To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
No cóż, wygląda na to, że konkurs userom już się znudził, ponieważ w terminie wpłynęła tylko jedna odpowiedź. :lups:

Zatem przypominam pytania:

1. Symbolem wręcz archetypicznym Egiptu jest wielbłąd na pustyni o zachodzie Słońca na tle piramid. Tymczasem w czasie kiedy piramidy budowano, nie było w okolicy ani wielbłądów, ani pustyń. Kiedy (z dokładnością do epoki historycznej) Egipt, poza doliną Nilu i łańcuchem zachodnich oaz przekształcił się w znaną dzisiaj pustynię i kiedy pojawiły się tam w użytku wielbłądy?

W momencie budowy piramid (Stare Państwo) okolica nie była jeszcze pustynna, a pokryta suchy, bo suchym, ale jednak stepem. Wcześniej, w okresie predynastycznym, był tam klimat jeszcze wilgotniejszy. Susza jednak postępowała i step przekształcil się w pustynię pod koniec Starego Państwa. Była to z resztą jedna z podstawowych przyczyn jego upadku.

Wielbłądy natomiast zostały wprowadzone do Egiptu przez ...Persów, w VI w pne, czyli w zasadzie w momencie, kiedy starożytny Egipt ostatecznie upadał. Wcześniej Egipcajnie musieli się obywać bez tych niezwykle użytecznych w ich klimacie zwierząt. Ponieważ również konie przybyły do Egiptu stosunkowo późno, bo za Hyksosów, przez praktycznie połowę swoich dziejów, mieszkańcy Egiptu byli pozbawieni jakichkolwiek zwierząt jucznych pociągowych i wierzchowych. Obraz starożytnego Egiptu, który znamy z beletrystyki i filmu, po pierwsze przedstawia zawsze Egipt w okresie Nowego Państwa, po drugie i to fałszywie :roll:

2. Proszę podać dwie najbogatsze prowincje imperium rzymskiego w momencie śmierci Augusta

Pytanie, nie ukrywam, było podchwytliwe. Bez wątpienia najbogatszym regionem imperium była Italia, ale w tamtych czasach nie była ona prowincją! Została zdegradowana do tego statusu dopiero w III wieku. Drugim najbogatszym regionem imperium, a pierwszą prowincją był oczywiście Egipt, zaś co do drugiej, to w granicach dokładnosci dzisiejszego pomiaru istniał szereg prowincji o jednakowym PKB per capita, np Africa i sąsiadująca z Egiptem Libya, Achaja i Macedonia w dzisiejszej Grecji, oraz wszystkie prowincje azjatyckie od Azji, po Judeę.

3. Pierwsza wojna światowa była poprzedzona długim wyścigiem zbrojeń. Światowe mocarstwa na wyścigi rozbudowywały swoje armie i floty. Proszę wymienić piątą co do siły marynarkę wojenną na świecie w 1914 roku

Podajemy zatem liczbę drednotów, jakie posiadały poszczególne mocarstwa w chwili wybuchu I wojny światowej:

1. Wlk Brytania - 24
2. Niemcy (nie: Prusy! co prawda ówczesna niemiecka armia lądowa składała się kontyngentów poszczególnych krajów Cesarstwa, ale nie dotyczyło to floty - ta była ogólnoniemiecka) - 17
3. USA - 10
4. Francja - 7
5. Włochy - 3
6. Austro-Wegry - 3
7. Japonia - 2

Czyli piąta była marynarka włoska. Miała tyle samo drednotów co Austro-Węgry, ale miały więcej pozostałych okrętów. W tym miejscu musi się pilaster przyznac, ze kiedy pisał te pytania, był pewien, że piąta flota była właśnie Austro-Węgierska, dopiero później uświadomił sobie, że przeoczył "Leonardo da Vinci" - jeden z włoskich drednotów. A chodziło mi o to, żeby zwrócic uwage własnie na flotę Austro-Węgier, jak widac wcale nie najsłabszą, mimo że państwo to absolutnie się z morzem nie kojarzy, to przecież miało i potężną flotę, ilościowo właściwie równą włoskiej, a jakościowo ją przekraczającą i wspaniałe morskie tradycje zwycięstwa pod Lissą, a także zwycięskich walk na Morzu ...Północnym z flota duńską w 1864 roku.

5. W imperium rzymskim istniał system rozdawania ludności wielkich miast, a zwłaszcza stolicy, za darmo ziarna, oliwy i wina. Była to tzw "annona". Kiedy (z dokładnością do 10 lat) w rzymskiej stolicy bezpłatnie rozdawano annonę po raz ostatni?

