To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
Tak jak obiecałem, oto pytania dogrywkowe dla Palmera i Kolawca.

1. Pewien lekarz dzięki swojemu medycznemu "kunsztowi" wydatnie pomógł w przeniesieniu się na tamten świat dwu geniuszom muzyki światowej.
Co to za lekarz i kim byli ci muzycy?

2. Już 150 lat przed erą komputerów istniało urządzenie, którego pracą sterował mechanizm binarny. Po pewnych modyfikacjach był on przez długie lata na wyposażeniu pierwszych komputerów.
Co to za urządzenie?

3. Nazwy państw z reguły brzmią podobnie w różnych językach (np. Francja).
Ale istnieją państwa, które mają wiele niespokrewnionych ze sobą oficjalnych nazw.
Które z państw ma takich wariantów przynajmniej pięć (wliczając w to nazwę w swoim języku)?

4. Stolice państw czasami ulegają przenosinom do innych miast.
Czy istnieją państwa, których stolice były przenoszone ponad 10 razy? I jakie to państwa?

5. Historia informatyki to domena mężczyzn. Ale pewna dama na trwałe zapisała się w niej, i nawet doczekała się języka programowania swojego imienia.
Co to za dama?

Czas na odpowiedzi do końca tygodnia (sobota godz. 24).
Pozdrawiam
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Proponuję, aby dogrywka dotyczyła także Iselin i Hansa, jako że są tylko jeden punkt za nami. W końcu nie jest to duża przewaga...
[COLOR="Silver"]*Wyjątkowo dowcipny i cięty ateistyczny cytat.*
*Praktycznie nikomu nieznany autor tegoż cytatu*[/COLOR]
Odpowiedz
Ok - jeżeli tylko zechcą. Po prostu doda się punkty. Ale jeżeli będzie remis, to wygrywa ktoś z dwójki Palmer/Kolawiec.
Może być?
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Ok - jeżeli tylko zechcą. Po prostu doda się punkty. Ale jeżeli będzie remis, to wygrywa ktoś z dwójki Palmer/Kolawiec.
Może być?

Tak lepiej, tym bardziej, że ja na razie w ogóle nie czaję o co Ty pytasz...

No, może na trzecie odpowiedź znam, reszta brzmi całkiem obco. Duży uśmiech
Odpowiedz
Odpowiedzi przesłane.
Odpowiedz
Rozumiem, że na czwarte pytanie wystarczy odpowiedzieć tak lub nie
Odpowiedz
Dobrze, że zwróciłeś na to uwagę. Dzięki za czujność.
Chodziło mi raczej nie tylko o potwierdzenie lub nie ale wymienienie danego kraju,
Doprecyzuję to pytanie.

PS. Zrobione
Odpowiedz
A drugie pytanie jest błędnie sformułowane, gdyż to urządzenie nigdy nie istniało. Urządzenie nie zostało skonstruowane ze względu na brak środków.
Odpowiedz
Wiem o co ci chodzi ale to nie to.
Odpowiedz
Jak chodzi o to oczym myślę to to urządzenie i istniało i działało.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Hans w sprytny sposób, za pomocą Sofa, uniknął złej odpowiedzi.
Spryciarz Duży uśmiech
Odpowiedz
kolawiec napisał(a):Hans w sprytny sposób, za pomocą Sofa, uniknął złej odpowiedzi.
Spryciarz Duży uśmiech
Trzeba sobie jakoś radzić :lol2:
Odpowiedz
Podpuścił mnie podstępnie:lol2:
Żadnych nowych podpowiedzi.
Odpowiedz
Czas dogrywki minął.
Otrzymałem dwa komplety odpowiedzi, od Kolawca i Iselin

1. Pewien lekarz dzięki swojemu medycznemu "kunsztowi" wydatnie pomógł w przeniesieniu się na tamten świat dwu geniuszom muzyki światowej.
Co to za lekarz i kim byli ci muzycy?

Chodziło mi o Johna Taylora wędrownego lekarza-okulistę, który tak skutecznie operował Haendla i Bacha, że w wyniku jego operacji i komplikacji pooperacyjnych obaj nie tylko nie odzyskali wzroku ale przenieśli się na łono Abrahama.

2. Już 150 lat przed erą komputerów istniało urządzenie, którego pracą sterował mechanizm binarny. Po pewnych modyfikacjach był on przez długie lata na wyposażeniu pierwszych komputerów.
Co to za urządzenie?

W tym pytaniu są dwa istotne człony - sterowanie binarne i późniejsza implementacja w pierwszych komputerach.
Chodzi o skonstruowane w 1805 r. krosno żakardowe, którego sterowanie odbywało się za pomocą perforowanych kart papierowych. System takich kart, a potem taśm perforowanych był przez wiele lat podstawowym systemem wprowadzania i uzyskwania danych w pierwszych komputerach.

3. Nazwy państw z reguły brzmią podobnie w różnych językach (np. Francja).
Ale istnieją państwa, które mają wiele niespokrewnionych ze sobą oficjalnych nazw.
Które z państw ma takich wariantów przynajmniej pięć (wliczając w to nazwę w swoim języku)?

Jedynym takim państwem, które znam są Niemcy. Istnieje przynajmniej 6 niespokrewnionych jego nazw w różnych językach.
Deutschland (niem.), Allemagne (franc.), Tyskland (szw.), Germany (ang.), Tedesco (wł.), Niemcy (pol.)

4. Stolice państw czasami ulegają przenosinom do innych miast.
Czy istnieją państwa, których stolice były przenoszone ponad 10 razy? I jakie to państwa?

W wykazie historycznych stolic świata takim państwem są Chiny, którego stolicę przenoszono 12 razy.
Xianyang/Chang'an/Luoyang/Chang'an/Kaifeng/Hangzhou/Nankin/Pekin/Nankin/Chongqing/Nankin/Pekin
Również Polska znalazła się w tym zestawieniu (wliczając w to okres rozbicia dzielnicowego) ale to może być dyskusyjne.

5. Historia informatyki to domena mężczyzn. Ale pewna dama na trwałe zapisała się w niej, i nawet doczekała się języka programowania swojego imienia.
Co to za dama?

Tą damą jest Augusta Ada King, hrabina Lovelace, córka Byrona głównie znana z tego, że opisała mechaniczny komputer Charlesa Babbage'a Uważana jest za pierwszego programistę– stworzyła pierwszy w historii algorytm, który miał być wykonany przez maszynę Babbage'a.
Język programowania dla potrzeb armii amerykańskiej został nazwany Ada.

Teraz wyniki.

Iselin odpowiedziała prawidłowo na 3 pytania.

Co do Kolawca, to mam pewien problem.
W pytaniu 1 wymienił Andreasa Wawrucha, który przyczynił się do śmierci Beethovena i Schuberta. Co do Beethovena można to uznać, ale nigdzie nie znalazłem wzmianki o bezpośrednim udziale w/w doktora w leczeniu Schuberta i jego śmierci.
Poza tym mam wrażenie, że Kolawiec pomylił pytania 3 i 4.
W pytaniu 3 wymienił Chiny, a w 4 Kambodżę.
Nie znalazłem żadnych wzmianek o 5 odmianach nazwy Chiny i 10 stolicach Kambodży.

Na razie mogę uznać jedynie 1 odpowiedź Kolawca.

Czyli dodając punkty zwyciężyła Iselin 4+3=7 punktów, a Kolawiec ma 5+1=6 punktów.

Na razie poczekam na jego odpowiedź - jeżeli Kolawiec przedstawi wiarygodne źródła mogę zmienić punktację.
Czekam do poniedziałku, godz. 24.
Odpowiedz
OK - czas odwołań minął.
Ponieważ Kolawiec nie przedstawił wiarygodnych źródeł swoich odpowiedzi punktacja się nie zmieniła.

Zwyciężczynią została ISELIN.

Gratuluję i przekazuję pałeczkę.
Odpowiedz
Zapomniałem o dogrywce Smutny
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Zwyciężczynią została ISELIN.

Gratuluję i przekazuję pałeczkę.
Dzięki. Pytania będą za 3-4 dni, bo chwilowo ledwie mam czas na oddychanie.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
No dobrze, odetchnęłam. Oto pytania:

1. Pewien kompozytor (muzyki poważnej, żaden tam muzyk rockowy) oprócz swych dzieł zasłynął też demolką w pewnym poznańskim hotelu. Była impreza! Co to za kompozytor?

2. O niebezpieczeństwach zbyt intensywnego imprezowania przekonał się także jeden z władców, który o mało nie zginął będąc pod wpływem, a życie uratował mu element budynku. To także miało miejsce w Poznaniu. O którego władcę chodzi?

3. Jednym z przejawów luzackiego podejście do życia przejawianego ponoć przez pewien naród jest parodia pomnika jednej ze słynnych postaci historycznych, która to parodia znajduje się niedaleko pomnika oryginalnego. O jaką postać chodzi?

4. Prekursorka jednej z dziedzin pewnej nauki miała burzliwe życie. Jeszcze przed ukończeniem drugiego roku życia przeżyła pewne zjawisko atmosferyczne, które zabiło jej trzy towarzyszki. Niedługo po śmierci ojca nasza bohaterka dokonała swego pierwszego ważnego znaleziska. Zmarła przez pięćdziesiątką. Jak się nazywała?

5. Pewien europejski (ale nie polski) aktor zagrał w dwóch filmach, których akcja osadzona jest w dawnych czasach*. Jeden z filmów nakręcony został na podstawie powieści nagrodzonej nagrodą Nobla i był kiedyś wyświetlany w polskiej telewizji. Akcja drugiego filmu toczy się jakieś trzysta lat później. Drugi film można było kiedyś obejrzeć w Polsce na pewnym festiwalu filmowym.
O jakiego aktora chodzi?

Edit: Oba filmy zostały wyreżyserowane przez kobiety.
* Wyjaśniam, bo może być nieprecyzyjne: dawne czasy czyli nie współczesność. Nie musi być zaraz epoka kamienia łupanego Oczko

Na odpowiedzi czekam do środy 17 lipca.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Ale odmiana!
A ja już zacząłem studiować sagi królów skandynawskich :lol2:
Odpowiedz
To sobie postudiujesz historię Poznania Język
Sebastian Flak
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości