Liczba postów: 3,053
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
The Phillrond napisał(a):Jeans też zachował oryginalną pisownię, a mimo to jest odmieniany i z tego co pamiętam, to nawet odmiana zangielszczonego słowa jest poprawna. Więc ok, rozumiem o co Ci chodzi, ale w tym wypadku da się odmienić wszystko. Pytanie brzmi, czy słowo wżarło się w mowę ojczystą by zebrać je w cudzysłowie czy nie
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Phillrondzie, dziś już można pisać dżins. I tak się pisze od dosyć dawna, aczkolwiek funkcjonuje jeszcze pisownia angielska, aczkolwiek jest już rzadko spotykana.
teranin007 napisał(a):Ty i tobie podobni nie będziecie nam dyktować co i gdzie pisać. Prawda musi być głoszona zwłaszcza w takim miejscu jak te.
Miejsce to, a nie te. Ja wiem, że język polski być bardzo trudna dla teranina007.
Kwasss napisał(a):Czy posiadania fajki wpływ na długość życia?
Język polskawy, bo polski na pewno nie.
Cytat:Nie chce mi się dalej kontynuować tej dyskusji
Że co? Kontynuować dalej? A nie lepiej cofać się do tyłu?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Reputacja:
Furia napisał(a):Mówisz, masz!
Tu popełnia się poważniejsze błędy i ja problemu nie robię, bo już mi się powoli przestaje chcieć. Widzę, że to za wielkiego sensu nie ma, bo i tak mało ludzi to czyta, a nawet jak ktoś czyta, to i tak się nad tym nie zastanawia i po zwróceniu uwagi sadzi te same byki.
Edycja:
Dotarłem i zedytowałem. Błąd poprawiony.
Dzięki za zwrócenie uwagi.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 10,415
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561 Płeć: nie wybrano
nonkonformista napisał(a):Widzę, że to za wielkiego sensu nie ma, bo i tak mało ludzi to czyta, a nawet jak ktoś czyta, to i tak się nad tym nie zastanawia i po zwróceniu uwagi sadzi te same byki.
Jeśli chcesz kiedyś uczyć w szkole, przyzwyczajaj się :>
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Liczba postów: 3,053
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
nonkonformista napisał(a):Tu popełnia się poważniejsze błędy i ja problemu nie robię...
Jak ja kocham takie gadanie... Najpierw zapowietrzałeś się, gdy Ci zwróciłam uwagę, że pisujesz "nieważne" rozłącznie, a gdy udowodniłam, że rzeczywiście Ci się to zdarza, to pokazujesz paluchem na innych. I gdzie my tędy dojdziemy, stary? :]
Reputacja:
Furia napisał(a):Jak ja kocham takie gadanie... Najpierw zapowietrzałeś się, gdy Ci zwróciłam uwagę, że pisujesz "nieważne" rozłącznie, a gdy udowodniłam, że rzeczywiście Ci się to zdarza, to pokazujesz paluchem na innych. Gdzie my tędy dojdziemy, stary? :]
Niniejszym przepraszam.
Może piosenka? :*
Apologize!
Reputacja:
Furia napisał(a):
Akurat Hansa mam teraz w ignorowanych, więc i tak nie wyłapię, a poza tym, jak napisałem, już się mi powoli przestaje chcieć.
Ale przykłady bardzo ciekawe. I dziękuję za wrzucenie ich tutaj.
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: ate 7 stopnia
Furia napisał(a):Zawsze mnie ciekawiło czy bardziej przycina się babie nazywając ją "dziadem", czy jednak chłopu nazywając go "babą"!
Nie słyszałem, żeby babę ktoś nazwał dziadem, raczej "dziadówą"
Furia napisał(a):Ale czy koniecznie musisz być artystą tego rodzaju? Niedawno jeden czub zagłodził psa na oczach publiki. On też mienił się "artystą". :]
Z tym skojarzył mi się performance Warpechowskiego, który przywiązał ptaka w klatce do ryby w akwarium, po czym otworzył klatkę i ptak pofrunął wyciągając rybkę.
Ergo - wolność jednych jest śmiercią drugich - głębokie, nie?
Liczba postów: 6,486
Liczba wątków: 40
Reputacja:
151 Płeć: nie wybrano
Furia napisał(a):Zawsze mnie ciekawiło czy bardziej przycina się babie nazywając ją "dziadem", czy jednak chłopu nazywając go "babą"!
Ja nie chciałem Tobie niczego przycinać
Lecz myślę, że najbardziej przycina się babie, która była kiedyś chłopem, nazywając ją "dziadem" (Grodzka)
Furia napisał(a):Ale czy koniecznie musisz być artystą tego rodzaju? Niedawno jeden czub zagłodził psa na oczach publiki. On też mienił się "artystą". :]
Ciekawie mnie zestawiłaś. Mogłaś jeszcze dodać Hitlera i Dżugaszwiliego :]
Sofeicz napisał(a):Hans się nie liczy w tej materii.