I znów pytanie było podchwytliwe, bo nie była mowa o "Rzymie", ale o "rzymskiej stolicy", którą od IV wieku był przecież Konstantynopol. I o ile w samym Rzymie bezpłatne rozdawanie annony otrzymało się, chociaż nieregularnie i z przerwami do około roku 590, i tak o wiele dłużej, niż utrzymały się same struktury rzymskiego państwa na zachodzie, co kolejny raz potwierdza, że "upadek Rzymu był procesem, który trwał stulecia, zacząwszy się w III wieku na rubieżach płn-zach, w Brytanii i Galii, zakończył się na dobre dopiero na początku wieku VII, na płd wschodzie, o tyle w Konstantynopolu trwało to dłużej i ostatni raz annonę rozdawano w 617 roku.

6. Rządzący PRL w latach 70 towarzysz Gierek do dzisiaj jest darzony w wielu środowiskach wielką estymą. W szczególności twierdzi się, że co prawda narobił długów, ale długi te szły "na inwestycję" w przeciwieństwie do długów dzisiejszych, rzekomo przeżeranych. Proszę podać o jaką wielkość (w pkt procentowych ówczesnego PKB z dokładnością do 1 pkt proc) wzrosła stopa inwestycji w Polsce w czasach rozrzutnego Gierka w porównaniu z czasami skąpego Gomułki.

Skąpy Gomułka zdawał sobie sprawę że system socjalistyczny jest niewydajny z samej swojej natury i nie porywał się w związku z tym z motyką na Slońce. Korzystając tylko ze środków krajowych, koncentrując się na zarządzaniu nędzą i unikając zaciągania kredytów, których nie byłby w stanie spłacić, zdołał osiągnąć stopień inwestycji na poziomie 17,3% PKB.

Tymczasem Gierek, który uważał że sukces gospodarczy w ramach gospodarki centralnie planowanej jest możliwy, o ile zapewni się dopływ kapitału i technologii, zaciągajac pożyczki na prawo i lewo podniósł ów wskaźnik do poziomu ...17,6% PKB

Róznica wyniosła więc zaledwie ...0,3 pkt procentowego. Gierkowskie kredyty, wbrew twierdzeniom genetycznych patriotów i świeckich humanistów, poszły wieć własnie na przeżarcie. :roll:

Ninniejszym ogłaszam, że konkurs wygrał exodim, który chociaż nie odpowiedział poprawnie na wszystkie pytania, to jednka i tak nie miał konkurencji. Poproszę zatem exodima o podanie mi na priva adresu, na który mam przesłać nagrodę książkową.

Edit: Z rozpędu ominąłem jedno pytanie:

4. Jakie terytorium zostało oficjalnie przyłączone do I RP (przedrozbiorowej traktowanej jako Korona i Litwa łącznie) jako ostatnie i kiedy to było?

Chodziło oczywiście o Podole przyłączone w wyniku traktatu Karłowickiego w 1699 roku. Związane są z tym dwie kontrowersje. Po pierwsze Podole było już częścią I RP wcześniej, jednak zrzekła się go ona w traktacie z Żurawna. Po drugie, później w 1726 roku sejm RON uchwalił inkorporację Kurlandii. Nic jednak z tego nie wyszło i Kurlandia pozostała osobnym, choć lennym księstwem aż do III rozbioru
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
Pytania były dosyć trudne dla osoby, która nie zna dobrze historii, a jedynie korzysta z narzędzi współczesnej techniki jak Google i różnego rodzaju materiały bibliotek cyfrowych Język
I tak padłem na tym pytaniu o annonę, bo nie wiedziałem, że chodzi o Konstantynopol, znalazłem tylko wzmiankę o Grzegorzu I i ostatniej annonie w Rzymie.
Również odpowiedź na pytanie o najbogatsze prowincje miałem źle, w błąd mnie wprowadziła wikipedia, na której Italia została określona jako prowincja.
A z tą Kurlandią to z kolei zostałem oszukany przez Atlas historyczny (PPWK, 2001, strony do porównania 22 i 24) z podstawówki, który znalazłem gdzieś w szafie. Też najpierw myślałem o Podolu, bo w trakcie wojen z Turcją został odłączony od RON, a później reinkorporowany.

Inną kwestią jest udział innych użytkowników - konkurs ma sens tylko wtedy, gdy ktoś z kimś rywalizuje. W tym przypadku tak niestety nie było.

W związku z powyższymi bardzo dziękuję za zadanie świetnych pytań, ale muszę zrzec się nagrody książkowej, gdyż uważam, że na nią nie zasługuję w żaden sposób.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
exodim napisał(a):Pytania były dosyć trudne dla osoby, która nie zna dobrze historii, a jedynie korzysta z narzędzi współczesnej techniki jak Google i różnego rodzaju materiały bibliotek cyfrowych.

Taka właśnie, a nie inna była moja intencja. Żeby odpowiedzi nie można było znaleźć w googlu, a przynajmniej, żeby ich nie można było znaleźć zbyt łatwo. Uśmiech

Cytat:I tak padłem na tym pytaniu o annonę, bo nie wiedziałem, że chodzi o Konstantynopol, znalazłem tylko wzmiankę o Grzegorzu I i ostatniej annonie w Rzymie.

i tak jest to zaskakujące, bo pokazuje, że rzymskie struktury społeczne i gospodarcze przetrwały na Zachodzie sam upadek państwa ponad sto lat. Natomiast to właśnie na wschodzie upadek był błyskawiczny. W ciągu właściwie jednego pokolenia Wschodni Rzym przekształcił się na początku VII wieku w Bizancjum. Tu przetrwały struktury państwowe, ale zmieniło się wszystko inne, gospodarka, społeczeństwo, a nawet dominujący język.

Cytat:Również odpowiedź na pytanie o najbogatsze prowincje miałem źle, w błąd mnie wprowadziła wikipedia, na której Italia została określona jako prowincja.

Wikipedia to wyjątkowo bałamutne źródło Italia była przeciez jądrem imperium, tutaj mieszkała większość obywateli, jej mieszkańcy byli zwolnienie z płacenia podatków. Prowincjami zarządzali namiestnicy (prokonsulowie, lub propretorzy), Italią - pretorzy. Zmieniło sie to w III wieku, kiedy Italię zrównano w statusie z resztą państwa.

Cytat:muszę zrzec się nagrody książkowej, gdyż uważam, że na nią nie zasługuję w żaden sposób

Szkoda. :roll: Bardzo fajną książkę miałem na myśli.

Odpowiedz
pilaster napisał(a):No cóż, wygląda na to, że konkurs userom już się znudził, ponieważ w terminie wpłynęła tylko jedna odpowiedź. :lups:
Niektórym się nie znudził, tylko byli w podróży z przygodami i potem musieli ostro podgonić z pracą.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
warto by też co nieco z góry powiedzieć o nagrodzie Uśmiech
Odpowiedz
pilaster napisał(a):Róznica wyniosła więc zaledwie ...0,3 pkt procentowego. Gierkowskie kredyty, wbrew twierdzeniom genetycznych patriotów i świeckich humanistów, poszły wieć własnie na przeżarcie. :roll:
A skad ta pewnosc, ze gdyby nie reformy Gierka to udalo by sie utrzymac ten poziom wzrostu PKB?
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski!
Odpowiedz
Gratuluję Pilastrowi pytań.
Tak jak Iselin byłem w rozjazdach i nie mogłem się przyłożyć (mam zasadę że poniżej 3 odpowiedzi nie wchodzę).
Trafiłem pytania egipskie, terytoria przyłączone do I RP ale tak jak pisze Pilaster co do marynarek obstawiałem Austro-Węgry, bo to coś w rodzaju czechosłowackiej floty handlowej (a była taka).
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Tgc napisał(a):A skad ta pewnosc, ze gdyby nie reformy Gierka to udalo by sie utrzymac ten poziom wzrostu PKB?

Jakie reformy? Jaki poziom wzrostu?

Odpowiedz
Wygląda na to, że Exodim zamordował wątek Oczko
Odpowiedz
Mam nadzieję, że to tylko krótkie wakacje.
Odpowiedz
Niestety, nie mam teraz czasu na wymyślenie pytań. Możecie poczekać do 10 lutego (koniec sesji) lub, jeśli ktoś ma ochotę, przejąć zadanie utworzenia pytań konkursowych.
Odpowiedz
Wydaję z siebie dyskretny kaszel.
Odpowiedz
No tak, naturalnie. Przepraszam za zwłokę, ale po sesji są zapisy, które na nieszczęsnym systemie on-line mogą trwać cały dzień, chociaż samo zapisanie się na kurs trwa 10 sekund.
Mam już 3 pytania, jeszcze dzisiaj na pewno zedytuję ten post z resztą.

edit: no, to jednak jutro.
Odpowiedz
Oto i długo wyczekiwana lista pytań:
1. Pewna irlandzka poetka wspomina w jednym ze swoich utworów żałobnych o krzywdzącym katolików w swoim kraju prawie karnym. O jakim dokładnie przepisie pisała*?
2. Na którym miejscu (1-6) Katon Starszy stawia rentowność uprawy pola zbożowego względem innych części majątku ziemskiego?
3. Miał dwa oblicza, choć nikt nie wiedział czemu;
jedno było dobre, drugie kryło przemoc.
Przez otwarte wrota szły sługi jego,
by manifestować zło oblicza drugiego.

O kim/czym mowa?
4. Filozofia jednego z żydowskich mędrców odstawała od reszty współziomków z jego okresu. Jego największym (najbardziej znanym) dziełem był napisany po arabsku zbiór anegdot i przemyśleń na temat Biblii, w większości krytykujących nielogiczne, według tego filozofa, fragmenty Świętej Księgi. Jak nazywał się ten filozof i w którym wieku tworzył?
5. Mimo że obecnie większość zwolenników neonazizmu i ideologii pochodnych stara się negować Holocaust, umniejszając liczbę ofiar niemieckich obozów koncentracyjnych, to w trakcie wojny, niektórzy, niezwiązani bezpośrednio z Berlinem antysemici wychwalali Niemców za ich działania skierowane przeciwko temu [żydowskiemu] narodowi, a wręcz explicite wypowiadali się o milionach zabitych Żydów w obozach koncentracyjnych. Jeden z nich spotkał się nawet z Hitlerem w czasie, gdy na froncie wschodnim toczyły się walki na przedpolach Moskwy. Jak nazywała się ta osoba?
6. Jaki odsetek, z dokładnością do 1 p.p. stanowiły gospodarstwa o powierzchni ponad 100 ha w województwie pomorskim w II RP po pierwszych dwóch latach reformy rolnej?

*istotna jest tylko treść (nie musi być literalna) tego artykułu

Zapraszam do udziału!

edit: zapomniałem podać deadline - na odpowiedzi czekam do 23 lutego, do godziny 17:00
Odpowiedz
Jako, że została mniej jak doba do terminu nadsyłania odpowiedzi, to informuję, że na razie żadna osoba nie wysłała swoich rozwiązań.

Pytania, oprócz 1. i 3. (które jest swoistą zagadką), nie są trudne, moim zdaniem, stąd dziwi mnie tak mały (a w zasadzie to żaden) odzew.
Odpowiedz
Zwycięża Sofeicz, który jako jedyny nadesłał odpowiedzi. Gratuluję!

1. Chodziło o przepis zabraniający katolikowi posiadania konia, którego wartość była większa niż 5 funtów. Nawiązanie do tego można odnaleźć w wierszu Eileen O'Connell "Caoineadh Airt Uí Laoghaire".
2. Sofeicz był blisko i dobrze pamiętał, że Kato Starszy niezbyt cenił sobie ten rodzaj uprawy (pole zbożowe). Zaklasyfikował go na 6. miejscu jeśli chodzi o rentowność.
3. Odpowiedzią do zagadki był Janus, bóg o dwu twarzach, błogosławiący rzymskim żołnierzom idącym na wojnę.
4. Chiwy z Balchy, IX w.
5. Mufti Jerozolimy Amin Al-Husajni
6. 50,0%

Konkurs już stracił stałych uczestników, co mnie zasmuciło, podobnie jak fakt, że Iselin, która popędzała mnie do układania pytań, nie wzięła w nim udziału.
Odpowiedz
Gratuluję Exowi pytań - wysoko zawiesił poprzeczkę.
Z jednej strony się cieszę (chociaż sam wynik był słaby) ale z drugiej mam wątpliwości, czy dalsze odcinki konkursu mają sens, skoro frekwencja tak dramatycznie siadła.
Czekam na głosy za lub przeciw.
Odpowiedz
exodim napisał(a):Konkurs już stracił stałych uczestników, co mnie zasmuciło, podobnie jak fakt, że Iselin, która popędzała mnie do układania pytań, nie wzięła w nim udziału.
Poprawię się Uśmiech Podziękuj zresztą za to zleceniodawcom, którzy zrobili się dość aktywni w zeszłym tygodniu. A po szaleństwach związanych z podróżą za koło podbiegunowe należało nieco podreperować budżet. Dopiero w piątek wieczorem byłam w stanie otworzyć pytania po raz drugi Uśmiech
Sofeicz napisał(a):Czekam na głosy za lub przeciw.
Ja jestem za. Obiecuję, że odpowiem, nawet jeśli odgadnę jedno i będzie to piramidalna bzdura Oczko
Może ludzie wreszcie oderwą się od stu wątków o homoseksualistach.

Jeszcze mi przyszło do głowy, że można zmniejszyć liczbę zagadek w jednej turze. Niektórzy mogą nie wysyłam odpowiedzi, bo uważają, że mają ich za mało, nie każdy też czuje się pewnie na siłach wymyślić sześć kolejnych zagadek.
Odpowiedz
Przecież nie musisz się tłumaczyć.

@Sofeicz
Też jestem za
Odpowiedz
OK - muszę mieć ze dwa dni na wymyślenie pytań.
Spróbuję, na zachętę dla nowych partycypantów, uczynić je deczko strawniejszymi.
No i jak zwykle NAGRODA - CZEREMCHÓWKA (jeszcze mi trochę zostało).
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości