To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nagminne błędy Polaków
The Phillrond napisał(a):Jeans też zachował oryginalną pisownię, a mimo to jest odmieniany i z tego co pamiętam, to nawet odmiana zangielszczonego słowa jest poprawna. Uśmiech Więc ok, rozumiem o co Ci chodzi, ale w tym wypadku da się odmienić wszystko. Pytanie brzmi, czy słowo wżarło się w mowę ojczystą by zebrać je w cudzysłowie czy nie Język

Proponuje tu to rozwiazac, drodzy moi. ^^
Odpowiedz
Phillrondzie, dziś już można pisać dżins. I tak się pisze od dosyć dawna, aczkolwiek funkcjonuje jeszcze pisownia angielska, aczkolwiek jest już rzadko spotykana.

teranin007 napisał(a):Ty i tobie podobni nie będziecie nam dyktować co i gdzie pisać. Prawda musi być głoszona zwłaszcza w takim miejscu jak te.
Miejsce to, a nie te. Ja wiem, że język polski być bardzo trudna dla teranina007.

Kwasss napisał(a):Czy posiadania fajki wpływ na długość życia?
Język polskawy, bo polski na pewno nie. Język
Cytat:Nie chce mi się dalej kontynuować tej dyskusji
Że co? Kontynuować dalej? A nie lepiej cofać się do tyłu?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Już nie ważne.

Mówisz, masz!
Odpowiedz
Furia napisał(a):Mówisz, masz!
Tu popełnia się poważniejsze błędy i ja problemu nie robię, bo już mi się powoli przestaje chcieć. Widzę, że to za wielkiego sensu nie ma, bo i tak mało ludzi to czyta, a nawet jak ktoś czyta, to i tak się nad tym nie zastanawia i po zwróceniu uwagi sadzi te same byki.
Edycja:
Dotarłem i zedytowałem. Błąd poprawiony.
Dzięki za zwrócenie uwagi.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Widzę, że to za wielkiego sensu nie ma, bo i tak mało ludzi to czyta, a nawet jak ktoś czyta, to i tak się nad tym nie zastanawia i po zwróceniu uwagi sadzi te same byki.
Jeśli chcesz kiedyś uczyć w szkole, przyzwyczajaj się :>
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Jeśli chcesz kiedyś uczyć w szkole, przyzwyczajaj się :>
No tak, to wyrabia cierpliwość.
Ale cieszy mnie chociaż to, że Sofeicz już nie cudzysłowi.
Mała radość jest.
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Tu popełnia się poważniejsze błędy i ja problemu nie robię...

Jak ja kocham takie gadanie... Najpierw zapowietrzałeś się, gdy Ci zwróciłam uwagę, że pisujesz "nieważne" rozłącznie, a gdy udowodniłam, że rzeczywiście Ci się to zdarza, to pokazujesz paluchem na innych. I gdzie my tędy dojdziemy, stary? :]
Odpowiedz
No nie CYDZYSŁOWIĘ!
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Furia napisał(a):Jak ja kocham takie gadanie... Najpierw zapowietrzałeś się, gdy Ci zwróciłam uwagę, że pisujesz "nieważne" rozłącznie, a gdy udowodniłam, że rzeczywiście Ci się to zdarza, to pokazujesz paluchem na innych. Gdzie my tędy dojdziemy, stary? :]
Niniejszym przepraszam.

Może piosenka? :*
Apologize!

Odpowiedz
Hans Wegeżynsten napisał(a):... okres menstruacyjny...

Hans Wegeżynsten napisał(a):...policzkując go w twarz...

Szczęśliwy
Odpowiedz
Furia napisał(a):Szczęśliwy
Akurat Hansa mam teraz w ignorowanych, więc i tak nie wyłapię, a poza tym, jak napisałem, już się mi powoli przestaje chcieć.
Ale przykłady bardzo ciekawe. I dziękuję za wrzucenie ich tutaj.
Odpowiedz
Furia napisał(a):Szczęśliwy
O Ty dziadzie Duży uśmiech

"policzkując go w twarz" - zostaję przy tej maślanej wersji, bo lepiej brzmi na głos. Jestem artystą, nic mnie nie ogranicza.
Odpowiedz
Sa i tacy, których łatwo spoliczkować w pośladki.
Odpowiedz
Hans Wegeżynsten napisał(a):O Ty dziadzie...

Zawsze mnie ciekawiło czy bardziej przycina się babie nazywając ją "dziadem", czy jednak chłopu nazywając go "babą"! Szczęśliwy

Hans Wegeżynsten napisał(a):... zostaję przy tej maślanej wersji, bo lepiej brzmi na głos. Jestem artystą, nic mnie nie ogranicza.

Ale czy koniecznie musisz być artystą tego rodzaju? Niedawno jeden czub zagłodził psa na oczach publiki. On też mienił się "artystą". :]
Odpowiedz
Furia napisał(a):Zawsze mnie ciekawiło czy bardziej przycina się babie nazywając ją "dziadem", czy jednak chłopu nazywając go "babą"! Szczęśliwy
Nie słyszałem, żeby babę ktoś nazwał dziadem, raczej "dziadówą"
Furia napisał(a):Ale czy koniecznie musisz być artystą tego rodzaju? Niedawno jeden czub zagłodził psa na oczach publiki. On też mienił się "artystą". :]
Z tym skojarzył mi się performance Warpechowskiego, który przywiązał ptaka w klatce do ryby w akwarium, po czym otworzył klatkę i ptak pofrunął wyciągając rybkę.
Ergo - wolność jednych jest śmiercią drugich - głębokie, nie?
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Nie słyszałem, żeby babę ktoś nazwał dziadem, raczej "dziadówą".

Przecież zacytowałam Hansa, więc już słyszałeś/widziałeś.

Sofeicz napisał(a):Ergo - wolność jednych jest śmiercią drugich - głębokie, nie?

Mnie pytasz? :roll: Hm... Od "głębokości" to mamy tu Idiotę. Jak dla mnie, to to jest po prostu prawdziwe. Póki co.
Odpowiedz
Furia napisał(a):Przecież zacytowałam Hansa, więc już słyszałeś/widziałeś.
Hans się nie liczy w tej materii.
Odpowiedz
Furia napisał(a):Zawsze mnie ciekawiło czy bardziej przycina się babie nazywając ją "dziadem", czy jednak chłopu nazywając go "babą"! Szczęśliwy
Ja nie chciałem Tobie niczego przycinać Duży uśmiech

Lecz myślę, że najbardziej przycina się babie, która była kiedyś chłopem, nazywając ją "dziadem" Uśmiech (Grodzka)

Furia napisał(a):Ale czy koniecznie musisz być artystą tego rodzaju? Niedawno jeden czub zagłodził psa na oczach publiki. On też mienił się "artystą". :]
Ciekawie mnie zestawiłaś. Mogłaś jeszcze dodać Hitlera i Dżugaszwiliego :]
Sofeicz napisał(a):Hans się nie liczy w tej materii.

Nie fikaj!
Odpowiedz
adi. napisał(a):te pojęcie
Nie ma czegoś takiego.
Jest to pojęcie. Te to zaimek wskazujący liczby mnogiej rodzaju niemęskoosobowego.

Nie odróżniasz liczby pojedynczej od mnogiej?

Ten
mężczyzna
Ta kobieta
To pojęcie, dziecko, kurczę.

Ci panowie
Te panie, stoły, pojęcia.
Odpowiedz
Furia napisał(a):A może ta szumowina będzie miała na tyle "przyzwoitości", by samemu się zutylizować za pomocą sznura.

Nonkonformisto, w powyższym jest błąd, prawda?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości