Pionki, gminę Iłża, gminę Skaryszew itd.
Co do tą vs tę: jestem zdania, że akurat tę starodawną formę warto zachować, jako wyjątek. I tak ten zaimek jest nieregularny, weźmy na przykład mianownik rodzaju męskiego: ten, chociaż regularnie musiałoby być ty albo nawet... t tet? Bo ja wiem?
Używanie tą w bierniku traktuję jak włanczać: coś co w potocznej mowie od biedy ujdzie, ale na piśmie razi.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe
Reputacja:
60
Windziarz napisał(a):Używanie tą w bierniku traktuję jak włanczać: coś co w potocznej mowie od biedy ujdzie, ale na piśmie razi. Włanczać nie ujdzie od biedy! To poważny błąd. No chyba, że ktoś ma wyłanczniki w domu. 
A 'tę' używa się bardzo często, dlatego się ostała. Formy często używane rzadziej się zmieniają. To tak na marginesie.
Liczba postów: 508
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
A może teraz popatrzmy na to z innej strony?
Jaki macie stosunek do "grammar nazi" - osób, które notorycznie poprawiają innych, gdy ci źle się wysłowią? (chodzi mi oczywiście o sytuacje codzienne, a nie np. czuwającego w tym threadzie Nonkomformistę  )
[COLOR="Silver"]*Wyjątkowo dowcipny i cięty ateistyczny cytat.*
*Praktycznie nikomu nieznany autor tegoż cytatu*[/COLOR]
Reputacja:
11
kolawiec napisał(a):Jaki macie stosunek do "grammar nazi" - osób, które notorycznie poprawiają innych, gdy ci źle się wysłowią? (chodzi mi oczywiście o sytuacje codzienne, a nie np. czuwającego w tym threadzie Nonkomformistę )
Nonkonformista nie tylko w tym wątku "czuwa". Spora część jego poprawek-śmieci trafiła na wysypisko.
Ja nie lubię strasznego przejmowania się mało istotnymi błędami. Rozumiem niechęć czy wręcz nienawiść do osób nagminnie łamiących standardy wypowiedzi ustnej lub pisemnej, ale czepianie się "czeskich" błędów, jest w swojej istocie małostkowe i gburowate.
Liczba postów: 5,461
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
exodim napisał(a):Ja nie lubię strasznego przejmowania się mało istotnymi błędami. Rozumiem niechęć czy wręcz nienawiść do osób nagminnie łamiących standardy wypowiedzi ustnej lub pisemnej, ale czepianie się "czeskich" błędów, jest w swojej istocie małostkowe i gburowate. Zgadzam się. Najlepiej zwyczajnie samemu dawać samemu przykład przez poprawne pisanie
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Reputacja:
60
exodim napisał(a):Nonkonformista nie tylko w tym wątku "czuwa". Spora część jego poprawek-śmieci trafiła na wysypisko.
Ja nie lubię strasznego przejmowania się mało istotnymi błędami. Rozumiem niechęć czy wręcz nienawiść do osób nagminnie łamiących standardy wypowiedzi ustnej lub pisemnej, ale czepianie się "czeskich" błędów, jest w swojej istocie małostkowe i gburowate. Wiem, Exodimie, ale to zboczenie zawodowe, na które nie ma lekarstwa.
Liczba postów: 5,461
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
nk napisał(a):Wiem, Exodimie, ale to zboczenie zawodowe, na które nie ma lekarstwa. mile: Co nie zmienia faktu, że takie zachowanie jest powszechnie uznawane, także wśród znanych mi filologów, za bycie dupkiem. Nikt nie pyta, to nie wyrażaj opinii.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
|