To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nagminne błędy Polaków
Co Ci się stało Furio, że z preskryptywistki stałaś się nagle deksryptywistką?

Ja nie wiem po której stronie stać. Z jednej strony język ewoluuje, ale z drugiej strony gdy nikt nad tym nie czuwa, to normy się rozłażą i powstają podziały albo problemy ze zrozumieniem...
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Forge napisał(a):Co Ci się stało Furio, że z preskryptywistki stałaś się nagle deksryptywistką?

Nic podobnego. Tylko, że rugować teraz z polszczyzny "spolszczoną ruszczyznę", to (w jakiś sposób) tak, jak "usuwać" 8.miesięczny płód. Jest już za późno i nikomu się nie chce. ^^

Forge napisał(a):Ja nie wiem po której stronie stać. Z jednej strony język ewoluuje, ale z drugiej strony gdy nikt nad tym nie czuwa, to normy się rozłażą i powstają podziały albo problemy ze zrozumieniem...

Dzień dobry. Tu rzeczywistość. Twój opis doskonale przystaje do wszystkich płaszczyzn życia. Niezmiennie się one zmieniają. A dzięki tym zmianom, mamy o czym gadać i nowego smartfona co pół roku. :]

Sofeicz napisał(a):I Nieniemców sporo.

I nie-Niemców sporo.
Odpowiedz
Nieniemiec bije nie-Niemca na głowę.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Furia napisał(a):Nic podobnego. Tylko, że rugować teraz z polszczyzny "spolszczoną ruszczyznę", to (w jakiś sposób) tak, jak "usuwać" 8.miesięczny płód. Jest już za późno i nikomu się nie chce. ^^
Mnie się jeszcze chce. Oczko
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Chciałem coś tutaj napisać kiedy nie mogłem, ale teraz już nie pamiętam.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):DailyNews to katolicka gazeta propagandowa, albo piotr35 zwyczajnie kłamie.

Błąd: przed albo nie powinno być przecinka.
Reguła: Przed spójnikami łączącymi zdania współrzędne rozłączne /lub, albo, tudzież/ nie stawiamy przecinka.

Prawidłowo: DailyNews to katolicka gazeta propagandowa albo piotr35 zwyczajnie kłamie.

Ten błąd panoszy się niestety dosyć często.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Ale jakby się pojawiło drugie (i trzecie, i czwarte) "albo", to już tam przecinek leci, prawda?

I czy zaczyna się zdanie od "ale"? A od "i"? Co z zaczynaniem od "a"?
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Wiem, że nie zaczyna się zdania od 'że'.
Odpowiedz
Forge napisał(a):Ale jakby się pojawiło drugie (i trzecie, i czwarte) "albo", to już tam przecinek leci, prawda?
Tak, zgadza się.

I czy zaczyna się zdanie od "ale"? A od "i"? Co z zaczynaniem od "a"?
Od 'ale' nie...
Ale nie mam pieniędzy, kupiłbym sobie samochód. :?:

Od 'i' również nie.
I czytał gazetę siedział w fotelu. :?:

Od 'a' można.
A co powiesz na to, żebyśmy poszli do kina?
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Od 'ale' nie...

Od 'i' również nie.

Od 'a' można.

"Ale zajebista pogoda, pójdziemy na spacer?"
"I co z tego, że nie masz pieniędzy?"

Nie ma reguły Język
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Wiem, że nie zaczyna się zdania od 'że'.

Że też trzeba ci tłumaczyć takie proste rzeczy Uśmiech
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Od 'ale' nie...

Od 'i' również nie.

Od 'a' można.

Można od ale, i oraz a
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=10767
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Forge napisał(a):Ale jakby się pojawiło drugie (i trzecie, i czwarte) "albo", to już tam przecinek leci, prawda?

Tak samo można używać "i".
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
A od 'więc'?
Na siłę można zacząć od każdego słowa ale styliście nie przystoi.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):A od 'więc'?
Na siłę można zacząć od każdego słowa ale styliście nie przystoi.

Więc chodź, pomaluj mój świat... Duży uśmiech
[COLOR="Silver"]*Wyjątkowo dowcipny i cięty ateistyczny cytat.*
*Praktycznie nikomu nieznany autor tegoż cytatu*[/COLOR]
Odpowiedz
GoodBoy napisał(a):Odpowiedziałem w stosownym temacie na Twojego wcześniejszego posta
GoodBoyu, gdy ktoś do ciebie napisze list, to odpowiadasz na list czy na lista? Język
Oczywiście, że na list.
Odpowiadać na łączymy z biernikiem nie z dopełniaczem!

Prawidłowo powinno to brzmieć: Odpowiedziałem w stosownym temacie na Twój wcześniejszy post.

To znaczy reguła jest taka, że nie zaczynamy od 'i', 'ale' itd. zdań współrzędnie złożonych łącznych, rozłącznych, wynikowych, przeciwstawnych i synonimicznych. O zdaniach podrzędnych nie było mowy. :razz:
Twoje zdanie /zresztą z bardzo zbanalizowanym i wulgarnym przymiotnikiem zajebisty/ nie jest przeciwstawne. Opuśćmy w tym przypadku partykułę ale; na tym polega dowcip, że nie jest to spójnik w tym przypadku.
I mamy zdania, których treść się sobie nie przeciwstawia.
A ja miałem na myśli spójniki nie partykuły!
Odpowiedz
Nonkonformisto, czy prawidłowo jest mówić "dwa bliźniaki/dwaj bliźniacy"?

nonkonformista napisał(a):Muzułmanin czci tylko Allacha...

A przy okazji... Wstydź się. ^^

Neuromanta napisał(a):...skąd inąd...

Nie mam "słuf". Szczęśliwy
Odpowiedz
Furia napisał(a):Nonkonformisto, czy prawidłowo jest mówić "dwa bliźniaki/dwaj bliźniacy"?

Dwa bliźniaki /domy/, dwaj bliźniacy /ludzie/

Furia napisał(a):A przy okazji... Wstydź się. ^^
Allah możemy pisać zarówno przez 'ch' jak i 'h'

Furia napisał(a):Nie mam "słuf". Szczęśliwy
No właśnie. Język Nie ma takiego słowa 'inąd', Nekromanto.

Iselin napisał(a):Po ogłoszeniu wyników reklamacji co do precyzji pytań nie przyjmuje się
Się na końcu wygląda nieładnie, 'się' na końcu się nie używa. W dowiązaniu, co nam komunikuje Miodek na ten temat:

http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/7...l?cookie=1

Iselino, powinno być: Po ogłoszeniu wyników reklamacji co do precyzji pytań się nie przyjmuje.
Brzmi lepiej, prawda?

Edycja:
su27 napisał(a):Dedykowany czytnik Kindle Fire to tablet z androidem.
Słucham?
Dedykowany? Komu? Jak czytam podobne kwiatki, to mnie krew zalewa. A może by jednak pisać po polsku?
Ja wiem, że angielski jest modny, ale bez przesady.

"dedykować ndk a. dk IV ~any <<poświęcać, poświęcić komuś swój utwór lub wykonaną przez siebie rzecz>>: Dedykować wiersz matce."

Wielki słownik języka polskiego, red. A. Markowski, Warszawa 2006, s. 122.
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Się na końcu wygląda nieładnie, 'się' na końcu się nie używa. W dowiązaniu, co nam komunikuje Miodek na ten temat:

http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/7...l?cookie=1

Iselino, powinno być: Po ogłoszeniu wyników reklamacji co do precyzji pytań się nie przyjmuje.
Brzmi lepiej, prawda?
Właściwie to miała być parafraza popularnego powiedzenia "Po odejściu od urny reklamacji nie uwzględnia się", ale dzięki za ciekawe info Duży uśmiech Miejsce "się" w zdaniu bardzo mnie interesuje, a wśród poprawiaczy dotychczas zauważyć się daje tendencja odwrotna Oczko
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Nekromanto.

Neuromanto, a nie Nekromanto.:p

nonkonformista napisał(a):Iselino, powinno być: Po ogłoszeniu wyników reklamacji co do precyzji pytań się nie przyjmuje.
Brzmi lepiej, prawda?

Beznadziejnie. Pytań się nie przyjmuje?
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości