Liczba postów: 10,415
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561
Palmer Eldritch napisał(a):Na razie mam "kryzys netowy", to znaczy nie mam siły siedzieć przy kompie, więc wysłałem tylko te dwie odpowiedzi, które znałem bez gógla.  A do kogo?
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Liczba postów: 11,056
Liczba wątków: 182
Iselin napisał(a):A do kogo? 
Od kwadransa próbuję wysłać i ciągle wyskakuje mi Sofeicz...
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Ja niewinny.
U mienia ruki swabodnyje :lol2:
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890
Nie przeginaj. Nie dość że DWADZIEŚCIA razy widziałem Twój awatar to jeszcze po rusku szprechasz. Kiedyś ktoś nie wytrzyma i przypierniczy Ci minusa. A wtedy to ja będę Sprite
Sebastian Flak
25.04.2013, 00:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.04.2013, 00:30 przez Iselin.)
Reputacja:
561
I nadszedł czas na odpowiedzi:
1. Ponieważ już niektórzy wykryli, z jakiego regionu często czerpię inspirację do pytań, to napiszę już, że chodzi o Skandynawię. Bohater tej zagadki był wojownikiem, o którym wspominają różne źródła historyczne oraz literatura skaldyczna. Poległ w wielkiej bitwie, a według jednej z wersji przed śmiercią stracił obie dłonie, co nie przeszkodziło mu chwycić skrzyń ze złotem i skoczyć z nimi w morskie odmęty. Jak się nazywał?
Bue. A dokładniej Bue digre lub Bui digri. Według Sagi o Jomsvikingach podczas bitwy w zatoce Hjřrungavĺg, kiedy ucięto mu obie ręce w nadgarstkach, włożył kikuty rąk w uchwyty skrzyń i wyskoczył z łodzi, nawołując do tego samego swoich ludzi.
2. Wiele popularnych zwyczajów, związanych między innymi z chrześcijańskimi świętami, wywodzi się z odległej przeszłości. Ich znaczenie ulegało jednak często zmianie przez wieki i w przypadku niektórych mało kto pamięta, o co w nich naprawdę chodziło. Na przykład z jednym z bardzo ważnych świąt chrześcijańskich wiąże się pewien przesąd – ludzie wierzą, że danego dnia mogą doświadczyć pewnego przeżycia i niektórzy chyba nawet starają się to zrobić. Przesąd ten jest też przyczynkiem do różnych żartobliwych uwag, zarówno w gronie rodzinnym, jak i szeroko pojętej kulturze. Gdybyśmy jednak cofnęli się w przeszłość, okazałoby się, że kiedyś starano się uniknąć doświadczenia tego, o czym mowa, ponieważ wiązało się to z rychłym zgonem. O jakim wierzeniu mowa?
Chodzi o próby usłyszenia zwierząt mówiących ludzkim głosem w Wigilię o północy. Kiedyś usłyszenie ich wróżyło śmierć przed następną Wigilią.
3. Pewien bardzo piękny norweski zabytek sprzed ponad tysiąca lat doczeka się niedługo repliki, która powstanie w Polsce. Jaki to zabytek?
Wóz z Osebergu, gdzie spoczęła królowa Ĺsa. Replika powstaje w Centrum Słowian i Wikingów na Wolinie.
4. Przyczyną śmierci jednej z polskich władczyń, a przynajmniej jedną z przyczyn, mogła być według niektórych badaczy… wąska miednica. O którą władczynię chodzi?
Jadwiga Andegaweńska.
5. Pewien wybitny asyriolog przez lata współpracował z popularnym tygodnikiem, który nie miał nic wspólnego z asyriologią. Jego współpracownicy nie mieli pojęcia, jakiego to wybitnego naukowca mają w swoim gronie. Dowiedzieli się o tym dopiero wtedy, gdy z powody działań wojennych praca naukowa w kraju, z którego pochodził ów asyriolog stała się niemożliwa i przyjął on posadę w innym państwie. Jak się nazywał ów naukowiec?
Obejrzałam życiorysy Waszych naukowców, ale nie pasowało  Chodziło o Ernsta Weidnera, który przez dwadzieścia lat był współredaktorem Berliner Illustrierte Zeitung, gdzie prowadził dział krzyżówek i lekkich powieści. W roku 1942, gdy praca naukowa, którą prowadził równolegle z pracą dla tygodnika, stała się niemożliwa z powodu alianckich nalotów, objął profesurę w Austrii ku zdziwieniu współpracowników w tygodnika.
6. Niedaleko miejsca, gdzie niedawno miała miejsce spektakularna katastrofa, znajduje się… obiekt. Potocznie mówi się o nim miasto, jednak bardzo możliwe, że pełnił inną funkcję. Jego architektura wiąże się z pewnymi pradawnymi symbolami, z których jeden kojarzy się negatywnie od ubiegłego stulecia. Jak nazywa się obiekt, o którym mowa?
Arkaim w okręgu czelabińskim. Miasto Swastyka lub Miasto Mandala.
7. Jedna z bohaterek pewnej mitologii, zła i podstępna wiedźma, cieszy się z powodu swej niezależności sympatią współczesnych feministek. Co to za postać?
Morgan Le Fay i Hekate też pasują, chociaż właściwie chodziło mi o Louhi
Wyniki:
Hastur: 6 punktów
Neuromancer: 5 punktów
Gratulacje, Hastur
Reputacja:
890
Gratuluję i czekam na pytania
Sebastian Flak
Łał, brawo Hastur!
Wiem, że zadasz fajne pytania.
Liczba postów: 2,536
Liczba wątków: 24
Dziękuję wszystkim za gratulacje i jednocześnie proszę wszystkich zainteresowanych o cierpliwość i wyrozumiałość, jako że pytania pojawią się najwcześniej jutro, a najpóźniej dopiero pojutrze wieczorem. Nie czuję się najlepiej i mam sporo roboty.
Bardzo dobrze. Nie ma co zbyt często konkursować, bo nam spowszednieje.
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
Czekam. Obserwuję konkurs od dłuższego czasu i teraz wreszcie chyba wezmę udział.
1. W kraju sąsiadującym z Polską niedawno spłonęła znaczna część kilkusetletniego zamku. Za pożar odpowiedzialni byli przedstawiciele pewnej powszechnie nielubianej mniejszości etnicznej. O jaki zamek chodzi i jak nazywali się jego dwaj pierwotni budowniczowie?
2. Ów żyjący na przełomie XIX i XX wieku i pochodzący z Prus pan uważany jest za ojca pewnej dyscypliny sportu, a jego sylwetka i używany przezeń charakterystyczny przyrząd do dziś widnieją na statuetce wręczanej zwycięzcy najbardziej prestiżowych zawodów tego sportu. Jak nazywał się ten pan, o jakie zawody chodzi i na czym polega najbardziej zauważalna różnica między nim a współczesnymi zawodnikami tego sportu?
3. Tradycyjnie konkursowe klimaty skandynawskie: nazwa oręża tego ważnego dla Norwegii świętego tłumaczy się na angielski jako "cutter". O jakiego świętego chodzi i jak w oryginale nazywa się jego oręż? Na dodatkowy punkt: w jakim mieście obecnie ów oręż jest przechowywany?
4. Niedługo przed odzyskaniem przez Polskę niepodległości doszło do spięcia między niemieckim dowództwem wojskowym a podległymi mu żołnierzami legionów polskich. Sedno owego konfliktu tkwiło w nowym tekście przysięgi. Proszę zacytować tekst owej przysięgi i podać, która brygada legionów pod czyim dowództwem jako jedyna złożyła ową przysięgę.
Pytania są chyba łatwe, zatem na odpowiedzi czekam do czwartku do południa.
Reputacja:
561
Kształcące te pytania.
Pierwszy zestaw odpowiedzi właśnie wpłynął. Zachęcam innych do spróbowania swoich sił, pytania naprawdę nie są trudne
Reputacja:
890
Znam odpowiedź tylko na jedno, jutro postaram się poszukać odpowiedzi na resztę.
Sebastian Flak
01.05.2013, 17:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.05.2013, 19:42 przez Keyser Söze.)
Kolejny zestaw odpowiedzi wylądował u mnie na skrzynce, a co najmniej jeszcze jeden zapowiada się na wieczór. Przypominam, że czas na nadsyłanie rozwiązań mija już jutro w samo południe.
Edit: mam już 4 zestawy odpowiedzi, konkurencja jest zacięta, kto się jeszcze nie zgłosił niechaj czym prędzej to zrobi
Time's up! Poniżej znajdziecie odpowiedzi wraz z punktacją.
1. W kraju sąsiadującym z Polską niedawno spłonęła znaczna część kilkusetletniego zamku. Za pożar odpowiedzialni byli przedstawiciele pewnej powszechnie nielubianej mniejszości etnicznej. O jaki zamek chodzi i jak nazywali się jego dwaj pierwotni budowniczowie?
Chodziło o zamek Krasna Horka na Słowacji, spalony częściowo przez cyganów, i braci Filipa i Detre Szárs z rodu Ákos jako jego budowniczych.
Do zdobycia: 2 pkt
Xeo95: 2
Iselin: 2
Rojza: 2
Sajid: 2
Neuromancer: 2
2. Ów żyjący na przełomie XIX i XX wieku i pochodzący z Prus pan uważany jest za ojca pewnej dyscypliny sportu, a jego sylwetka i używany przezeń charakterystyczny przyrząd do dziś widnieją na statuetce wręczanej zwycięzcy najbardziej prestiżowych zawodów tego sportu. Jak nazywał się ten pan, o jakie zawody chodzi i na czym polega najbardziej zauważalna różnica między nim a współczesnymi zawodnikami tego sportu?
Czemu nikt mi nie wypomniał, że w pytaniu użyłem tylu powtórzeń słowa "sport"? No nic. Chodziło o Eugene'a Sandowa, uważanego za ojca współczesnej kulturystyki, którego sylwetka znajduje się na statuetce przyznawanej zwycięzcy zawodów Mr. Olimpia. Najbardziej zauważalna różnica między nim a współczesnymi zawodnikami tego sportu to, jak się okazało, rzecz dość subiektywna. Mi osobiście najbardziej w oczy rzucają się rozmiary i proporcje jego klatki piersiowej, znacznie mniejsze niż u obecnych koksów, ale odpowiedzi mówiące o realizowaniu przez Sandowa antycznego, greckiego ideału sylwetki również uznam.
Do zdobycia: 3 pkt
Xeo95: 0
Iselin: 1
Rojza: 3
Sajid: 3
Neuromancer: 0
3. Tradycyjnie konkursowe klimaty skandynawskie: nazwa oręża tego ważnego dla Norwegii świętego tłumaczy się na angielski jako "cutter". O jakiego świętego chodzi i jak w oryginale nazywa się jego oręż? Na dodatkowy punkt: w jakim mieście obecnie ów oręż jest przechowywany?
Cytat z książki "Wikingowie" autorstwa P.G Foote i D.M Wilsona
"(...) W miarę jak broń robiła się starsza, zyskiwała na wartości i zaletach. N przykład miecz św. Olafa, Hneitir, był już stary, kiedy stał się jego własnością. Po śmierci św. Olafa na polu bitwy miecz dostał się w ręce pewnego Szweda i pozostał w jego rodzinie przez przynajmniej trzy pokolenia, aż do czasu, gdy w XII wieku zawisł wreszcie nad ołtarzem kościoła św. Olafa w Konstantynopolu"
Zatem: św. Olaf, Hneitir i Konstantynopol.
Do zdobycia: 3 pkt
Xeo95: 1
Iselin: 3
Rojza: 1
Sajid: 1
Neuromancer: 0
4. Niedługo przed odzyskaniem przez Polskę niepodległości doszło do spięcia między niemieckim dowództwem wojskowym a podległymi mu żołnierzami legionów polskich. Sedno owego konfliktu tkwiło w nowym tekście przysięgi. Proszę zacytować tekst owej przysięgi i podać, która brygada legionów pod czyim dowództwem jako jedyna złożyła ową przysięgę.
Tekst przysięgi:
"Przysięgam Panu Bogu Wszechmogącemu, że Ojczyźnie mojej - Polskiemu Królestwu i memu przyszłemu królowi - na lądzie i wodzie i na każdem miejscu wiernie i uczciwie służyć będę, że w wojnie obecnej dotrzymam wiernie braterstwa broni wojskom Niemiec i Austro-Węgier oraz Państw z nimi sprzymierzonych, że będę przełożonych swych i dowódców słuchał, dawane mi rozkazy i przepisy wykonywał i w ogóle tak się zachowywał, abym mógł żyć i umierać jako mężny i prawy żołnierzy polski. Tak mi, Panie Boże, dopomóż"
Jako jedyna złożyła ją II Brygada Legionów Polskich pod dowództwem generała Józefa Hallera.
Do zdobycia: 2 pkt
Xeo95: 2
Iselin: 2
Rojza: 2
Sajid: 2
Neuromancer: 2
Punktacja końcowa:
Xeo95: 5
Iselin: 8
Rojza: 8
Sajid: 8
Neuromancer: 4
Mamy zatem dogrywkę między Iselin, Rojzą i Sajidem  Pytania pojawią się już wkrótce. Serdecznie gratuluję i dziękuję za odpowiedzi wszystkim uczestnikom.
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
Smutłem  Miałem chwilę radości (dosłownie jedna sekunda) gdy zobaczyłem swój nick na szczycie końcowej punktacji.
Reputacja:
561
Hastur napisał(a):Cytat z książki "Wikingowie" autorstwa P.G Foote i D.M Wilsona Przez Ciebie znów kupiłam książkę :| Przypomniałeś mi, na co od jakiegoś czasu poluję... polowałam.
Xeo95 napisał(a):Smutłem Miałem chwilę radości (dosłownie jedna sekunda) gdy zobaczyłem swój nick na szczycie końcowej punktacji. Nie przejmuj się, następnym razem będzie lepiej
Iselin napisał(a):Przez Ciebie znów kupiłam książkę :| Przypomniałeś mi, na co od jakiegoś czasu poluję... polowałam. Ksiażek nigdy za wiele
Dobra, uwaga uwaga, zamieszczam pytania dogrywkowe.
1. Podczas II Wojny Światowej błędne zrozumienie i tłumaczenie przechwyconych komunikacji radiowych wroga doprowadziło do niszczącego w skutkach bombardowania pewnego obiektu. Ruiny stworzyły wojskom wroga znakomitą pozycję obronną, którą utrzymywał on przez 3 miesiące. Proszę podać o jaki obiekt chodzi i na czym dokładnie polegała pomyłka.
2. Do tego tragicznego w skutkach zderzenia czołowego dwóch potężnych maszyn doszło m.in na skutek użycia niestandardowej i nieprecyzyjnej terminologii oraz frazeologii przez osobę odpowiedzialną za utrzymywanie bezpieczeństwa ich ruchu. Po tym wydarzeniu komunikacja między osobami bezpośrednio kierującymi maszynami a osobami odpowiedzialnymi za ich separację została poddana znacznie surowszym regulacjom. Proszę podać miejsce tej katastrofy, rok oraz ilość pochodnej ropy, jaką odzyskano z fragmentu starszej z maszyn.
3. Jeden z kronikarzy starożytnych donosił, iż podczas ważnego wydarzenia wódz wojskowy, będący głównym jego prowodyrem, dokonywał rzeczy, które w tamtych czasach były praktycznie niewyobrażalne, a mianowicie wysadzał skały, które blokowały mu drogę przejścia. Kto był tym dowódcą i kto o nim pisał?
4. Pewien dość obrzydliwy zwyczaj związany z wróżbami przekazany został z jednego imperium do drugiego, istniejącego znacznie później, za pośrednictwem ludu, z którego owo drugie imperium wyewoluowało. O jaki zwyczaj chodzi i na czym on polegał?
5. Bilety na jaki film po raz pierwszy w dziejach PRL-u stały się towarem czarnorynkowym? I na jaki po raz drugi?
6. Budowniczych owych wspaniałych konstrukcji dzieliło od czasów Chrystusa niewiele mniej lat, niż nas. Położone są one na wyspie, a według niektórych badaczy nie służyły celom mieszkalnym, lecz kultowi zmarłych. Jaaakie to konstrukcjeeee? Dum dum, dum dururum.
Za stworzenie pytania 3 oraz za inspirację przy układaniu pytań 4 i 6 dziękuję Kyriosowi
Na odpowiedzi czekam do, powiedzmy, godziny 22 w niedzielę. Nie jestem pewny czy tym razem pytania wyszły odpowiednio trudne, ale jeśli deadline jest zbyt rychły, to oczywiście dajcie znać, przesunę.
Życzę trójce dogrywkowiczów powodzenia
Liczba postów: 5,638
Liczba wątków: 38
Reputacja:
23
Wyznanie: panteistka
Chwała Kyriosowi za pytania na które umiem odpowiedzieć :-)
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)
|