To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
Palmer Eldritch napisał(a):Na razie mam "kryzys netowy", to znaczy nie mam siły siedzieć przy kompie, więc wysłałem tylko te dwie odpowiedzi, które znałem bez gógla. Uśmiech
A do kogo? Oczko
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Iselin napisał(a):A do kogo? Oczko

Od kwadransa próbuję wysłać i ciągle wyskakuje mi Sofeicz... Duży uśmiech
Odpowiedz
Ja niewinny.
U mienia ruki swabodnyje :lol2:
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Nie przeginaj. Nie dość że DWADZIEŚCIA razy widziałem Twój awatar to jeszcze po rusku szprechasz. Kiedyś ktoś nie wytrzyma i przypierniczy Ci minusa. A wtedy to ja będę Sprite Uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
I nadszedł czas na odpowiedzi:

1. Ponieważ już niektórzy wykryli, z jakiego regionu często czerpię inspirację do pytań, to napiszę już, że chodzi o Skandynawię. Bohater tej zagadki był wojownikiem, o którym wspominają różne źródła historyczne oraz literatura skaldyczna. Poległ w wielkiej bitwie, a według jednej z wersji przed śmiercią stracił obie dłonie, co nie przeszkodziło mu chwycić skrzyń ze złotem i skoczyć z nimi w morskie odmęty. Jak się nazywał?
Bue. A dokładniej Bue digre lub Bui digri. Według Sagi o Jomsvikingach podczas bitwy w zatoce Hjřrungavĺg, kiedy ucięto mu obie ręce w nadgarstkach, włożył kikuty rąk w uchwyty skrzyń i wyskoczył z łodzi, nawołując do tego samego swoich ludzi.

2. Wiele popularnych zwyczajów, związanych między innymi z chrześcijańskimi świętami, wywodzi się z odległej przeszłości. Ich znaczenie ulegało jednak często zmianie przez wieki i w przypadku niektórych mało kto pamięta, o co w nich naprawdę chodziło. Na przykład z jednym z bardzo ważnych świąt chrześcijańskich wiąże się pewien przesąd – ludzie wierzą, że danego dnia mogą doświadczyć pewnego przeżycia i niektórzy chyba nawet starają się to zrobić. Przesąd ten jest też przyczynkiem do różnych żartobliwych uwag, zarówno w gronie rodzinnym, jak i szeroko pojętej kulturze. Gdybyśmy jednak cofnęli się w przeszłość, okazałoby się, że kiedyś starano się uniknąć doświadczenia tego, o czym mowa, ponieważ wiązało się to z rychłym zgonem. O jakim wierzeniu mowa?
Chodzi o próby usłyszenia zwierząt mówiących ludzkim głosem w Wigilię o północy. Kiedyś usłyszenie ich wróżyło śmierć przed następną Wigilią.

3. Pewien bardzo piękny norweski zabytek sprzed ponad tysiąca lat doczeka się niedługo repliki, która powstanie w Polsce. Jaki to zabytek?
Wóz z Osebergu, gdzie spoczęła królowa Ĺsa. Replika powstaje w Centrum Słowian i Wikingów na Wolinie.

4. Przyczyną śmierci jednej z polskich władczyń, a przynajmniej jedną z przyczyn, mogła być według niektórych badaczy… wąska miednica. O którą władczynię chodzi?
Jadwiga Andegaweńska.

5. Pewien wybitny asyriolog przez lata współpracował z popularnym tygodnikiem, który nie miał nic wspólnego z asyriologią. Jego współpracownicy nie mieli pojęcia, jakiego to wybitnego naukowca mają w swoim gronie. Dowiedzieli się o tym dopiero wtedy, gdy z powody działań wojennych praca naukowa w kraju, z którego pochodził ów asyriolog stała się niemożliwa i przyjął on posadę w innym państwie. Jak się nazywał ów naukowiec?
Obejrzałam życiorysy Waszych naukowców, ale nie pasowało Oczko Chodziło o Ernsta Weidnera, który przez dwadzieścia lat był współredaktorem Berliner Illustrierte Zeitung, gdzie prowadził dział krzyżówek i lekkich powieści. W roku 1942, gdy praca naukowa, którą prowadził równolegle z pracą dla tygodnika, stała się niemożliwa z powodu alianckich nalotów, objął profesurę w Austrii ku zdziwieniu współpracowników w tygodnika.

6. Niedaleko miejsca, gdzie niedawno miała miejsce spektakularna katastrofa, znajduje się… obiekt. Potocznie mówi się o nim miasto, jednak bardzo możliwe, że pełnił inną funkcję. Jego architektura wiąże się z pewnymi pradawnymi symbolami, z których jeden kojarzy się negatywnie od ubiegłego stulecia. Jak nazywa się obiekt, o którym mowa?
Arkaim w okręgu czelabińskim. Miasto Swastyka lub Miasto Mandala.

7. Jedna z bohaterek pewnej mitologii, zła i podstępna wiedźma, cieszy się z powodu swej niezależności sympatią współczesnych feministek. Co to za postać?
Morgan Le Fay i Hekate też pasują, chociaż właściwie chodziło mi o Louhi Oczko

Wyniki:
Hastur: 6 punktów
Neuromancer: 5 punktów

Gratulacje, Hastur Uśmiech
Odpowiedz
Gratuluję i czekam na pytania Uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
Łał, brawo Hastur!
Wiem, że zadasz fajne pytania. Język
Odpowiedz
Dziękuję wszystkim za gratulacje i jednocześnie proszę wszystkich zainteresowanych o cierpliwość i wyrozumiałość, jako że pytania pojawią się najwcześniej jutro, a najpóźniej dopiero pojutrze wieczorem. Nie czuję się najlepiej i mam sporo roboty.
Odpowiedz
Bardzo dobrze. Nie ma co zbyt często konkursować, bo nam spowszednieje. Uśmiech
Odpowiedz
Czekam. Obserwuję konkurs od dłuższego czasu i teraz wreszcie chyba wezmę udział.
Odpowiedz
1. W kraju sąsiadującym z Polską niedawno spłonęła znaczna część kilkusetletniego zamku. Za pożar odpowiedzialni byli przedstawiciele pewnej powszechnie nielubianej mniejszości etnicznej. O jaki zamek chodzi i jak nazywali się jego dwaj pierwotni budowniczowie?
2. Ów żyjący na przełomie XIX i XX wieku i pochodzący z Prus pan uważany jest za ojca pewnej dyscypliny sportu, a jego sylwetka i używany przezeń charakterystyczny przyrząd do dziś widnieją na statuetce wręczanej zwycięzcy najbardziej prestiżowych zawodów tego sportu. Jak nazywał się ten pan, o jakie zawody chodzi i na czym polega najbardziej zauważalna różnica między nim a współczesnymi zawodnikami tego sportu?
3. Tradycyjnie konkursowe klimaty skandynawskie: nazwa oręża tego ważnego dla Norwegii świętego tłumaczy się na angielski jako "cutter". O jakiego świętego chodzi i jak w oryginale nazywa się jego oręż? Na dodatkowy punkt: w jakim mieście obecnie ów oręż jest przechowywany?
4. Niedługo przed odzyskaniem przez Polskę niepodległości doszło do spięcia między niemieckim dowództwem wojskowym a podległymi mu żołnierzami legionów polskich. Sedno owego konfliktu tkwiło w nowym tekście przysięgi. Proszę zacytować tekst owej przysięgi i podać, która brygada legionów pod czyim dowództwem jako jedyna złożyła ową przysięgę.

Pytania są chyba łatwe, zatem na odpowiedzi czekam do czwartku do południa.
Odpowiedz
Kształcące te pytania.
Odpowiedz
Pierwszy zestaw odpowiedzi właśnie wpłynął. Zachęcam innych do spróbowania swoich sił, pytania naprawdę nie są trudne Oczko
Odpowiedz
Znam odpowiedź tylko na jedno, jutro postaram się poszukać odpowiedzi na resztę.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Kolejny zestaw odpowiedzi wylądował u mnie na skrzynce, a co najmniej jeszcze jeden zapowiada się na wieczór. Przypominam, że czas na nadsyłanie rozwiązań mija już jutro w samo południe.

Edit: mam już 4 zestawy odpowiedzi, konkurencja jest zacięta, kto się jeszcze nie zgłosił niechaj czym prędzej to zrobi Uśmiech
Odpowiedz
Time's up! Poniżej znajdziecie odpowiedzi wraz z punktacją.

1. W kraju sąsiadującym z Polską niedawno spłonęła znaczna część kilkusetletniego zamku. Za pożar odpowiedzialni byli przedstawiciele pewnej powszechnie nielubianej mniejszości etnicznej. O jaki zamek chodzi i jak nazywali się jego dwaj pierwotni budowniczowie?

Chodziło o zamek Krasna Horka na Słowacji, spalony częściowo przez cyganów, i braci Filipa i Detre Szárs z rodu Ákos jako jego budowniczych.

Do zdobycia: 2 pkt
Xeo95: 2
Iselin: 2
Rojza: 2
Sajid: 2
Neuromancer: 2

2. Ów żyjący na przełomie XIX i XX wieku i pochodzący z Prus pan uważany jest za ojca pewnej dyscypliny sportu, a jego sylwetka i używany przezeń charakterystyczny przyrząd do dziś widnieją na statuetce wręczanej zwycięzcy najbardziej prestiżowych zawodów tego sportu. Jak nazywał się ten pan, o jakie zawody chodzi i na czym polega najbardziej zauważalna różnica między nim a współczesnymi zawodnikami tego sportu?

Czemu nikt mi nie wypomniał, że w pytaniu użyłem tylu powtórzeń słowa "sport"? Smutny No nic. Chodziło o Eugene'a Sandowa, uważanego za ojca współczesnej kulturystyki, którego sylwetka znajduje się na statuetce przyznawanej zwycięzcy zawodów Mr. Olimpia. Najbardziej zauważalna różnica między nim a współczesnymi zawodnikami tego sportu to, jak się okazało, rzecz dość subiektywna. Mi osobiście najbardziej w oczy rzucają się rozmiary i proporcje jego klatki piersiowej, znacznie mniejsze niż u obecnych koksów, ale odpowiedzi mówiące o realizowaniu przez Sandowa antycznego, greckiego ideału sylwetki również uznam.

Do zdobycia: 3 pkt
Xeo95: 0
Iselin: 1
Rojza: 3
Sajid: 3
Neuromancer: 0

3. Tradycyjnie konkursowe klimaty skandynawskie: nazwa oręża tego ważnego dla Norwegii świętego tłumaczy się na angielski jako "cutter". O jakiego świętego chodzi i jak w oryginale nazywa się jego oręż? Na dodatkowy punkt: w jakim mieście obecnie ów oręż jest przechowywany?

Cytat z książki "Wikingowie" autorstwa P.G Foote i D.M Wilsona

"(...) W miarę jak broń robiła się starsza, zyskiwała na wartości i zaletach. N przykład miecz św. Olafa, Hneitir, był już stary, kiedy stał się jego własnością. Po śmierci św. Olafa na polu bitwy miecz dostał się w ręce pewnego Szweda i pozostał w jego rodzinie przez przynajmniej trzy pokolenia, aż do czasu, gdy w XII wieku zawisł wreszcie nad ołtarzem kościoła św. Olafa w Konstantynopolu"

Zatem: św. Olaf, Hneitir i Konstantynopol.

Do zdobycia: 3 pkt
Xeo95: 1
Iselin: 3
Rojza: 1
Sajid: 1
Neuromancer: 0

4. Niedługo przed odzyskaniem przez Polskę niepodległości doszło do spięcia między niemieckim dowództwem wojskowym a podległymi mu żołnierzami legionów polskich. Sedno owego konfliktu tkwiło w nowym tekście przysięgi. Proszę zacytować tekst owej przysięgi i podać, która brygada legionów pod czyim dowództwem jako jedyna złożyła ową przysięgę.

Tekst przysięgi:

"Przysięgam Panu Bogu Wszechmogącemu, że Ojczyźnie mojej - Polskiemu Królestwu i memu przyszłemu królowi - na lądzie i wodzie i na każdem miejscu wiernie i uczciwie służyć będę, że w wojnie obecnej dotrzymam wiernie braterstwa broni wojskom Niemiec i Austro-Węgier oraz Państw z nimi sprzymierzonych, że będę przełożonych swych i dowódców słuchał, dawane mi rozkazy i przepisy wykonywał i w ogóle tak się zachowywał, abym mógł żyć i umierać jako mężny i prawy żołnierzy polski. Tak mi, Panie Boże, dopomóż"

Jako jedyna złożyła ją II Brygada Legionów Polskich pod dowództwem generała Józefa Hallera.

Do zdobycia: 2 pkt
Xeo95: 2
Iselin: 2
Rojza: 2
Sajid: 2
Neuromancer: 2

Punktacja końcowa:

Xeo95: 5
Iselin: 8
Rojza: 8
Sajid: 8
Neuromancer: 4

Mamy zatem dogrywkę między Iselin, Rojzą i Sajidem Uśmiech Pytania pojawią się już wkrótce. Serdecznie gratuluję i dziękuję za odpowiedzi wszystkim uczestnikom.
Odpowiedz
Smutłem Smutny Miałem chwilę radości (dosłownie jedna sekunda) gdy zobaczyłem swój nick na szczycie końcowej punktacji.
Odpowiedz
Hastur napisał(a):Cytat z książki "Wikingowie" autorstwa P.G Foote i D.M Wilsona
Przez Ciebie znów kupiłam książkę :| Przypomniałeś mi, na co od jakiegoś czasu poluję... polowałam.
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Smutłem Smutny Miałem chwilę radości (dosłownie jedna sekunda) gdy zobaczyłem swój nick na szczycie końcowej punktacji.
Nie przejmuj się, następnym razem będzie lepiej Oczko
Iselin napisał(a):Przez Ciebie znów kupiłam książkę :| Przypomniałeś mi, na co od jakiegoś czasu poluję... polowałam.
Ksiażek nigdy za wiele Uśmiech

Dobra, uwaga uwaga, zamieszczam pytania dogrywkowe.

1. Podczas II Wojny Światowej błędne zrozumienie i tłumaczenie przechwyconych komunikacji radiowych wroga doprowadziło do niszczącego w skutkach bombardowania pewnego obiektu. Ruiny stworzyły wojskom wroga znakomitą pozycję obronną, którą utrzymywał on przez 3 miesiące. Proszę podać o jaki obiekt chodzi i na czym dokładnie polegała pomyłka.

2. Do tego tragicznego w skutkach zderzenia czołowego dwóch potężnych maszyn doszło m.in na skutek użycia niestandardowej i nieprecyzyjnej terminologii oraz frazeologii przez osobę odpowiedzialną za utrzymywanie bezpieczeństwa ich ruchu. Po tym wydarzeniu komunikacja między osobami bezpośrednio kierującymi maszynami a osobami odpowiedzialnymi za ich separację została poddana znacznie surowszym regulacjom. Proszę podać miejsce tej katastrofy, rok oraz ilość pochodnej ropy, jaką odzyskano z fragmentu starszej z maszyn.

3. Jeden z kronikarzy starożytnych donosił, iż podczas ważnego wydarzenia wódz wojskowy, będący głównym jego prowodyrem, dokonywał rzeczy, które w tamtych czasach były praktycznie niewyobrażalne, a mianowicie wysadzał skały, które blokowały mu drogę przejścia. Kto był tym dowódcą i kto o nim pisał?

4. Pewien dość obrzydliwy zwyczaj związany z wróżbami przekazany został z jednego imperium do drugiego, istniejącego znacznie później, za pośrednictwem ludu, z którego owo drugie imperium wyewoluowało. O jaki zwyczaj chodzi i na czym on polegał?

5. Bilety na jaki film po raz pierwszy w dziejach PRL-u stały się towarem czarnorynkowym? I na jaki po raz drugi?

6. Budowniczych owych wspaniałych konstrukcji dzieliło od czasów Chrystusa niewiele mniej lat, niż nas. Położone są one na wyspie, a według niektórych badaczy nie służyły celom mieszkalnym, lecz kultowi zmarłych. Jaaakie to konstrukcjeeee? Dum dum, dum dururum.

Za stworzenie pytania 3 oraz za inspirację przy układaniu pytań 4 i 6 dziękuję Kyriosowi Uśmiech

Na odpowiedzi czekam do, powiedzmy, godziny 22 w niedzielę. Nie jestem pewny czy tym razem pytania wyszły odpowiednio trudne, ale jeśli deadline jest zbyt rychły, to oczywiście dajcie znać, przesunę.

Życzę trójce dogrywkowiczów powodzenia Uśmiech
Odpowiedz
Chwała Kyriosowi za pytania na które umiem odpowiedzieć :-)
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości