Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Vivaldi napisał(a):Dokładnie mówiąc "obediencja", ale to może się pomylić. Owszem. Obediencja.
A obiediencjam napisał tylko dlatego, że w tej błędnej formie wyraz ten był mi znany.
Dzięki za korektę i zwrócenie uwagi.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
10.11.2012, 10:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.11.2012, 17:34 przez Nonkonformista.)
Reputacja:
60
nonkonformista napisał(a):Owszem. Obediencja.
A obiediencjam napisał tylko dlatego, że w tej błędnej formie wyraz ten był mi znany.
Dzięki za korektę i zwrócenie uwagi.
Cytat:labradora na półtorej tygodnia
Bardzo popularny błąd.
Aż się zastanawiam, skąd się bierze.
Przecież wyrażenie półtorej dotyczy tylko i wyłącznie rodzaju żeńskiego. Tak i tylko tak.
Nie wiem, dlaczego niektórzy wciskają je również do rodzaju męskiego.
To tak wygląda:
Przed półtora rokiem,
Przed półtorej godziny
Palmer Eldritch napisał(a):Niech babcia napisze pismo, że nie posiada ani telewizora Nie posiadam kiełbasy, bo lodówka jest pusta.
Nie posiadam długopisu, bo piszę piórem.
Nie posiadam chusteczek, bo nie mam kataru.
Trochę kuriozalne, prawda?
Tutaj artykuł ze strony RJP na ten temat.
http://www.rjp.pan.pl/index.php?option=c...&Itemid=58
Apel: Nie nadużywajmy 'posiadać'. Jest jeszcze czasownik 'mieć'.
Cytat:Czyli takiego jak te
Pomieszanie z poplątaniem.
Autorowi chodzi o liczbę pojedynczą czy mnogą?
Jeśli o pojedynczą, to powinno być:
Czyli takiego jak to
a jeśli o liczbę mnogą to:
Czyli takich jak te
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
nonkonformista napisał(a):Ja tylko cytuję Księgę Wszystkich Ksiąg i autorytet moralny chrześcijan i Żydów. :razz:
Dość częsty błąd.
Żyd - jeżeli chodzi o członka narodowości żydowskiej
żyd - jeżeli chodzi o wyznawcę judaizmu
Kontekst zdania jednoznacznie wskazuje na to, że chodzi o wyznawcę judaizmu ponieważ dla Żyda który jest ateistą księga ta nie jest autorytetem moralnym. Taki Żyd ateista nie jest żydem.
Reputacja:
60
DziadBorowy napisał(a):Dość częsty błąd.
Żyd - jeżeli chodzi o członka narodowości żydowskiej
żyd - jeżeli chodzi o wyznawcę judaizmu
Kontekst zdania jednoznacznie wskazuje na to, że chodzi o wyznawcę judaizmu ponieważ dla Żyda który jest ateistą księga ta nie jest autorytetem moralnym. Taki Żyd ateista nie jest żydem. Słuszna uwaga. Przepraszam za błąd.
Liczba postów: 301
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Nie wiem do końca jaki to jest rodzaj błędu ,ale wrażenie "powiedz dla " miażdży mi mózg.
Nie mam pojęcia skąd się to wzięło ,ale jak słyszę np. "ten gość ostatnio przyjebał dla Bartka" co znaczy w wolnym tłumaczeniu ,że gość przyjebał Bartkowi.
Polega to chyba na tym ,że ludzie używają słowa dla zamiast odmiany.
Zna ktoś genezę tego całego "dla"?
Be the change you want to see in the world.
Idiotów nie sieją .
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Reputacja:
0
"zanik celownika" i wszystko jasne
Idiotów nie sieją .
Reputacja:
60
rodnes77 napisał(a):"zanik celownika" i wszystko jasne  Celownik jest najrzadziej używanym polskim przypadkiem, więc pomału zanika zastępowany konstrukcjami analitycznymi i to twoje 'dla' jest właśnie tego zwiastunem. Kto wie, może za 50 lat celownik wymrze całkowicie, tak jak dziś umiera w języku niemieckim drugi przypadek (Genitiv) zastępowany przez konstrukcję z 'von'. Por.:
Der Hut des Vaters.
Der Hut vom Vater (gdzie vom jest złożeniem przyimka von z trzecim przypadkiem r. męskiego dem Vater, co razem da nam właśnie 'vom'.
Liczba postów: 11,056
Liczba wątków: 182
rodnes77 napisał(a):"zanik celownika" i wszystko jasne 
To nie jest żaden zanik celownika tylko, jak napisał Sofeicz, gadka północno-wschodnia.
Poza Podlasiem i Suwalszczyzną, które wymienił, należy dodać Mazury.
W Warszawie i okolicach nikt tak nie mówi. Przypuszczam, że w innym regionach też nie.
Reputacja:
60
Palmer Eldritch napisał(a):To nie jest żaden zanik celownika tylko, jak napisał Sofeicz, gadka północno-wschodnia.
W Warszawie i okolicach nikt tak nie mówi. Przypuszczam, że w innym regionach też nie. Jam pisał ogólnie, nie akurat o gwarach, ale mniejsza...
A to, że celownik jest coraz częściej zastępowany przez konstrukcje analityczne, można zauważyć w następujących przykładach:
Robię ci obiad.
Robię obiad dla ciebie.
Jemu to kupujesz?
Kupujesz to dla niego?
Ciekawe właśnie, jak wygląda frekwencyjność używania konstrukcji celownikowych /syntetycznych/ oraz z przyimkiem /analitycznych/?
Czy są jakieś badania na ten temat?
Gdy będzie mi się chciało, poszukam.
Liczba postów: 5,461
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
nk napisał(a):Ciekawe właśnie, jak wygląda frekwencyjność używania konstrukcji celownikowych /syntetycznych/ oraz z przyimkiem /analitycznych/?
Czy są jakieś badania na ten temat?
Gdy będzie mi się chciało, poszukam. Korpus Języka Polskiego masz praktycznie pod ręką, szukaj sam.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Reputacja:
60
Forge napisał(a):Korpus Języka Polskiego masz praktycznie pod ręką, szukaj sam. Toż napisałem: 'gdy się będzie mi chciało'. 
Pytaniam retoryczne zadawał, Forge'u.
Reputacja:
0
Palmer Eldritch napisał(a):To nie jest żaden zanik celownika tylko, jak napisał Sofeicz, gadka północno-wschodnia.
W Warszawie i okolicach nikt tak nie mówi. Przypuszczam, że w innym regionach też nie. Ja jestem z innego regionu niż Polska północno-wschodnia,Mazury a nawet sama Warszawa a spotkałem się z tym niejednokrotnie.Nawet na studiach pewien doktor o tym mówił ,że robi się tego więcej niż potrzeba.
Idiotów nie sieją .
Reputacja:
975
Szłem też kwitnie, podobnie jak włanczam.
Reputacja:
0
W dodatku, we "włanczam" wymawia się nosowe a - nie chodzi mi o "ą". Dźwięk zupełnie jak z innego języka, a jednak!
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Reputacja:
60
Forge napisał(a):W dodatku, we "włanczam" wymawia się nosowe a - nie chodzi mi o "ą". Dźwięk zupełnie jak z innego języka, a jednak! Wymawia się 'a'. Nosową wymowę mają samogłoski 'ą' i 'ę' tylko przed spółgłoskami szczelinowymi {w, f, s, z, ś, ź, sz, ż, h}, a 'cz' jest akurat zwarto-szczelinowe.
To tak gwoli przypomnienia.
Reputacja:
975
A mój ojciec doprowadza mnie ostatnio do szału, bo na stare lata zaczął wymawiać wyrazy typu Austria, aut literalnie "A-ustria, a-ut" a nie "Ałstria, ałt".
Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?
Reputacja:
0
nk napisał(a):Wymawia się Nie mówię o normie, tylko opisuję to, co się dzieje. Kapiszi?
Reputacja:
60
Forge napisał(a):Nie mówię o normie, tylko opisuję to, co się dzieje. Kapiszi? Ja tam wymowy nosowej we 'włanczać' nie słyszałem, ale kłócić się nie zamierzam.
Jeśli w Łodzi/okolicach tak nosowo się to wymawia, to w porządku, ale to strasznie nieekonomiczne.
Reputacja:
975
Forge ma trochę racji - ciężko to opisać, coś w rodzaju "włAUNczać".
|